Открийте ни и в

Галерия

Благотворителната изложба „Нежни сблъсъци“ на Боряна Корчева ще бъде открита с изискан коктейл

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Шведската компания „Kinnarps“, открива с коктейл изложба на Боряна Корчева на 1-и септември. Изложбата се казва „Нежни сблъсъци“ и ще бъде първата българска изява на художничката, която досега е излагала работите си в Дубай, Ню-Йорк, Маями и Бахамите. Това ще е шестата по ред, от станалите вече традиция събития, на които агенция „Purple PR“ представя творбите на талантливи автори в сферата на изкуството, фотографията и дизайна в шоурума на „Kinnarps“, които са едни от най-големите доставчици на интериорни решения за работно място в Европа.

Бар с леки храни и напитки, музика и тематични видео прожекции ще работят за доброто настроение на посетителите. Домакините, както и гост-авторът на изложбата, ще се радват на отворена дискусия с гостите на събитието.

Постъпленията от продажбите се даряват на фондация „Прегърни ме“.

Ето какво казва авторката относно предстоящото събитие и творбите ѝ:

„За мен е чест и предизвикателство да представя „Нежни сблъсъци“ за първи път в пространството на Киннарпс – марка, чиято философия и естетика познавам и споделям още от 90-те години“ – споделя авторката. „Според Киннарпс съвременният офис е комплексно, многофункционално пространство, целящо да ни направи по-добри в работата. Идеята на този проект е не просто да използвам простанството на Киннарпс, за да представя работите си, а да ги впиша в него така, че те да взаимодействат с останалите елементи на интериора“.

„Изкуството въздейства върху нас чрез естетическото преживяване – момента на умствена и духовна възбуда, породена от емоционалното и интелектуалното, преливащи от едно в друго в динамично равновесие.

Именно в тази точка на трептене се заражда естетиката на моите произведения.

Аз започвам, като рисувам прости четириъгълници, следвайки принципите на геометрията и перспективата. Правилни и неправилни, плоски или в ракурс, те са оразмерени, прецизно начертани с линия и запълнени в сив „не-цвят“. След това, подобно на танцьор, който изразява различни състояния на духа, чрез движението на тялото си, аз се потапям в дадено чувство – било то радост, гняв, носталгия или възторг, и оставям ръката си да се движи спонтанно върху листа за няколко секунди.

В резултат, контролирани и емоционално неутрални геометрични форми се оказват в съжителство със спонтанни, жесторални изблици на цвят, създадени на принципа на Зен калиграфията, където линията е форма на медитация.

Преднамереност, симетрия и прецизност се срещат с хаос, спонтанност и неподправена емоция. В така породеното напрежение между рационални и ирационални онагледености възниква първородна, животрептяща красота.“

Боряна Корчева – Август 2016

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

MIKA

публикувано

на

от

Васил Василев – Зуека подкрепя инициативата на платформа Купи изкуство за стойностна промяна на арт пазара у нас

“Купувайте изкуство! Така подпомагаме творците ни, отдаваме уважение към труда им и инвестираме в нашата икономика, защото парите остават тук, в България”, призовава Зуека.

Платформа “Купи изкуство” поставя началото на новата 2021 година с Национална оптимистична изложба, която ще бъде експонирана в онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg. Тя ще продължи от 14 януари до 28 февруари, а откриването ще бъде на 14 януари от 19 ч. във Фейсбук страницата КупиИзкуство.БГ.

“Целта, която си поставяме с нея, е заедно да продължим и през 2020 година положителната тенденция за продажби и откупки на произведения на съвременни български автори. Затова и я нарекохме оптимистична, защото искаме след изминалата нелека година да започнем с позитивна нагласа”, споделят организаторите.

В изложбата участват над 100 български автори всеки с по едно произведение, селектирани от администраторите на Фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

Онлайн галерията Купиизкуство.бг – www.buyart.bg стартира в края на 2020 година. Тя беше създадена заради повторното опустяване на галериите и музеите през втората вълна на пандемията от COVID-19. В годишния й план  влизат както общи изложби, така и кураторски проекти на авторите, представени във фейсбук групата “Купи изкуство, подкрепи художник”.

“Инициативата, създадена от художници за художници, цели не само да се подкрепяме взаимно, но и да се промени нагласата на хората към изкуството. Само така ще осъзнаем, че то има място във всеки дом”, подчертават организаторите.

Продължете понататък

Галерия

Националната галерия представя – Никола Танев. На път

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Навършиха се 130 години от рождението на Никола Танев – и в буквалния, и в преносния смисъл – един от най-колоритните български художници. Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин  Петров, изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания – към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа: Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента. Преброжда цяла България: Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми.

снимка:ПР

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора,  експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.  Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021.

Продължете понататък

Горещо