Открийте ни и в

Култура

“Безумно щастливи” – смешна книга за ужасни неща

MIKA

публикувано

на

"Безумно щастливи" - смешна книга за ужасни неща 26

Това е книга на американската писателка и блогърка Дежни Лоусън, в която тя по комичен начин разказва за борбата си с тежката депресия и множество други психични разстройства. Споделя откровени истории за моментите, в които заболяванията се проявяват с пълна сила. Звучи ужасно, но не е. В същината си, това е книга за пълноценния и щастлив живот. Е, и за черния хумор, чийто единствени странични ефекти са укорителните погледи на околните.

„Безумно щастливи” ( превод Евелина Андонова, изд. Изток-Запад) е състояние, в което тъжното е толкова много, че се налага да го трансформираш в смешно, за да го понесеш. Не, не просто в смешно, а в абсурдно, идиотско и нелепо. Тези три думички са по-добри лекарства от всеки антидепресант и всяко щастие във формата на хапче.

„Безумно щастливи” е книга на американската писателка и блогърка Дежни Лоусън, в която тя по комичен начин разказва за борбата си с тежката депресия и множество други психични разстройства. Споделя откровени истории за моментите, в които заболяванията се проявяват с пълна сила. Звучи ужасно, но не е. В същината си, това е книга за пълноценния и щастлив живот. Е, и за черния хумор, чийто единствени странични ефекти са укорителните погледи на околните. Джени блогърства за “чудния си малък живот” вече повече от десетилетие, което, някак странно и за самата нея, я прави страшно популярна. И то толкова, че на представянията на книгите й има цели тълпи от хора, някои от които я карат да се подписва върху опаковките на лекарствата им.

„Безумно щастливи” е като да паднеш на улицата, защото си се спънал в котка. Да разлееш кафето върху себе си, да си скъсаш чорапогащника. Докато ставаш, полата ти да се вдигне нагоре и цялата улица да ти види гащите. „Безумно щастливи” е и урок как след подобна ситуация да започнеш да се смееш и да не позволиш  на срамежливата червенина да се появи по бузите ти. Да продължиш. Усмихната. Просто защото ви има – теб и животът.

„Безумно щастливи” е умението да се самоиронизираш. Да не се взимаш прекалено насериозно. Книгата те кара да заключиш срама в сандък и да го изхвърлиш в морето. После да му махаш от брега и да вдигаш наздравици за безсрамното бъдеще.

„Безумно щастливи” е за възможността да живееш без да си планирал финансите си и пенсионното си осигуряване. За дезорганизацията и чара й. За отказа да спазваш всички цивилизационни правила и за удоволствието от нарушаването им. За това, че в крайна сметка е възможно да гушнеш коала, докато си облечен в костюм на коала.

„Безумно щастливи” е като птица-феникс, която току-що е била изпепелена от психичните си разстройства и се съгражда наново – все толкова красива, но този път обнадеждена, че ще се намери някой, който да забележи красотата й. Някой, който би я препарирал, за да не й позволи да изчезне отново.

„Безумно щастливи” е лудост, но както казва Джени Лоусън, думата лудост изобщо не може да побере всичко, което книгата е.

„Безумно щастливи” е книга за Интернет. Мястото, където всички хора, страдащи от тревожност и изпитващи страх да излязат от вкъщи, срещат приятели и спират да бъдат сами, въпреки че са се скрили на топло под одеялото.

„Безумно щастливи” ще те накара да се смееш на глас, макар да знаеш, че не бива, защото навярно ще гориш в ада. Така че може би не е добре да четеш книгата. Ако ти пука за безопасността ти, не чети книгата!

А ако все пак си убеден, че трябва да я прочетеш, въпреки риска за живота ти, виж какво казва авторката Джени Лоусън:

Някой може да реши, че да бъдеш „безумно щастлив“ е просто извинение да вършиш безотговорни глупости, като да поканиш вкъщи стадо кенгура, без да кажеш на съпруга си, защото подозираш, че той ще ти откаже, понеже никога не си е падал особено по кенгурата. Пък и без това е нелепо да поканиш цяло стадо кенгура, най-много две. Казвам го от личен опит. Но според съпруга ми най-добре било да не каня „нито едно“. Да беше ми го казал обаче, преди изобщо да наема цялото стадо. Болшинството от любимите ми хора са сериозно сбъркани, но човек никога не би се досетил, защото ние сме свикнали толкова открито да демонстрираме лудостта си, че тя се е превърнала в новата норма. Както казва Джон Хюз в „Клуб Закуска“: „Всички си имаме странности. Просто някои от нас умеят по-добре да ги прикриват.“ Напълно съгласна съм с него, освен за частта с „прикриването“. Пък и приличието е силно надценявано и вероятно причинява рак.

П.П. „Безумно щастливи” е бестселър на Ню Йорк Таймс в продължение на няколко седмици.

Блогът на Джени е сред ТОП 100 най-популярни сайтове за жени.

П.П.П. В последния си пост в thebloggess.com Джени пише: „Безумно щастливи” е преведена на български. Не е ли странно, че историите ми ще бъдат четени в Българи? Виктор* се обърна и каза: „Да, странно е. Особено след като Българи не съществува. Страната се казва България.”

* Виктор е съпругът на Джени, за когото ще научите повече в книгата.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

Излиза „Айхман в Йерусалим” от Хана Аренд

MIKA

публикувано

на

от

Излиза „Айхман в Йерусалим” от Хана Аренд 27

През 1961 г. „Ню Йоркър” поставят задачата на немско-американския политолог и философ от еврейски произход Хана Аренд да проследи процеса срещу нацисткия функционер Адолф Айхман в Йерусалим и да подготви поредица от репортажи за него. С отпечатването им в цялост като книга през 1963 г., допълнени със събитията след изпълнената смъртна присъда, той се превръща в една от най-важните и влиятелни книги на XX век.

По книжарниците след години отсъствие може да бъде открито новото преработено издание на „Айхман в Йерусалим“ – може би най-доброто описание на механизмите на нацистката машина и смайваща историческа картина за трагедията на Холкоста.

В своята безмилостна хроника на злото Хана Аренд проследява отвличането на Адолф  Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим – акт, който разбунва духовете в целия свят.

В книгата не само са проследени всички юридически и политически етапи от процеса, но се поставят и основни екзистенциални въпроси за баналността на злото и колко лесно е човек да се превърне в съучастник в непростимо престъпление.

Базирана на протоколите от полицейския разпит на нацисткия идеолог,  безброй свидетелски показания, „правният материал” на обвинението, документите от заседанията, както и седемдесет страници ръкопис, чийто автор е самият Айхман, книгата представлява подробна и безпристрастна хроника на  най-черните страници от историята на миналия век. Както и описание на безпрецедентна възможност за жертвите на нацисткия терор да потърсят справедливост.

„Айхман в Йерусалим“ не е просто разказ за Холокоста, въпреки че го описва по-детайлно от повечето други издания, посветено на тази тема. Не е и изследване на антисеметизма (макар читателят да разбира истинската причина за гонението на евреите през XX в.), не е само онтология на злото, нито пък биографична справка за едно от основните лица на нацистката идея. Преди всичко това е книга за „правосъдието в съвременния свят, изправено пред безпрецедентно явление”. Напомняне, че за злото отговорността се носи от всеки един от нас.

Преводът на български език е дело на проф. Тодор Танев, автор и на задълбочен предговор за значимостта на труда на Хана Аренд в изследването на най-зловещите страници от съвременната история.

Продължете понататък

Култура

Четем „Добри вибрации, добър живот”, бестселър № 1 на „Сънди Таймс”

MIKA

публикувано

на

от

Четем „Добри вибрации, добър живот”, бестселър № 1 на „Сънди Таймс” 28

Как да се научим истински да обичаме себе си? Как да превърнем негативните емоции в положителни? Илюзия ли е трайното щастие? Векс Кинг дава отговори на тези и още много въпроси в своя вдъхновяващ бестселър „Добри вибрации, добър живот“ (превод: Константин Цанков, 232 стр., цена: 16 лв.). От 23 април в книжарниците!

Някои хора намират уют в посредствеността. Те избягват да се впускат в един различен, невероятен живот, защото той е нещо отвъд нормата. Невероятният живот изисква от всеки един да открие своята уникалност, т.е. да се опита да постигне най-съвършената версия на самия себе си. Черпейки от личния си опит и от интуитивната си мъдрост, Кинг подсказва на читателите как да се погрижат за себе си и да се освободят от деструктивната енергия, как да преодолеят страховете си, да открият призванието си и да се превърнат в пътеводна светлина за другите. Според него балансът между начин на мислене и действие ще ни позволи „да вибрираме“ на по-високо ниво. Когато осъзнаем, че заслужаваме нещо по-добро от капана на токсичната ситуация, в която се намираме, е време да дръзнем да продължим напред.

„Не съм философ, психолог, учен или религиозен водач. Аз съм просто един човек, който иска да се усъвършенства и да споделя знанията си с останалите с надеждата, че това би могло да ги освободи от неприятни усещания и да увеличи чувството им на радост“, казва за себе си авторът, 34-годишният Векс Кинг.

Той е британски духовен наставник, писател и предприемач в сферата на лайфстайл културата. Оптимист, визионер и филантроп, основател на търговската лайфстайл марка Bon Vita – платформа, която е източник на духовна мъдрост и житейски уроци, Кинг е следван от над половин милион души в социалната мрежа Инстаграм. „Добри вибрации, добър живот” оглавява над половин година класацията за бестселър на в. „Сънди Таймс”.

Продължете понататък
Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Скандал, който свали правителство 40
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 41
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 42
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 43
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 46
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 48
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо