Открийте ни и в

Общество

Балет Арабеск открива юбилейния си 50 годишен сезон с премиерата “Ромео и Жулиета”

публикувано

на

Балет Арабеск открива юбилейния си 50 годишен сезон с премиерата "Ромео и Жулиета" 140

снимка: Гергана Дамянова

От своето създаване през 1967 г. до днес Балет „Арабеск“ се утвърждава като най-престижната съвременна танцова трупа в България. В 50-годишната история на Балет „Арабеск“ са поставени над 200 заглавия с различна стилистика – от неокласика до дързък експеримент.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

ЮБИЛЕЙНИЯТ СЕЗОН

През юбилейния сезон Балет „Арабеск“ ще представи най-успешните и най-новите спектакли от своя репертоар. Юбилейният сезон на трупата ще бъде открит с премиерните спектакли на балета  „Ромео и Жулиета“   по музика на Сергей Прокофиев , хореография – Боряна Сечанова , сценография – Иван Токаджиев,  костюми –  Николина Костова-Богданова , на 30 септември и 6 октомври на сцената на Музикален театър.

През октомври  ще посветим една вечер на светлата личност на Маргарита Арнаудова и нейното творчество. Ноември ще бъде месецът на „Арабеск“ и младите – ще покажем работи на най-младото поколение талантливи хореографи на трупата както и наградени спектакли от Конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова.  Декември ще мине под знака на класиката – ще видим съвременни прочити на „Лебедово езеро“, „Баядерка, „Дон Кихот“, „Лешникотрошачката“, „Кармина Бурана“ и „Болеро“. Януари ще бъде фокусиран върху богатото творчество на Мила Искренова за трупата и ще продължи през февруари с турне с нейната последна премиера „Сидхарта“ на сцените на големите театри в страната. През март ще представим творчеството на Боряна Сечанова – художествен ръководител и хореограф на трупата вече 17 години с някои от нейните най-значителни и много успешни спектакли. Следва кулминацията на сезона през месец април със среща на поколенията артисти, преминали през Балет „Арабеск“ и с гала-вечер, включваща премиерна вечер на чужди гост-хореографи. Ще продължим през май, представяйки красотата на българската фолклорна традиция, почувствана и видяна през очите на хореографите и танцьорите на „Арабеск“. Ще завършим сезона с представяне на някои международни проекти на трупата и работата на чужди хореографи, поставяли за  „Арабеск“. Сезонът ще бъде изпълнен със съпътстващи основната програма събития. Акцентът сред тях ще бъде голяма фотографска изложба в салона на Галерия „Средец“ на Министерство на културата през месец януари, запечатала 50 мига на вдъхновение, уловени от плеяда български фотографи, работили с трупата.

Балет Арабеск открива юбилейния си 50 годишен сезон с премиерата "Ромео и Жулиета" 141

снимка: Гергана Дамянова

ПРЕМИЕРАТА

На 30 септември  и 6 октомври, след успешните предпремиерни представления на Античния театър и Аполония,  Балет „Арабеск“ ще представи премиерно  пред софийска публика спектакъла на Боряна Сечанова „Ромео и Жулиета“  по музика на Серей Прокофиев, сценография  – Иван Токаджиев, костюми – Николина Костова-Богданова.

Авторският екип  създава един модерен прочит на пиесата на Шекспир, преоткривайки Шекспировата представа за времето и пространството, за истината, познанието, душата, мястото на човека в мирозданието, отношението бог-човек, човек-човек и човек-власт. Тази представа на ренесансовия поет и драматург рефлектира в съвременните търсения и идеи за равновесието в света днес..

В пиесите на Шекспир не божественото провидение определя съдбите на държавата и отделните лица, а човешката воля, съчетанието на различните стремежи на отделните хора.

Променило ли се е нещо в човешкото съзнание и поведение и можем ли да осмислим и осъзнаем закономерностите и родови белези на модерната епоха. Къде в днешно време остава любовта. Дали това е временна психоза, носеща опустошението на себе си и на другите ,  или велика наивност.

Балет Арабеск открива юбилейния си 50 годишен сезон с премиерата "Ромео и Жулиета" 142

снимка: Гергана Дамянова

Ромео, Жулиета, дойката и брат Лоренцо – всеки един от тези персонажи има своя логика и задача във фабулата на пиесата. Дали за трагедията на младите са отговорни влиянието на висшите сили и действието на случайността или други причини, които зависят от самите тях.

Спектакълът поставя въпроса за доброто, което носи зло и цената на неуместните съвети. Как се отнасяме днес към отговорността за своите постъпки и не трябва ли да се откажем от всички претенции за невинност ако искаме да живеем с дълбините си.

В репертоара на Балет „Арабеск“ постановката на Боряна Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски, специално за солистите на „Арабеск“ – Татяна Маринова и Юрий Зубарев, които със същата постановка печелят наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на С.Прокофиев. В нея отново ролята на Жулиета се изпълнява от Татяна Маринова както и от Румяна Маркова. В ролята на Ромео е танцувал Владимир Генкулов, Тибалт – Георги Михов, Меркуцио – Радомир Начев и др. Днешната премиера в редакцията на Боряна Сечанова е третата версия на Ромео и Жулиета в историята на трупата.

В настоящия спектакъла ролите на Ромео и Жулиета са поверени на най-младите артисти на Балет „Арабеск“ – Виктория Петрова и Филип Миланов, в образите на дойката и брат Лоренцо им партнират водещите солисти на трупата Даниела Иванова и Асен Наков, които по режисьорския замисъл на хореографа са в дъното на трагичната развръзка.  В ролите на Меркуцио ще видите Васил Дипчиков, майката – Ангелина Гаврилова, Бенволио – Стефан Вучов, Тибалт – Ервин Есен, Парис – Валери Миленков, приятелки на Жулиета – Петя Колева и Андрея Андонова, както и останалите участници в спектакъла – Елизабет Якимова, Марияна Крънчева, Мария Касабова,  Стефка Табакова,Таня Кацарова, Теодора Друмева,   Светлозар Танев. На 6-ти октомври в ролята на дойката ще танцува другата прима на трупата – Константина Ханджиева.

На 29 септември от 17.00 ч  пространството пред  Музея за история на София  ще бъде арена на улични сцени , фрагменти от спектакъла „Ромео и Жулиета“. С този флаш моб Балет „Арабеск“ кани жителите и гостите на София да видят целия спектакъл на следващия ден 30 септември както и на 6 октомври на сцената на Музикален театър от 19.00 ч.

Спектакълът „Ромео и Жулиета“  е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на културата.   

Реклама