Connect with us

Култура

БГ автори търсят пресечната точка между съвременната и изкуството с изложба в галерия „УниАрт“

Avatar

Публикувано

на

petar minchev Image 1 detail Drawing July 5 2020 pen and ink on paper 30cmx40cm 2020

автор: Петър Минчев

През месец февруари в галерия „УниАрт“ на Нов български университет ще може да бъде видяна изложбата „Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство“, която се завръща като формат след 10 години отсъствие.

През 2010г. „Гранична ситуация: Рисунката в съвременното изкуство“ е открита в столичната галерия „Индустриална 11“ и представя творби на над 40 български автори. Търсейки отговор на въпроса „Къде се срещат съвременното изкуство и рисунката?“ пред художниците е поставено предизвикателството – да представят работи близки като форма до рисунката или скицата без това да повлиява на тяхната оригиналност. За изложбата сега, както през 2010 са селектирани някои от най-интересните и активни български автори от последните поколения, работещи в областта на съвременното изкуство.

Тяхна задача е да представят работи, които да бъдат концептуално заредени и оригинални в съдържанието си, за сметка на консервативния/конвенционален и непосредствен характер на медията – рисунка. В това предизвикателство се опитваме да маркираме дефиницията на съвременното именно чрез работите на художниците, търсенията им и техния собствен критерий. Съвременното като концептуален заряд, позиция, гледище, което не се определя от изразните средства, а от индивидуалния почерк на автора, от неговата/нейната теза. В българската традиция проблематизирането на кавалетното е особен случай. В паралел с него стоят граници: между късно-модерното и пост-модерното, между съвременното и своевременното, между художественото като предмет и художественото като зона. Много граници, които в един преглед-търсене на съвременното през рисунката могат да намерят свои актуални интерпретации като повод за дебат и опит за дефиниция в нов прочит.

Изложбата ще бъде открита на 09.02, в 16.00 часа в галерия „УниАрт“, Нов български университет.

Advertisement

Експозицията ще продължи до 05.03.2021г.

Участват: Светлана Мирчева, Георги Димитров, Петър Минчев, Александър Юзев, Велизар Димчев, Дарена Георгиева, Нора Ампова, Стела Василева, Калина Христова, Алина Папазова, Нели Борисова, Ана Бачева, Валентина Шара, Харита Асумани, Антона Буши, Моника Попова и Павлина Обретенова

Куратори: Йово Панчев, Биляна Цанова, Иво Иванов

Continue Reading
Advertisement