Connect with us

Tехнологии

Бизнесът на Бош през 2016 г. – растеж чрез свързаност

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

През 2016 г. Група Бош отново увеличи оборота си. Според предварителните резултати за изминалата година приходите са нараснали номинално с 3,5% до 73,1 млрд. евро. Ръстът на оборота е 5,4% след коригиране на ефекта от курсовите разлики. Приходите от продажби бяха повлияни негативно от курсовите разлики, възлизащи на около 1,3 млрд. евро. „

Въпреки неблагоприятните търговски условия успяхме да осъществим прогнозирания ръст за 2016 г.“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH. „Бош е в разгара на най-фундаменталния процес на трансформация в историята си. Индустрии, пазари, технологии – Бош активно формира промените във всички тези сфери.” Първоначалните инвестиции на компанията в Интернет на нещата (IoT) и в електромобилността възлизат на милиарди евро.

През 2016 г. концернът увеличи разходите си за научноизследователска дейност на 6,6 млрд. евро. „С днешните постижения в бизнеса финансираме бъдещите си успехи“, поясни д-р Щефан Азенкершбаумер, главен финансов директор и зам.-председател на Управителния съвет. През 2016 г. концернът отчете близо 4,3 млрд. евро печалба преди лихви и данъци (EBIT от оперативна дейност). Целта на Бош е да стане водещ доставчик в областта на Интернет на нещата. Компанията вижда огромен потенциал за ръст в бизнеса с интелигентни дигитални асистенти. „Интернет на нещата става персонален. С помощта на изкуствения интелект ще индивидуализираме свързаността”, твърди Денер. За целта Бош инвестира 300 млн. евро в новия Център за изкуствен интелект, с който ще разшири компетенциите си в IoT.

снимка: PR

Advertisement

300 милиона евро за новия Център за изкуствен интелект

Бош посрещна 2017 г. с работещ нов Център за изкуствен интелект – Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI). „Чрез сензорните технологии Бош накара предметите да чувстват. Сега искаме да ги научим да усвояват знания и да действат интелигентно“, заяви Денер, който отговаря и за развоя и високотехнологичния инженеринг в Управителния съвет на Бош.

„След 10 години едва ли ще намерите продукт на Бош без изкуствен интелект. Ако не в самото изделие, то поне в процеса на създаването му изкуственият интелект ще играе ключова роля”, каза той. Само след пет години такива продукти ще носят 10% от оборота на Бош. В BCAI започнаха работа 100 експерти в Бенгалуру (Индия), Пало Алто (САЩ) и Ренинген (Германия). До 2021 г. Бош ще инвестира 300 млн. евро за разширяването на центъра, а броят на заетите там специалисти ще се увеличи няколко пъти.

Интелигентните дигитални асистенти – пазар за милиарди

Според Бош персонализацията на Интернет на нещата е следващият етап в развитието на свързаността. „С помощта на изкуствения интелект Бош ще превърне уредите в интелигентни асистенти. Продуктите ще станат партньори, придружители, персонални помощници”, твърди председателят на УС на Бош. Пазарният анализатор Tractica предвижда, че до 2021 г. броят на хората, ползващи дигитални асистенти, ще нарасне с 350%.

Advertisement

„Чрез свързаните продукти Бош може да поддържа директна връзка с клиентите. Колкото по-добре познаваме един потребител, толкова по-персонализирана ще бъдат предлаганата услуга”, продължи Денер. На Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (CES) Бош представи и домашния робот Кюри. Акцентът при проектирането на робота бе върху персонализирането му, т.е. способността му да се интегрира в човешка среда. Компанията презентира и асистента Майки, създаден за работа в смарт кухня. Майки знае какво има в хладилника, автоматично съставя списъци за пазаруване и помага в готвенето.

снимка: PR

На CES беше представен и концептуален автомобил, който демонстрира как ще функционира личният асистент Ауто. Според най-новото проучване на Бош и Prognos свързаните автомобили ще пестят на хората 100 часа годишно, които ще могат да бъдат използвани по-ефективно и приятно.

„Визия Нула“ – бъдещето на мобилността

Без стрес, без произшествия и без вредни емисии – такава е визията на Бош за бъдещия трафик по пътищата. „Нулеви инциденти, нулеви вредни емисии и нулев стрес – това са целите ни за транспорта на бъдещето”, заяви Денер. Технологиите за постигането им са автоматизация, електрифициране и свързаност. „Активно ще формираме промените в транспорта. Бош ще бъде лидер в електромобилността”, продължи Денер. Компанията провежда интензивни проучвания за осъществяване на пробив при акумулаторните технологии, така че да направи цената на електромобилите по-изгодна.

Advertisement

снимка: PR

Във Фойербах, близо до Щутгарт, Бош създаде научноизследователски център за акумулатори, обединяващ разработката на акумулаторни клетки и пакети. Заедно с учените работят 300 служители, за да подготвят бъдещите технологии на акумулаторните клетки за серийно производство. Всяка година концернът инвестира около 400 милиона евро в електромобилността. Общо 1 800 служители работят по електрифицирането на задвижването.

Досега Бош е реализирал над 30 проекта за серийно производство с богатото си портфолио от доказали се в практиката качествени компоненти – електромотори, електроника по задвижването и акумулатори. „Бош разполага с всички ключови компоненти за електрозадвижването. Активни сме на всички пазари. Наши клиенти са както класическите производители на автомобили, така и новите играчи на пазара“, посочи Денер.

снимка: PR

И занапред компанията ще инвестира в усъвършенстването на класическия двигател с вътрешно горене. Със синтетичните горива (eFuels) и ДВГ могат да функционират, пестейки ресурси и без емисии от CO2. „През 2025 г. вероятно над 80% от новите автомобили традиционно ще ползват двигатели с вътрешно горене. Те обаче също ще дадат своя принос за намаляване на глобалното затопляне“, твърди Фолкмар Денер.

Advertisement

Развитие по бизнес сектори за 2016 г.

Въздействието на курсовите разлики се отрази негативно върху динамиката на оборота в отделните бизнес сектори. „След коригиране на този ефект всички бизнес сектори с изключение на „Индустриална техника“ са повишили оборота си, в някои случаи – значително“, заяви Азенкершбаумер. През 2016 г. номиналният ръст от 5,5% на „Автомобилни технологии“ е по-висок от този на глобалното автомобилно производство. След коригиране на ефекта от курсовите разлики растежът е цели 7%. Според предварителните резултати оборотът за 2016 г. възлиза на 44 млрд. евро. С 250 млн. продадени инжектори Бош постави нов рекорд в системите за бензиново директно впръскване. Компанията отбеляза огромен успех в продажбите на асистиращи и инфотейнмънт системи.

снимка: PR

През 2016 г. бизнес сектор „Потребителски стоки“ увеличи приходите си от продажби с 2,8% на 17,7 млрд. евро. С коригирани курсови разлики ръстът е 6,2%. През 2016 г. и „Електроинструменти“, и „Домакински уреди“ отново представиха редица свързани продукти. Оборотът на бизнес сектор „Енергийна и сградна техника“ нарасна с 0,8% през 2016 г. (3,2% без ефекта от курсовите разлики) до 5,2 млрд. евро. Дивизиите „Термотехника“, „Системи за сигурност“ и „Сервизни решения“ регистрираха още по-високи обороти със свързани решения като интелигентните отоплителни системи, техниката за видеонаблюдение, услугата за аварийно повикване eCall, както и навигационната услуга Concierge Service.

По предварителни данни „Индустриална техника“ отбелязва спад в оборота от 5,1% спрямо предходната година до 6,3 млрд. евро. След коригиране на ефекта от курсовите разлики спадът е 4,5%. Ситуацията на развиващите се пазари в Китай, Русия и Бразилия продължава да създава трудности на направление „Задвижваща и управляваща техника“. През 2016 г. бизнесът на „Опаковъчна техника“ запази динамиката си от предходната година.

Advertisement

Развитие на бизнеса по региони за 2016 г.

Предварителните резултати за Европа сочат силно положително развитие на бизнеса на Бош през 2016 г. Доставчикът на технологии и услуги увеличи оборота си с 3,4% (4,8% след корекция на ефекта от курсовите разлики) на 38,6 млрд. евро. Продажбите в Северна Америка възлизат на 12,4 млрд. евро и така запазиха приблизително нивото си от предходната година. Наблюдава се спад от 2% или 1,8% с отчетени курсови разлики. Група Бош повиши оборота си в Южна Америка с 2,1% с коригирани курсови разлики. Номиналният оборот е -5,7% или 1,3 млрд. евро. В Тихоокеанска Азия и Африка Бош генерира 12% ръст в продажбите след корекция на курсовите разлики. Номиналният оборот нараства с 8,1% на 20,8 млрд. евро.

Нови служители в Тихоокеанска Азия, Централна и Източна Европа и Германия

Към 31.12.2016 г. в Бош Групата работят 390 000 служители в целия свят, т.е. персоналът е нараснал с 15 000 души. Най-много новопостъпили има в Тихоокеанска Азия и в Централна и Източна Европа. Персоналът в Германия е нараснал с 2 100 души.

Прогнозата за 2017 г. – умерен ръст и по-силни колебания в икономиката

Advertisement

За 2017 г. Бош предвижда умерен растеж на световната икономика от 2,3%. Доставчикът на технологии и услуги вижда рискове за икономиката, дължащи се преди всичко на политическите събития в САЩ и Европа. И през 2017 г. Бош ще поддържа курса си на растеж, и то като нараства по-бързо от съответните пазари. Основната цел на компанията е да повиши конкурентоспособността и печалбите на всички свои дивизии.

Continue Reading
Advertisement