Connect with us

Култура

Балет „Арабеск“ представя спектакъла „Снежната кралица“

Avatar

Публикувано

на

4 Snow Queen Damianova 171 web

снимка: ПР

Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен „Снежната кралица“ е притча за едно омагьосано дяволско огледало, счупено на милиони миниатюрни частици, реещи се из Света, попадащи в сърцето ни, каращи ни да виждаме само грозните и лошите страни на Човека и всичко около него. Разказ за изумително красивата и  неспособна на искрена любов ледена Кралица, за детската чистота и обич на Кай и Герда.  Притча, която ни вулнува и ни кара да се замислим.  Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, ще се опитат да отговорят в своя нов танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът – Марий Росен, сценографът – Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова .

Проследявайки пътя на Герда (Таня Кацарова), търсейки своя Кай (Филип Миланов), срещайки различни герои, които пречат или подпомагат пътешествието й, спектакълът ще покаже на своите зрители порастването и промяната на героинята.  Всеки досег и взаимодействие с тези нови светове, ще остави белег в нея, ще я обогати и дари с опит и мъдрост. От друга страна ще бъде акцентирано и върху Снежната кралица (Петя Колева-Вучов), нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), омагьосаният Кай и взаимоотношенията между тях.  Дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата и желанието й да притежава вледенени  души, не е дълбоко осъзнаване, че никой никога не я е обичал истински? Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Всеки зрител ще избере за себе си, как ще „разтълкува“ героите. В изключително материалното и едновременно с това илюзорно пространство, в  което живеят  сега,  децата имат нужда да си припомнят и да повярват в приказките. Защото там  се разказва за истински важните стремежи и победи, за това как една обич изгонва дяволското стъкълце от сърцето и как свободата на едно момче и момиче се изписва с думата „ВЕЧНОСТ“.

Спектакълът очарова публиката с нестандартни визуални решения, ефектни „приказни“ костюми и завладяваща музика.

Advertisement

В танцовия спектакъл е използвана музиката на едни от най-популярните автори на класическото наследство , както и композитори творили в началото на 20 век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и др., с което отново ще напомним на зрителите за богатството на тези музикални шедьоври. От друга страна, участието на целия състав на балет „Арабеск“ в творбата, многообразието от различни герои, разкрива яркия талант на трупата не само като танцьори, но и силното и въздействащо актьорско присъствие.

Снежна кралица– Петя Колева-Вучов 

Двама нейни стражи – Васил Дипчиков, Стефан Вучов 

Кай– Филип Миланов 

Герда– Таня Кацарова 

Advertisement

Дяволица и еленче – Елизабет Якимова 

Лапландка – Мона Христова

Червените обувки на Герда – Лора Илова, Риана Милотинова 

Фея на цветята и княгина – Виктория Петрова 

Гарван– Светлозар Тинев 

Advertisement

Врана– Стефка Табакова 

Княз– Валери Миленков 

Двама гвардейци – Ервин Есен, Светослав Серопян 

Малката разбойничка – Теодора Друмева 

Пешеходци, разбойници, цветя, придворни  – целият състав

Advertisement

Билети на касата на Музикален театър (029431979) или online https://epaygo.bg/1204966087 за 20.02.2021 г. и https://epaygo.bg/2107815181 за 21.02.2021 г.

Мерките за безопасност с цел предотвратяване разпространението на Covid-19.по време на спектаклите в Музикален театър са съобразени с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община. Местата в зрителната зала са ограничени до 30 % от наличните. Молим, носете маски и спазвайте дистанция.