Connect with us

Събития

Балет, модерен и характен танц на Лятна “Танцова работилница Dance It!

Avatar

Публикувано

на

IMG 7889

На 18 август 2014 г., за втора година в Бургас стартира международната интензивна програма “Танцова работилница Dance It!”, организирана от Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Община Бургас.

Това е десетото издание на проекта, който събира активни млади танцьори – професионалисти и напреднали аматьори – с опитни преподаватели от САЩ и България в четири танцови стила – балет, съвременен танц, хип хоп и характерен танц. Ежедневните им интензивни ателиета се провеждат в танцовите зали на Младежкия дом (МКИЦ Бургас), където участници и гост хореографи тренират, но и работят над нов репертоар.

Разработените през двете седмици хореографии ще могат да бъдат видяни на 30 август, събота, в НХК от 19 ч. Традиционното завършващо шоу дава на зрителите рядката възможност да станат свидетели на атрактивната „работа-в-процес“ (work-in-progress performance) и да “погледат зад завесата” (“sneak peek”, както организаторите дълги години именоваха финалния спектакъл). Освен, че разкрива колко много може да бъде подготвено и изнесено на сцена за само две работни седмици, спектакълът ще включи и изпълнения на известни танцови формации от Бургас.

За втора поредна година сред гостите на Бургас, като преподавател по балет и съвременен танц в „Dance It!” е магнетичният Крисчън ван Хауърд – артистичен директор на нюйоркската компания за съвременен танц VON HOWARD PROJECT, преподавател в щатския университет Монтклер, както и в престижното танцово училище на компанията Alvin Ailey в Ню Йорк.

В класовете по характерен танц още от първия ден ехти завладяващо гласът на Петър Илиев – артистичен директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ и главен виновник за случването на интензивната танцова програма. Само преди дни той се завърна от Pacific Northwest Ballet School в Сиатъл, третото най-добро балетно училище в САЩ и сред десетте най-добри в цял свят, където Илиев преподава над 10 години.

Advertisement

От втората седмица програмата се допълва и с класове в стил хип-хоп, които ще води талантливият Здравко Костадинов от Groovez Dance Community. Започнал кариерата си в Studio Dance Zone, той има зад гърба си участия в проекти като X-Factor, Coca-Cola Happy Energy Tour, Евровизия и др. През 2013 г. Здравко се завърна от Лос Анджелис, където като стипендиант на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ почерпи опит и вдъхновение в класовете на едни от най-сериозните имена на сцената в САЩ.

Това лято “Dance It!” е отворена и към най-малките любители на балетното изкуство. От втората седмица на програмата (25-29 август) стартират класове по балет за деца на възраст 5-9 години. Те ще се провеждат всяка сутрин от 9 до 10 ч. в залите на Младежкия дом в Бургас, а цената за участие за целия период е 60 лв. Педагог ще бъде Калина Владимирова, бивш стипендиант на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, специализирала в Балет Чикаго, възпитаник на НМА „Панчо Владигеров“ и НУТИ, работеща в момента в Музикалния театър в София и с множество участия в Софийска опера и балет. Записването става онлайн или на място.

Допълнително информация е достъпна на страницата на програмата: http://ilievdance.org/program/dance-it-2014-summer-intensive-program/