Connect with us

Кино

БНТ излъчва филми по творбите на Йордан Йовков

Avatar

Публикувано

на

През месец ноември се навършват 140 години от рождението на големият български писател и класик Йордан Йовков. Предстоящата годишнина ще бъде широко отбелязана в каналите на Българската национална телевизия, като продължение на традицията на медията  да показва филми, създадени по произведенията на български класици в ефира си. От 8 до 16 ноември, зрителите на обществената телевизия ще могат да си припомнят екранизациите на едни от най-известните произведения на Йовков.

В ефира на БНТ 1 ще се излъчи екранизацията по романа „Чифликът край границата“ – „Нона“ (на 14.11 от 14:00 часа), в филма участват Стефан Данаилов, Стефан Пейчев, Катя Паскалева, Йосиф Сърчаджиев. Действието се развива в началото на ХХ век в Добруджа, където зрителие стават свидетели на трагичната любов между дъщерята на чифликчията – Нона и офицера Галчев…

По БНТ 2, канал в който зрителите ежедневно могат да гледат образователни и културни предавания, ще се излъчат филмите:

Шибил“ (на 8.11 от 16:00 часа), с участието на Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова, Стефан Пейчев, Иван Братанов. А историята е позната – от хайдутина Шибил се страхуват и града и селото. За главата му е определена награда. Един ден през прохода минават жени. За първи път Шибил не взема златните им пендари. Влюбен е в красивата Рада, обичта го е преобразила…

Премиерно ще се излъчи и филмът „Срещи на първия ред“ (на 14.11 от 20:30 часа). Новото познание за света на Йовков дължим на Любомир Котев. То ни дарява с други, по-нюансирани, по-разнообразни, по-пластични и живи изображения на герои като Инже, Шибил, дядо Гуди, Рада или Гърбавото. Дори себе си Любомир Котев превръща в образ от същия този свят. Не пропускайте едно поучително житие на българския характер в поредния епизод на документалната поредица, реализирана от регионалния телевезионен център в Благоевград.

Advertisement

24 часа дъжд“ (на 15.11 от 16:00 часа) с участието на Ева Шикулска, Стефан Мавродиев, Стефан Димитров, Никола Дадов, Кирил Варийски и др. Сюжетът разказва за гранична застава, на която пристига пътуващ цирк. На двамата от групата, г-ца Елиза и г-н Фуджияма, визите са пресрочени. Началникът на заставата, капитан Антонов, отказва да ги пусне. Вечерта той решава да устрои банкет. Капитанът се напива и започва да ухажва Елиза.

Шест-серийния тв сериал „На границата“ ще бъде излъчван в ефира на БНТ 2 от 9 до 16.11 от 16:00 часа. Повторенията може да гледате по БНТ 4. Във филма участват Димо Алексиев, Мартин Димитров, Валентин Танев, Борис Луканов, Николай Урумов, Асен Данков. Сценарист е Димитър Стоянович. Режисьор Станимир Трифонов, оператор  Цветан Недков, музика – Георги Стрезов.

По БНТ 4, в две поредни вечери, зрителите ще видят екранизация на „Вечери в Антимовския хан“ (на 14 и 15.11 от 11:00 часа) с участието на Невена Коканова, Георги Георгиев – Гец, Васил Димитров, Илия Караиванов и др.

Гледайте екранизациите по творбите на Йордан Йовков от 8 до 16 ноември в каналите на БНТ.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement