Открийте ни и в

Събития

Балет Арабеск с „Ефектът Галатея“ на сцената на Музикален театър

Avatar

публикувано

на

Балет Арабеск с "Ефектът Галатея" на сцената на Музикален театър 141

снимка: ПР

На 19 май ще имате удоволствието да видите най-новия спетакъл на Балет „Арабеск“ – „ЕФЕКТЪТ ГАЛАТЕЯ“, музика – Петър Дундаков, хореография Боряна Сечанова, сценография Венелин Шурелов и костюми Адрияна Найденова, с който този звезден екип и трупата на Балет „Арабеск“ ще преживеят една специална вечер, предшестваща  награждаването на Боряна Сечанова с отличието  “ ЗЛАТНО ПЕРО“  на церемонията на Кантус Фирмус и галерия Макта с медийното партньорство на ФМ КЛАСИК.

С яркото си изпълнение, с талантливото си актьорско майсторство Виктория Петрова и за първи път солистите Константина Ханджиева и Васил Дипчиков  и цялата трупа на Балет „Арабеск“ внасят оригинална интерпретация на идеята на хореографа Боряна Сечанова.

Скулпторът Пигмалион извайва Галатея и се влюбва в нея. Мечтата за създаване на измислено, изкуствено, почти човешко същество, интерпретирана в множество древни митове, разкрива от една страна потенциала на човека да бъде демиург и от друга страна неговите ограничения. Материализирането на образа в крайна сметка е отражение на най-доброто и най-лошото в човека. Механично произведената фигура, каквато е скулптурата, е новото призрачно копие на човешкото същество.

Образът на Галатея е отражение на своя създател. В нея той се оглежда като в огледало. Тя е нова реалност, сложна смесица между материалността на скулптурата и оптическата илюзия. За Пигмалион образът на Галатея е едновременно преживяване и самоосъзнаване. Пигмалион  не се характеризира с гения на ръцете си, а с гения на въображението си.

Спектакълът „Ефектът Галатея“ изследва творческия процес, творбата като сложно съчетание от личността на Твореца, обекта, който той претворява и идеята, към която се стреми.

Музиката на Петър Дундаков, вълнуваща и провокативна, е специално създадена за спектакъла „Ефектът Галатея“ . Композиторът работи с Балет Арабеск и Боряна Сечанова за трети път. Той споделя: „За мен винаги е предизвикателство и удоволствие да работим заедно. И в трите спектакъла протагонисти са образите на жени. В първия това беше Кармен и фокусът беше върху женствеността. Във втория – това е Пандора и чуването на женския глас. Сега това е Галатея.  Спектакълът е свързан с времето, в което живеем и сблъсъка между технологии и натура. Музиката е също среща на електронната и акустичната звучност. Идеята ми е не просто да илюстрирам, а да създам звуков свят, в който движението и хореографията да могат да оживяват.“

Сценографията на Венелин Шурелов създава потапяща зрителя среда с деликатни визуални средства и механизирани технологични решения, които допълват усещането за многоизмерност на спектакъла. „Танцуващата фигура е свръхестествена – доверява ни Венелин Шурелов – „ Моята задача е да я подкрепя, да я подпомогна в извънредните усилия да напусне собствените си очертания. В „Ефектът Галатея“, тялото е терен за метаморфози, експерименти, култове, желания…“

Костюмите на Адрияна Найденова допълват усещането за единство на сценичното действие и обогатяват въздействието на спектакъла.

Танцовата драма „Ефектът Галатея“ е ново, българско, авторско произведение, чиято концепция е развита по мотиви на едноименната пиеса на Ефемия Фард и на пиесата „Пигмалион“ на Жан Жак Русо.

Майсторството във визуализацията на сценичния проект и неговата реализация от  Пеньо Пирозов и художественото осветление на Георги Буюклиев създават една уникална артистична завършеност и атмосфера на спектакъла.

Спектакълът се реализира с подкрепата на UNION CLUB и Парижки бал.