Connect with us

Общество

Балет „Арабеск“ празнува Деня на танца с две премиерни заглавия

Avatar

Публикувано

на

BLA BLA Moris kozi

снимка: PR

На 29 април световната танцова общност отбелязва своя професионален празник. Приятно  е да си спомним, че този паметен ден бе учреден именно в България, на заседание на Постоянния танцов комитет при Международния театрален институт на ЮНЕСКО (1978 г.). Датата, разбира се, е символична – 29 април е  рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1927-1810).. Представител на просвещението, той се преборва с употребата на маските, перуките и кринолините  изобличава пустата развлекателност на балета и го утвърждава като високо сценично изкуство..

На 21 април, в навечерието на Международния ден на танца, Балет „Арабеск“ представя любимите на трупата спектакли: 

 „Капка в океaна“ ,

музика – Добринка Табакова, хореография – Антъни Мидълтън (UK), костюми – Яна Дворецка ,  

Advertisement

и

„Бла, Бла“ ,

 музика – Джони Транк и Джус ансамбъл,    хореография –  Морис Кози (САЩ),

както и  премиерните хореографии на Ангелина Гаврилова – „Пътят ми с теб“   и

Филип Миланов –  „Късна история“ .

Advertisement

IMG 9012

снимка: PR

 „Капка в океана“ и „Бла, бла“ са заглавия, които предизвикват в най-висока степен техническото майсторство и артистизъм на танцьорите на „Арабеск“. Докато в „Капка в океана“ хореографът се интересува от парадокса как чувството на празнота, толкова дълбоко за всеки индивид, в забързания и хаотичен свят изглежда толкова незначително, като капка в океана, то в „Бла, бла“, един много свеж и зареждащ спектакъл, танцьорите, в съвсем различно амплоа с виртуозен танц разкриват  забавни характери, поставени в абсурдни ситуации на ръба на трагичното и комичното.

В празничната вечер ще видим премиерните миниатюри на  Ангелина Гаврилова и Филип Миланов.  Ангелина Гаврилова вече има награда за хореография от Националния конкурс на името на „Анастас Петров“, Добрич 2015 и награда за хореография от Международния конкурс „Малки звезди“ на Фондация „Калина Богоева“. Филип Миланов е носител на наградата на журито и публиката от Второто международно издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика на името на Маргарита Арнаудова за спектакъла “EXIT”. За него Филип Миланов е отличен с  ИКАР, 2015 г на Съюза на артистите в България.

3Kapka v okeana

снимка: PR

Една от най-устойчивите политики на Балет „Арабеск“ през годините е да се грижи за младото  поколение български хореографи, които  утре ще бъдат лицето на съвременната българска хореография.

Advertisement

Днес, в тези празнични дни, заслужено можем да отбележим, че Балет  „Арабеск“ е не просто трупа от висока класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи.

Заповядайте на 21 април да споделим празника на танца на сцената на Музикален театър от 19.00 ч

Continue Reading
Advertisement