Connect with us

Култура

Ахмед Юмит се завръща с политическия трилър „Марионетка“

Avatar

Публикувано

на

Cover Marionetka

На 2 декември излиза „Марионетка“ –  един злободневен, страховит политически трилър от автора на „Паметта на Истанбул” Ахмед Юмит!

Марионетка“ (превод: Йорданка Бибина, изд. „Колибри“) показва едно по-различно лице на големия турски писател, известен със своята пристрастеност към смесване на мистерията с историческия трилър. Този път Юмит пресъздава остри политически кризи и кървави сблъсъци, проследява сриването на медиите до нивото на сензационното и примитивно-зрелищното и изтъква ролята на онези, които влияят върху общественото мнение, на чувството им за отговорност и морал. В центъра на повествованието са драматичните житейски истории на разследващия журналист Аднан и неговия доведен брат Доан, активист на националистическа групировка, превърнал се от идеалист в оръжие на убийства, насилие, терор.

Ахмед Юмит (род. 1960 г.) се нарежда сред най-бележитите съвременни турски творци, популярен като прозаик, поет и литературен критик. Той е единственият турски автор на трилъри, преведен на чужди езици. Мнозина асоциират „Паметта на Истанбул“ с почерка на Дан Браун. Изумителната развръзка на романа предизвиква размисъл за това как да бъде опазено несметното културно наследство на Истанбул. „Марионетка” се отличава с изкусно построена интрига и тънък психологизъм и рисува правдива картина на неподозирани аспекти от днешната турска реалност.

Continue Reading
Advertisement