Connect with us

Общество

Балет Арабеск  представя „Ефектът Галатея“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

На 10 ноември на сцената на Музикален театър

Спектакълът „Ефектът Галатея“, който освен изящно създаден, поражда и много размисли, без да ни натрапва посланието си, Трябва само да се преживее. И за да е безусловно това живеене на зрителите хореографката Боряна Сечанова реши да  обедини сценичното и зрителско пространство, което ще фокусира вниманието на публиката, ще я доближи физически и ще отвори сетивата й за случващото се в него.

Ефектното решение ще даде възможност за среща на публиката с действието на самата сцена,  ще задоволи потребността на съвременните хора от близост, ще съкрати голямото пространство между чувствата и преживяванията на артистите и тези на зрителите, които ще могат да усетят с очите, сърцето и душата си директно енергията и внушенията на спектакъла и да се потопят в неговия мощен, въздействащ цялостен пространствен образ. Така артисти и публика ще станат органично неделими, ще съпреживяват силните си емоции заедно.

В центъра на сцената върху въртящ се кръг, Скулпторът Пигмалион извайва Галатея и се влюбва в нея. Тя е нова реалност, сложна смесица между материалността на скулптурата и оптическата илюзия.

Advertisement

В своя отзив за спектакъла  Майя Праматарова –драматург и режисьор  отбелязва , че музиката, която е специално създадена от Петър Дундаков, „развива заложените от хореографията теми за конфликта между човека и хуманоида. Възникналото напрежение между тези два свята се разширява, като се смесва електронна музика с акустични инструменти. Създава се звукова среда, толкова плътна, колкото хореографската и визуалната.

И тя допълва за създадената от Венелин Шурелов визуална среда:“ Венелин Шурелов работи с многофункционални панели, пред които е разположено кинетично устройство – едновременно постамент и машина на времето. Многофункционалните панели са силуети на град, паравани, фантазни пространства, като не е ясно дали са в космическия безкрай, или в микрокосмоса на човека. Взаимодействието идва чрез наслагването на тази среда с нейните строги вертикали, с неспирно въртящия се в кръг постамент, върху който се изразяват Творец, Муза, Галатея – Стефан Вучов, Даниела Иванова, Виктория Петрова – едновременно реални и напомнящи биороботи.

Футуристичният ефект се засилва от създадените от Адрияна Найденова  костюми. В сюрреално пространство се появяват същества в прозрачни рокли от пластмаса, които допълват роботизираната, накъсана хореография.

Артистите взаимодействат с визуалната среда и са част от дигиталната материя в непрестанен диалог на зримо и незримо.“

“Прекрасен спектакъл – въображение, мъдрост, професионализъм! – e оценката на „Bъпреки.com” – Спектакълът „Ефектът Галатея“ на балет „Арабеск“  с хореография на Боряна Сечанова е филигранен до всеки детайл, фин, изящен, дълбок. Той е вдъхновен от пиеса на Ефемия Фард със същото заглавие и мелодрамата на Жак-Жан Русо „Пигмалион“ /1762/ с прекрасните танцьори на балет „Арабеск“, с великолепната музика на Петър Дундаков, със силната сценография на Венелин Шурелов, с костюмите на Адрияна Найденова”.

Advertisement

Спектакълът се реализира с подкрепата на UNION CLUB и Парижки бал.

Continue Reading
Advertisement