Открийте ни и в

Кино

БНТ подкрепя българско кино с над 4.5 милиона лева

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Българска национална телевизия обяви предстоящото начало на новата конкурсна сесия за филмопроизоводство. На специално събитие за медии и представители от бранша, което води Анна Ангелова от „Култура.БГ“, обществената телевизия представи приоритетите в програмното съдържание, отворените позиции за новия период от 2021-2022 година и размера на финансовата подкрепа. Събитието се излъчваше на живо в двата сайта на БНТ и ще бъде достъпно и в официалния YouTube канал на телевизията.

„Инвестирането във външни филмови проекти през последните две години беше невъзможно, заради липсата на средства и натрупани дългове. Въпреки това БНТ не е спирала да произвежда българско кино и всеки може да го види в обществения ефир”, заяви Емил Кошлуков, генерален директор на телевизията. „Поредицата „БНТ представя“ и великолепният филм за „Песните на Вазов“, който направихме и излъчихме за Деня на будителите, са само част от новите реализации от нашия екип. Най-ценното за БНТ е историята, която пази и всички ние трябва да положим необходимите усилия, за да я съхраним и предадем на младото поколение. С особено внимание ще проследя проектите за екранизация на произведения по класически и съвременни български автори. Гео Милев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Алеко Константинов, Дора Габе, Елисавета Багряна и много други знакови имена са ни оставили огромно културно наследство, което БНТ може да приюти в своя ефир. А чрез съвременните канали и да го представи пред младежката аудитория. Правят го успешно обществените телевизии в други държави и аз вярвам, че нашите автори го заслужават. Това е част от нашата мисия и проектите, които подкрепяме трябва да подпомагат този процес“, допълни Кошлуков.

Сред заглавията, които бяха показани като малка ретроспекция са класически български филми от миналото като „На всеки километър“, „Козият рог“, Дами канят“, „Тримата от запаса“, „С деца на море“, „Капитан Петко войвода“ и др. В съвременните сериали са заглавия като „Под прикритие“, най-успешният проект досега с реализация на много чужди пазари, „Четвърта власт“, получил множество отличия, „Денят на бащата“ насочващ вниманието към социална тематика и двата семейни сериала „Островът на сините птици“ и „Румбата, аз и Роналдо“, които бързо успяха да спечелят вниманието на малките зрители. Сред филмовите заглавия, които БНТ подкрепя през последните години са „Лошо момиче“ с режисьор и сценарист Мариан Вълев, „Възвишение“ по романа на Милен Русков, „На границата“ с режисьор Станимир Трифонов, „Ага“ с режиьор и сценарист Милко Лазаров, Филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“, създаден по разкази на писателя Георги Господинов, „18% сиво“ с Руши Видинлиев, както и „Сцената от живота на една актриса“ с Радина Кърджилова и други.“

„Да се подкрепя българското кино е донякъде модерно и престижно. За някои. За нас то е осъзнат процес, част от обществената ни мисия. Българската национална телевизия продуцира успешни заглавия вече няколко десетилетия и затова с гордост можем да кажем, че сме домът на българското кино“, заяви на представянето Антон Андонов, член на Управителния съвет на БНТ. Той подчерта, че управленският екип на телевизията е положила изключително много труд, за да подготви ново начало в областта на филмопроизвоството. „Успяхме да спасим филмови проекти, да разплатим натрупани задължения и да погледнем философията, която е в основата на телевизионното филмопроизводство. С безценната подкрепа на Обществения съвет, представители на филмовите среди и след анализи на реализираните проекти, ръководството на БНТ стартира нова сесия за филмопроизводство. Поставяме ясен акцент и търсим златното сечение между това да постигнем качествен продукт и да задоволим програмните нужди на националната телевизия“, допълва Андонов.

В момента Продуцентският център СТФ „Екран“ работи по два нови сериала, които са в различен етап. Първото заглавие е „Порталът“, по чиято реализация работи Илиян Джевелеков и са в снимачен етап. Другият е с работно заглавие „Аз и моите жени“, в който сценарист е Теодора Маркова  и проектът  предстои да се снима през пролетта. БНТ е продуцент или ко-продуцент в други седем български филма, които са в различен етап на производство и съвсем скоро ще бъдат обявени първите готови проекти.

Ивайло Огнянов, директор „Програмно съдържание“ на БНТ, представи акцентите в програмирането и примери с конкретни продукции, които печелят награди за творчество, но не винаги успяват да привлекат вниманието на телевизионния зрител.

„По закон обществената телевизия дава пари за производство на български филми и в изпълнение на това наше задължение БНТ вече разполага с впечатляващо портфолио от серийни телевизионни филми, игрални дебюти, телевизионни новели и документални филми. Заглавията, на които телевизията е продуцент или копродуцент със сигурност отдавна са надминали цифрата 100. Целта ни е да започнем да обвързваме всяка следваща филмова сесия оттук нататък с конкретната програмна необходимост, с очакванията на нашата аудитория и с изпълнението на лицензията на БНТ.“, заяви Огнянов на представянето.

Според него собствените заглавия трябва да пасват идеално на програмната схема на основния канал и както други обществени телевизии като Би Би Си излъчват премиерите си в неделния праймтайм, така трябва и българската телевизия да концентрира вниманието на зрителите с високо качество и съвременен подход.

„БНТ се опитва да направи същото със своята неделна БГ кино вечер, където излъчваме, както класически заглавия, така и най-новите филми на пазара. Силна посока за вътрешното филмопроизводство и създаването на трайни художествени продукции е поредицата от филмови портрети, където можем да развиваме екранизация по различни творби на автори, както и да се откроят емблематични за българското обществото личности – хора на изкуството и културата, учени, спортисти…“, допълва Ивайло Огнянов.

В представянето се включи и Миладин Гергов, ръководител и главен продуцент на СТФ “Екран“, който сподели вълнението си от това, че „толкова мащабно финансиране отдавна не е имало за производството, а сега е подкрепено и с програмно планиране“. Той подчерта, че работата не е спирала заради липсата на ресурси и въпреки трудностите са намирани пътища за успешна реализация“, Такъв е примерът с филма „Сцени от живота на една актриса“, където „БНТ е ко-продуцент, а филмът спечели наскоро 3 награди на 38-ия Фестивал на българския игрален филм „Златната роза“ 2020.

Програмни позиции и размер на финансиране за конкурсна сесия за филмопроизводство на БНТ за периода 2021-2022:

  • „Телевизионен семеен сериал” – 12 епизода по 54 минути, общ финансов ресурс до 1 332 000 лева без включен ДДС;

В случай, че сериалът има висок рейтинг отговарящ на критериите, съгласно чл. 65, ал. 2 от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия с опция да бъде продължен с нов сезон.

  • „Телевизионен сериал” – 12 епизода по 54 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, общ финансов ресурс до 1 776 000 лева без включен ДДС;
  • „Пълнометражен игрален филм” – с времетраене 85 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, финансов ресурс до 280 000 лева без включен ДДС;
  • „Ситком” – 40 епизода по 27 минути, общ финансов ресурс до 400 000 лева без включен ДДС;
  • „Игрален филм – дебют” – 1 брой с времетраене 27 минути, на младежка тематика, финансов ресурс до 72 000 лева без включен ДДС;
  • „Документален филм – дебют” – 1 брой с времетраене 27 минути, фокусиран върху национални и регионални исторически процеси и личности, финансов ресурс до 26 400 лева без включен ДДС.

Общият финансов ресурс за филмовата сесия е в размер на 3 886 400 лева без включен ДДС или 4 663 680 лева с включен ДДС. Обявените финансови средства за всяка една позиция са определени на база Норматив за максимални базисни параметри (Приложение №1) от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия. След класиране на проектите, Бюджетната комисия по филмопроизводство ще определи окончателните разходи за реализацията им.

Срок за подаване на документи за участие в конкурсната сесия от 16.11.2020 година до 30.01.2021 година, включително, а провеждането на заседанията на Художествените съвети за игрално и документално кино ще бъдат до края на месец май 2021 година.

Всички условията за участие в конкурсната сесия ще бъдат публикувани на сайта на БНТ преди началото на новата сесия.

Гледайте най-доброто от българската филмова класика, сериали, игрални, художествени и документални филми в програмите на
БНТ – Домът на българското кино.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Кино

“За душата” отличен със “Златен глобус” за най-добър анимационен филм

MIKA

публикувано

на

от

На 1-ви март се проведе 78-та официална церемония по връчване на наградите на Асоциацията на чуждестранната преса „Златен глобус“. Оригиналната, вдъхновяваща анимация на Дисни и Пиксар За душата спечели първото място в две от най-престижните категории – „най-добър анимационен филм“ и „най-добра филмова музика“.

Режисьори на За душата са двукратният носител на „Оскар“ Пийт Доктър (В небето, Отвътре, навън) и Кемп Пауърс, а продуцент е номинираната за „Оскар“ Дейна Мъри (Lou). Автори на музиката са световно известният джаз музикант Джон Батист и носителите на „Оскар“ Трент Резнър и Атикъс Рос („Социалната мрежа“) от Nine Inch Nails.

„Толкова сме благодарни за тази чест“, каза Пийт Доктър на церемонията. „Не предполагахме, че създаването на филм за джаза ще ни научи на толкова много за живота. Не винаги можем да контролираме какво се случва по света, но точно както един добър джаз музикант, можем да се опитаме да го превърнем в нещо красиво. “

Вдъхновяващата анимация излиза на голям екран у нас този март и ще ни представи не само невероятна визия и вдъхновяващ саундтрак, но и история, която провокира въображението и дава искра на позитивизма вътре в нас дори когато сме го забравили. Филмът разказва за Джо Гарднър – учител по музика в средно училище, който има дългогодишна мечта да свири джаз музика на сцена. Един ден той най-накрая получава този шанс, след като впечатлява група джаз музиканти по време на отворени врати в популярен клуб. Вследствие на инцидент обаче, душата на Джо е разделена от тялото му и пренесена до „Великото преди“ – център, в който душите първо развиват своите интереси и страсти и после се отправят към някое новородено дете. За да се върне на Земята, преди да е станало твърде късно, Джо трябва да работи заедно с другите души, които се обучават. Сред тях е и 22 – душа, която след години, прекарани в капана на „Великото преди“, е развила доста мрачни възгледи за живота.

И така срещата между един, все още нероден циник и един човек, възпрян точно в момента, когато е на път да сбъдне най-голямата си мечта, ще ни вдъхновят да си зададем въпроса: За какво копнее душата ми? А вие може ли да отговорите точно в този момент?

Ще си подарим нещо За душата на 19 март само в кината на 2D и 3D.

Продължете понататък

Tехнологии

Стрийминг платформите са още една врата за изкуството

MIKA

публикувано

на

от

Neterra.TV+ си партнира успешно със създателите на съдържание и с киносалоните, прави киното по-достъпно и дава по-голям избор на зрителите

Стрийминг платформите като Neterra.TV+ си партнират със създателите на съдържание и киносалоните в България. Те съществуват съвместно, координират се адекватно и дават по-голям избор и възможности на потребителите да взаимодействат с изкуството.

Около това мнение се обединиха Мая Калчева – маркетинг мениджър на Neterra.TV+, Николай Йорданов, креативен продуцент, редактор, сценарист на ТВ-предавания и преподавател в НАТФИЗ, и Христо Христозов, програмен директор на Дома на киното.

Те обсъдиха темата „Киносалоните vs. стрийминг платформите (А къде е телевизията?)“ в подкаста „Кино с думи“ на платформата за късометражно българско кино No Blink.

„С развитието на технологиите, с промяната на човечеството и неговото общуване се отварят нови канали и възможности изкуството да стига до хората. Това е начин авторът да комуникира себе си през тази различна среда. Мрежата създава възможност за друг вид избор – да гледаш когато поискаш, в среда, която на теб ти е удобна, с хора, с които ти избереш. За мен стрийминг платформите са още една стъпка, още една пътека и още една врата за изкуството“, каза Мая Калчева.

Според Николай Йорданов и в двете преживявания има позитиви, емоция и добри моменти. Той припомни, че когато възниква киното, се правят прогнози, че то ще унищожи театъра и литературата, но това не се случва, така че ние трябва да се възползваме от предимствата и на киносалоните, и на платформите.

„Вече видяхме няколко фестивала, които се осъществиха в хибриден вариант. Фестивалът за документално кино Master of art още миналата година започна с онлайн издание, което не попречи на прожекциите на големия екран. Напротив – създаде допълнителна разпознаваемост на фестивала сред много хора, които иначе не знаеха за него. Традиционно арт кината и подобни по-нишови фестивали се случват само в по-големите градове, където има ресурс за това, а излъчването в стрийминг платформата Neterra.TV+ даде една достъпност в цяла България. Подобна беше ситуацията след това и със София филм фест, и със CineLibri. Master of art дори в момента тече в платформата Neterra.TV+ изключително успешно, но получаваме и запитвания кога ще може да се гледа на голям екран. Така че едното и другото за момента си партнират много успешно“, допълни Христо Христозов.

Участниците в подкаста коментираха, че ако има проблем, той е между пиратското съдържание и регламентираното. Платформите за пиратско разпространение предоставят съдържанието безплатно, с лошо качество, ограбват труда на създателите и създават очакване в потребителите, че всичко трябва да е достъпно веднага и безвъзмездно.

„Зрителят решава как, кога, дали и защо иска да потреби дадено съдържание. Ролята на платформите, киносалоните и фестивалите е да погледнат към своята публика, да я попитат тя какво иска, от какво има нужда, и да ѝ го дадат“, каза Христо Христозов.

Мая Калчева повдигна темата как съвременните технологии скъсяват времето, в което човек може да се концентрира и как се променя поведението на младите хора пред екрана. Николай Йорданов коментира тенденцията в днешно време интересът към масовите събития и концертите да намалява.

Продължете понататък
Tехнологиипреди 2 дни

Световният ресторантьорски и хотелиерски бизнес отваря врати като разчита на софтуер, създаден в България

Tехнологиипреди 2 дни

Новата серия монитори AOC V4 е вече тук

Кинопреди 2 дни

“За душата” отличен със “Златен глобус” за най-добър анимационен филм

Tехнологиипреди 2 дни

Стрийминг платформите са още една врата за изкуството

Lifestyleпреди 2 дни

Безплатен транспорт за Нестле за Живей Активно! на 6 март към Витоша

Tехнологиипреди 2 дни

Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година

Културапреди 2 дни

Митични същества и приказни светове оживяват на страниците на „Предсказанието“

Културапреди 2 дни

Astra е новият 15-и герой във VALORANT

Музикапреди 2 дни

Българската песен на Евровизия 2021 ще бъде представена на 10 март с концерт на Виктория

Lifestyleпреди 2 дни

FOREO с кампания за Международния ден на жената: Търсят се 1000 уникални жени

Музикапреди 4 седмици

Sia и David Guetta с още една песен към филма “Music”

Tехнологиипреди 3 седмици

Стартира Национално проучване “Заплатите в Софтуерния Бранш” 2021

Обществопреди 4 седмици

Стефан Николов: Кризата, предизвикана от COVID-19 може да бъде двигател за бизнеса

Музикапреди 3 седмици

Слушаме най-доброто от P.I.F. в двоен албум от Слънчеви и Облачни песни

Културапреди 4 седмици

БГ автори търсят пресечната точка между съвременната и изкуството с изложба в галерия “УниАрт”

Културапреди 4 седмици

Даян Чембърлейн излиза на български

Културапреди 1 седмица

„7 ключа, за да събудим жизнената си сила” от Цветанка Шопова

Културапреди 2 седмици

Български научен труд в сферата на образованието оспори политиките на ООН

Литературапреди 4 седмици

Тийнейджърка търси „21 начина да умреш“, за да намери силата да живее

Културапреди 2 седмици

Исабел Алиенде: „На жените с обич“

Горещо