Connect with us

Общество

Балет “Арабеск” представя ЧАКАЛНЯТА

Avatar

Публикувано

на

5 Chakalnia

снимка: Костадин Чернев

В стила на танцовия театър  спектакъл „Чакалнята“ ни поставя в ситуацията на принудителното чакане, в която човек общува с хора, не по свой избор и от това произлизат абсурдни комични ситуации. “Чакалнята“ е пиеса за “интимността“ или по-точно за „изгубената интимност“. Знакови и свръхизвестни музикални хитове на Стравински, Прокофиев, Хачатурян и др. се съчетават плавно с хореография, която не ги отрича, но ги интерпретира по особено провокативен начин, който произтича от ясното усещане за реалността. Фаталното “днес“ е преобърнало всичко – класическите хитове звучат различно в акустиката на съвременността. Оригиналните и изненадващи постановъчни решения и неочакваните съпоставки на тяло и пространство, на музика и образ, на образ и смисъл са силно провокативни и дори предизвикателни, без да напускат рамката на деликатността. 

Спектакълът на Росен Михайлов ще се проведе на 30.03.2017 (четвъртък) от 19 ч. в Музикален Театър Музика: К. Сен-Санс, М. Равел, И. Стравински, С. Прокофиев, А. Хачатурян, А. Адам и др. Идея, хореография и сценография са дело на Росен Михайлов. Репетитор е Олеся Пантикина .Участват: Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Мария Касабова, Марина Попова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева Валери Миленков, Ервин Есен, Стефан Вучов , Светлозар Тинев и Чан Тхе Чунг

Спектакълът се реализира с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община.

7 Chakalnia

снимка: Костадин Чернев

„Съвременното изкуство не разказва сюжети. То ги провокира. 

Всеки от нас е натоварен с купища “лични“ истории, като контейнер съдържащ какво ли не: мечти, събития, илюзии /разбити/, планове, цели и пр. и пр. Мисията на съвременния артист е да отвори и проникне в този контейнер, да ни постави пред нашите лични сюжети, сценарии и „романи“ и да ни ги разкаже, понякога „разказвайки ни играта”. Защото какво по-вълнуващо може да има от това, някой да е надникнал в душата ти, да е чул мислите ти, да е прочел надеждите и разочарованията ти и да ти ги поднася на блюдото на сцената, добре сготвени, и поръсени с чувство за деликатен хумор…?

Advertisement

Това е направил в новата си пиеса Росен Михайлов, озаглавена иносказателно “Чакалнята“. Кой от нас не се е усещал като седящ в “Чакалнята“ на живота (си) пътник, стоящ в очакване, ако не на Годо, то на собственото си щастие…”

Мила Искренова

 

Continue Reading
Advertisement