Connect with us

Култура

Балет Арабеск представя ТРИПТИХ

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

БАЛЕТ АРАБЕСК представя „ТРИПТИХ“ на 24 февруари 2022 г., на сцената на Музикален театър, 19:00 ч.

Най-новият спектакъл „ТРИПТИХ“  на Балет Арабеск включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Те са вече познати на българската публика със своите оригинални танцови произведения, които очертават нови тенденции чрез личните им творчески търсения.

В INFINITY, по музика на Philip Glass и Max Richter  АНГЕЛИНА ГАВРИЛОВА провокира Марий Росен да формулира мотото на спектакъла: „ Без покой покоя търси! Без край края намира!“. В своята творба Ангелина пресъздава усещането за безкрайния, неистов, самотен стремеж към покой. Тя поверява идеята си на 4-ма въздействащи танцьори мъже, които с мъжката си енергия, с телата и душите си  въплъщават непостижимия порив към покой.

АРШАК ГАЛУМЯН е познат на българската публика и на танцьорите на Балет „Арабеск“. Неговата хореография „Свободно разположени мисли“ бе създадена специално за закриване на юбилейния 50-ти сезон на Балет „Арабеск“.

Advertisement

Днес Аршак се завръща с експресивна и завладяваща танцова творба MARE CRISIUM по музика на  Karl Jenkins & Armand Amar. MARE CRISIUM  (Море на кризите) е едно от лунните „морета“, които ние виждаме на повърхността на Луната като тъмни петна. MARE CRISIUM  е спектакъл за женската енергия и сила, които хореографът свързва с Луната, защото за него Луната има женска енергия. Аршак Галумян създава виртуозна хореография в изпълнение на женския състав на трупата.

Идеята на ФИЛИП МИЛАНОВ е заложена в самото заглавие PART OF… – част от света, част от деня, част от тях, част от вас, част от нас, част от теб, част от мен…“. Музиката е микс от парчета на   Taste like cake и Max Richter. Първоначално вдъхновението на Филип  се заражда покрай номадския начин на живот, който е еволюирал и в съвременността чрез процеса на глобализация и така нареченото „отпадане на границите“. В процеса на работа се опитваме да извлечем „есенцията“ от тази конкретна идея. Филип Миланов с „PART OF…” представя вътрешните колизии на съвременния човек през телата на 10 свръхизразителни танцьори и техните нюансирани движения.

Сценографията е на Адрияна Найденова – изключително креативен творец и автор на цялостната визия и костюми, която успя да събере три различни идеи на трима различни хореографа и да им придаде единен, но в същото време индивидуален облик.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

В „ТРИПТИХ“, която ще представят тримата хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Спектаклите им вълнуват по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

Advertisement

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) или online https://epaygo.bg/2657037798