Открийте ни и в

Tехнологии

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност

MIKA

публикувано

на

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност 51

снимка: PR

През 2016 г. Група Бош отново увеличи оборота си. Според предварителните резултати за изминалата година приходите са нараснали номинално с 3,5% до 73,1 млрд. евро. Ръстът на оборота е 5,4% след коригиране на ефекта от курсовите разлики. Приходите от продажби бяха повлияни негативно от курсовите разлики, възлизащи на около 1,3 млрд. евро. „

Въпреки неблагоприятните търговски условия успяхме да осъществим прогнозирания ръст за 2016 г.“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. „Бош е в разгара на най-фундаменталния процес на трансформация в историята си. Индустрии, пазари, технологии – Бош активно формира промените във всички тези сфери.” Първоначалните инвестиции на компанията в Интернет на нещата (IoT) и в електромобилността възлизат на милиарди евро.

През 2016 г. концернът увеличи разходите си за научноизследователска дейност на 6,6 млрд. евро. „С днешните постижения в бизнеса финансираме бъдещите си успехи“, поясни д-р Щефан Азенкершбаумер, главен финансов директор и зам.-председател на Управителния съвет. През 2016 г. концернът отчете близо 4,3 млрд. евро печалба преди лихви и данъци (EBIT от оперативна дейност). Целта на Бош е да стане водещ доставчик в областта на Интернет на нещата. Компанията вижда огромен потенциал за ръст в бизнеса с интелигентни дигитални асистенти. „Интернет на нещата става персонален. С помощта на изкуствения интелект ще индивидуализираме свързаността”, твърди Денер. За целта Бош инвестира 300 млн. евро в новия Център за изкуствен интелект, с който ще разшири компетенциите си в IoT.

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност 52

снимка: PR

300 милиона евро за новия Център за изкуствен интелект

Бош посрещна 2017 г. с работещ нов Център за изкуствен интелект – Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI). „Чрез сензорните технологии Бош накара предметите да чувстват. Сега искаме да ги научим да усвояват знания и да действат интелигентно“, заяви Денер, който отговаря и за развоя и високотехнологичния инженеринг в Управителния съвет на Бош.

„След 10 години едва ли ще намерите продукт на Бош без изкуствен интелект. Ако не в самото изделие, то поне в процеса на създаването му изкуственият интелект ще играе ключова роля”, каза той. Само след пет години такива продукти ще носят 10% от оборота на Бош. В BCAI започнаха работа 100 експерти в Бенгалуру (Индия), Пало Алто (САЩ) и Ренинген (Германия). До 2021 г. Бош ще инвестира 300 млн. евро за разширяването на центъра, а броят на заетите там специалисти ще се увеличи няколко пъти.

Интелигентните дигитални асистенти – пазар за милиарди

Според Бош персонализацията на Интернет на нещата е следващият етап в развитието на свързаността. „С помощта на изкуствения интелект Бош ще превърне уредите в интелигентни асистенти. Продуктите ще станат партньори, придружители, персонални помощници”, твърди председателят на УС на Бош. Пазарният анализатор Tractica предвижда, че до 2021 г. броят на хората, ползващи дигитални асистенти, ще нарасне с 350%.

„Чрез свързаните продукти Бош може да поддържа директна връзка с клиентите. Колкото по-добре познаваме един потребител, толкова по-персонализирана ще бъдат предлаганата услуга”, продължи Денер. На Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) Бош представи и домашния робот Кюри. Акцентът при проектирането на робота бе върху персонализирането му, т.е. способността му да се интегрира в човешка среда. Компанията презентира и асистента Майки, създаден за работа в смарт кухня. Майки знае какво има в хладилника, автоматично съставя списъци за пазаруване и помага в готвенето.

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност 53

снимка: PR

На CES беше представен и концептуален автомобил, който демонстрира как ще функционира личният асистент Ауто. Според най-новото проучване на Бош и Prognos свързаните автомобили ще пестят на хората 100 часа годишно, които ще могат да бъдат използвани по-ефективно и приятно.

„Визия Нула“ – бъдещето на мобилността

Без стрес, без произшествия и без вредни емисии – такава е визията на Бош за бъдещия трафик по пътищата. „Нулеви инциденти, нулеви вредни емисии и нулев стрес – това са целите ни за транспорта на бъдещето”, заяви Денер. Технологиите за постигането им са автоматизация, електрифициране и свързаност. „Активно ще формираме промените в транспорта. Бош ще бъде лидер в електромобилността”, продължи Денер. Компанията провежда интензивни проучвания за осъществяване на пробив при акумулаторните технологии, така че да направи цената на електромобилите по-изгодна.

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност 54

снимка: PR

Във Фойербах, близо до Щутгарт, Бош създаде научноизследователски център за акумулатори, обединяващ разработката на акумулаторни клетки и пакети. Заедно с учените работят 300 служители, за да подготвят бъдещите технологии на акумулаторните клетки за серийно производство. Всяка година концернът инвестира около 400 милиона евро в електромобилността. Общо 1 800 служители работят по електрифицирането на задвижването.

Досега Бош е реализирал над 30 проекта за серийно производство с богатото си портфолио от доказали се в практиката качествени компоненти – електромотори, електроника по задвижването и акумулатори. „Бош разполага с всички ключови компоненти за електрозадвижването. Активни сме на всички пазари. Наши клиенти са както класическите производители на автомобили, така и новите играчи на пазара“, посочи Денер.

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност 55

снимка: PR

И занапред компанията ще инвестира в усъвършенстването на класическия двигател с вътрешно горене. Със синтетичните горива (eFuels) и ДВГ могат да функционират, пестейки ресурси и без емисии от CO2. „През 2025 г. вероятно над 80% от новите автомобили традиционно ще ползват двигатели с вътрешно горене. Те обаче също ще дадат своя принос за намаляване на глобалното затопляне“, твърди Фолкмар Денер.

Развитие по бизнес сектори за 2016 г.

Въздействието на курсовите разлики се отрази негативно върху динамиката на оборота в отделните бизнес сектори. „След коригиране на този ефект всички бизнес сектори с изключение на „Индустриална техника“ са повишили оборота си, в някои случаи – значително“, заяви Азенкершбаумер. През 2016 г. номиналният ръст от 5,5% на „Автомобилни технологии“ е по-висок от този на глобалното автомобилно производство. След коригиране на ефекта от курсовите разлики растежът е цели 7%. Според предварителните резултати оборотът за 2016 г. възлиза на 44 млрд. евро. С 250 млн. продадени инжектори Бош постави нов рекорд в системите за бензиново директно впръскване. Компанията отбеляза огромен успех в продажбите на асистиращи и инфотейнмънт системи.

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност 56

снимка: PR

През 2016 г. бизнес сектор „Потребителски стоки“ увеличи приходите си от продажби с 2,8% на 17,7 млрд. евро. С коригирани курсови разлики ръстът е 6,2%. През 2016 г. и „Електроинструменти“, и „Домакински уреди“ отново представиха редица свързани продукти. Оборотът на бизнес сектор „Енергийна и сградна техника“ нарасна с 0,8% през 2016 г. (3,2% без ефекта от курсовите разлики) до 5,2 млрд. евро. Дивизиите „Термотехника“, „Системи за сигурност“ и „Сервизни решения“ регистрираха още по-високи обороти със свързани решения като интелигентните отоплителни системи, техниката за видеонаблюдение, услугата за аварийно повикване eCall, както и навигационната услуга Concierge Service.

По предварителни данни „Индустриална техника“ отбелязва спад в оборота от 5,1% спрямо предходната година до 6,3 млрд. евро. След коригиране на ефекта от курсовите разлики спадът е 4,5%. Ситуацията на развиващите се пазари в Китай, Русия и Бразилия продължава да създава трудности на направление „Задвижваща и управляваща техника“. През 2016 г. бизнесът на „Опаковъчна техника“ запази динамиката си от предходната година.

Развитие на бизнеса по региони за 2016 г.

Предварителните резултати за Европа сочат силно положително развитие на бизнеса на Бош през 2016 г. Доставчикът на технологии и услуги увеличи оборота си с 3,4% (4,8% след корекция на ефекта от курсовите разлики) на 38,6 млрд. евро. Продажбите в Северна Америка възлизат на 12,4 млрд. евро и така запазиха приблизително нивото си от предходната година. Наблюдава се спад от 2% или 1,8% с отчетени курсови разлики. Група Бош повиши оборота си в Южна Америка с 2,1% с коригирани курсови разлики. Номиналният оборот е -5,7% или 1,3 млрд. евро. В Тихоокеанска Азия и Африка Бош генерира 12% ръст в продажбите след корекция на курсовите разлики. Номиналният оборот нараства с 8,1% на 20,8 млрд. евро.

Нови служители в Тихоокеанска Азия, Централна и Източна Европа и Германия

Към 31.12.2016 г. в Бош Групата работят 390 000 служители в целия свят, т.е. персоналът е нараснал с 15 000 души. Най-много новопостъпили има в Тихоокеанска Азия и в Централна и Източна Европа. Персоналът в Германия е нараснал с 2 100 души.

Прогнозата за 2017 г. – умерен ръст и по-силни колебания в икономиката

За 2017 г. Бош предвижда умерен растеж на световната икономика от 2,3%. Доставчикът на технологии и услуги вижда рискове за икономиката, дължащи се преди всичко на политическите събития в САЩ и Европа. И през 2017 г. Бош ще поддържа курса си на растеж, и то като нараства по-бързо от съответните пазари. Основната цел на компанията е да повиши конкурентоспособността и печалбите на всички свои дивизии.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Tехнологии

Приложенията DSK Smart и DSK mToken вече са налични в Huawei AppGallery

MIKA

публикувано

на

от

Приложенията DSK Smart и DSK mToken вече са налични в Huawei AppGallery 57

Всички клиенти на Банка ДСК със смарт телефони Huawei могат да си инсталират новите версии на мобилното банкиране DSK Smart и на DSK mToken

Собственият магазин за приложения на Huawei – AppGallery, продължава да се обогатява с глобални и локални приложения. Обратната връзка от феновете на марката през 2020 година показа, че банковите и финансовите приложения са топ приоритет на българските потребители. С грижа за тях, Huawei и Банка ДСК са щастливи да обявят, че приложенията DSK Smart и DSK mToken вече са налични в Huawei AppGallery и пълната им функционалност е достъпна за всички собственици на Huawei устройства, включително най-новите модели от сериите P40, Mate 30, Mate 40, Y5p, Y6p и P smart 2021.

Всички клиенти на Банка ДСК със смарт телефони Huawei могат да си инсталират новите версии на мобилното банкиране DSK Smart и на софтуерния токън за потвърждаване на преводи към трети лица – DSK mToken. С обновения DSK Smart те ще могат да ползват и най-новата услуга на банката за превод по мобилен номер, а новата версия на DSK mToken вече поддържа пуш нотификации за потвърждаване на наредени преводи през DSK Smart или през ДСК Директ – електронното банкиране на Банка ДСК.

С новата услуга на DSK Smart за превод по мобилен номер изпращането на средства става за секунди и само с няколко докосвания на екрана. Наредените през нея преводи са освободени от такси за период от една година (до 31 януари 2022). За още по-голямо удобство, потребителите могат да създадат свои списъци с доверени получатели, трансферите към които не изискват допълнително потвърждение. Преводите по мобилен номер до 100 лв. се потвърждават само с парола/ПИН/биометрия. Освен това, ако искат да изпробват преводите по мобилен номер с някой свой приятел, клиентите на Банка ДСК вече могат да му пратят покана през Viber, Messenger, както и други приложения.

Банка ДСК предлага едни от най-модерните дигитални услуги на пазара, а обновяването на мобилното й приложение DSK Smart винаги се съобразява с препоръките и коментарите на потребителите му. Именно този факт, в съчетание с предизвикателствата на 2020 г., са сред основните причини през 2020 г. броят на активните потребители на DSK Smart да се увеличи с 91% в сравнение с година по-рано, а трансакциите през приложението да нараснат със 114 на сто.

„През последните месеци се фокусираме върху предлагането на модерни дигитални услуги, удобни и същевременно с високо ниво на сигурност. Уверявам клиентите на Банка ДСК, че тези иновации са само началото.“, сподели г-н Дамян Медаров, началник управление „Електронни продажби и развитие“ в Банка ДСК.

„Huawei е водеща компания в областта на иновациите и целта й винаги е била да направи модерните цифрови технологии достъпни за всички. Развитието на собствения ни магазин за приложения е сред топ приоритетите ни, както на глобално ниво, така и на българския пазар. Постигнахме много и продължаваме да работим за пълното интегриране на любимите приложения на нашите потребители и с огромна радост приветстваме DSK Smart и DSK mToken в Huawei AppGallery”, коментира Невена Петрова, Мениджър бизнес развитие на Huawei Mobile Services за България и Северна Македония.

AppGallery е интелигентна и иновативна екосистема, която позволява на разработчиците да създават уникално изживяване за потребителите. Уникалната HMS Core среда позволява приложенията да бъдат интегрирани на различни устройства, предоставяйки повече удобство и по-плавно изживяване – и това е част от глобалната 1 + 8 + N стратегия на Huawei. С AppGallery нашата визия е да направим отворена, иновативна платформа за разпространение на приложения, която да е достъпна за потребителите, и в същото време да защитава стриктно поверителността и сигурността на данните им, докато им предоставя уникално и интелигентно изживяване. AppGallery е един от трите най-големи магазини за приложения в световен мащаб, като предлага голямо разнообразие от глобални и локални приложения в 18 категории, включително навигация и транспорт, новини, социални медии и др. Магазинът за приложения AppGallery е достъпен в повече от 170 държави и региони, с 530 милиона активни потребители месечно в световен мащаб. От януари до септември 2020 г., броят на изтеглянията от AppGallery достига 384.4 милиарда, а компанията си партнира с 2.3 милиона разработчици от целия свят.

Продължете понататък

Tехнологии

Settle дава нови онлайн шопинг хоризонти

MIKA

публикувано

на

от

Settle дава нови онлайн шопинг хоризонти 58

Компанията за мобилни разплащания разработва персонализирани приставки за WooCommerce и Magento

Норвежкият доставчик на мобилни разплащания Settle, който непрекъснато надгражда своето приложение и дава нови възможности на потребителите, разработва персонализирани приставки за WooCommerce и Magento. Благодарение на новите решения за интеграция в онлайн магазините, потребителите на Settle ще могат да плащат бързо, без да се налага да въвеждат картови данни. По този начин ще се намали рискът за търговците от недовършване на поръчката при онлайн пазаруването и в същото време ще пести разходи за наложен платеж на потребителите. За да тестват възможностите на приложението, всички бизнес потребители ще могат да се регистрират и да оперират в Settle без такси и комисионни до 1 септември 2021 г.

Основен фокус на компанията е да създава нови възможности и решения за по-лесна интеграция и да подпомага развитието на онлайн търговията. В тази връзка, европейският пионер в мобилните разплащания си партнира с тазгодишната конференция „Digital4Burgas: Успешна онлайн търговия през 2021″, която ще се проведе на 15 и 16 май 2021 г. в Бургас. Компанията предоставя възможност на всички, които имат желание да се запознаят с последните новости в областта на електронната търговия и да се възползват от специалния промоционален код на Settle за 15% отстъпка на билетите – “SETTLE15D4B”.

Digital4 са серия от събития, популяризиращи цифровите технологии и развитието на дигиталната индустрия по целия свят. Вече трета година, събитието се провежда в различни градове в страната, събирайки на едно място, едни от най-добрите професионалисти в сферата на онлайн маркетинга и търговията в България. Събитието има за цел да запознае всеки участник с тенденциите и иновациите в сектора, като им предоставя ценни знания и умения, свързани с дигиталния бранш и онлайн търговията.

Мисията на Settle е да създаде свят, в който парите са дигитални и демократизирани. Settle Group развива приложението Settle, целящо създаване на полезни връзки и лесни разплащания между хората и бизнеса.

С приложението Settle индивидуални потребители могат незабавно да изпращат, получават и управляват пари от телефона си. А всеки бизнес има достъп до набор от решения за приемане на изцяло мобилни плащания във всяка една ситуация, без необходимост от допълнителни устройства.

Settle е достъпен на 22 пазара в Европа, като разчита на местни партньорства. Местните дружества помагат на Settle да достигне до хората и бизнеса в цяла Европа.

Settle е кулминацията на 10-годишен опит в сферата на мобилните плащания. Екипът зад приложението се налага като лидер в мобилните плащания и търговия от 2010 г. насам. От

централата си в Норвегия, компанията вече повече от десетилетие разработва платформа за финансови услуги от световна класа. Екипът на компанията е разработил първата платформа за мобилни плащания в Скандинавските страни и е стартирал първата система за мобилни плащания в Норвегия (mCASH), повлиявайки на живота на милиони хора и помагайки им коренно да променят начина, по който плащат и получават плащания. Целият този опит и технология сега се прилагат от Settle Group за създаването на най-голямата съвместна мрежа за мобилни разплащания в Европа.

Продължете понататък

Горещо