Открийте ни и в

Медицина

Близо 2000 души преминаха през безплатни медицински прегледи

публикувано

на

Близо 2000 души преминаха през безплатни медицински прегледи 144

снимка: ПР

Квалифицираните лекарски грижи са част от програмата „Забавно лято, Грижовна есен” и се осъществиха в областите Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково, обхващайки 20 населени места от общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово,  Дулово, Стамболово, Харманли, Минерални бани. Седем екипа, които включват кардиолози, ендокринолози, ортопеди, невролози, офталмолози и уролози извършиха безплатни прегледи за лица над 60-годишна възраст, с подкрепата на местната администрация. 27 души вече са посетили различните специалисти на място в София. Предстои да бъдат проведени още прегледи в Александровска болница, въпреки затрудненията на пациентите да пътуват до София за прегледи и престой в болницата. Достъпът на възрастните хора в малки населени места до специализирани медицински услуги е затруднен, а причините затова са ограниченият брой медицински специалисти в малките населени места, недостигът на средства за транспорт до по-големи градове, както и липсата на достатъчно направления по НЗОК. В партньорство с фондация „Направи добро” на УМБАЛ „Александровска“, през 2015 година фондация BCause за първи път започна да организира безплатни специализирани прегледи в отдалечени общини.

Средната възраст на пациентите е 70 години, като както и при предходните прегледи се запазва тенденцията процентът на мъжете и жените, посетили лекарите да остава приблизително еднакъв – 49% са мъже и 51% са жени. Основните заболявания, констатирани в различните региони са доста идентични кардиологични и ендокринологични, ревматологични и урологични, като се запазва тенденцията малка част от пациентите да не са посещавали лекар дълъг период от време.” – заявиха от фондация  BCause.

Близо 2000 души преминаха през безплатни медицински прегледи 145

снимка: ПР

Представители на местната администрация, оказващи съдействие при координацията на програмата, съобщават:

„В повечето населени места има лекарска грижа, но много често липсва реална възможност възрастните хора от по-отдалечените села да стигнат до медицински специалисти. При досегашните прегледи и в района на Сатовча, и в Северозападна България, голям процент от хората имаха нужда от допълнителни изследвания и лечение.”

Медицинските прегледи и изследвания се провеждат  в съответствие с едно от направленията от дългосрочната устойчива програма – „Забавно лято, грижовна есен”, която се осъществява за трета поредна година от Фондация BCause, в партньорство с фондация „Направи добро” на УМБАЛ „Александровска“ и с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД. Програмата е част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. Второто издание на „Забавно лято, грижовна есен“ се нареди сред отличените участници в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите за изминалата 2016г.

През летните месеци проектът „Забавно лято, грижовна есен“ традиционно поставя акцент върху създаването на възможности за деца от различни възрастови групи в ученическа възраст да придобият различни знания и умения, като им се осигурява ангажираност през летните месеци и така се адресира и нуждата от превенцията на детския труд в тютюнопроизводителните общности. С тази част от програмата компанията се стреми към откриване на по-широки възможности и хоризонти за децата от тези региони чрез методите на неформалното образование.  Над 600 деца на възраст между 6 и 14 години се включиха в лятната приключенско-образователна академия през 2017г.

Тази година за първи път се проведе и трети панел с дейности на програмата, насочен към подготовка на млади предприемачи за стартиране на бизнес. Новите активности от инициативата са разработени и адаптирани за хора с предприемачески идеи от тютюнопроизводителните региони с цел да им бъде дадена възможност за създаване, развиване и реализация на собствен бизнес план.

Реклама