Connect with us

Общество

БНТ пуска онлайн плейлисти за слушане на новини

Avatar

Публикувано

на

В новата секция „Чуй новините днес“ на сайта bntnews.bg, всички новини се зареждат автоматично в плейлист, слушате докато преглеждате мрежите или пишете мейл на телефона си

От началото на февруари БНТ пусна изцяло нова и иновативна функционалност на новинарския сайт на медията. „Чуй новините днес“ е уникална за българското онлайн пространство технология, развита на база изкуствен интелект, с която потребителите на сайта на обществената телевизия – bntnews.bg и новинарското приложение BNT NEWS, имат възможност да слушат последните новини от деня, докато ползват телефона си или са в движение.

Вече не е достатъчно да пуснеш централната емисия, за да чуеш какво се е случило по света и у нас. Новините са достъпни по всяко време и част от нашата мисия като обществена телевизия е да създаваме възможности, с които съдържанието да достига до максимално много хора от различни възрастови и социални групи“, казва Емил Кошлуков, генерален директор на Българската национална телевизия. „С новата функционалност, всеки който иска да чуе най-важните новини от нюзрума на БНТ, може да го направи докато шофира, пътува в метрото, разхожда кучето или преглежда задачите си за деня. Радвам се, че обществената телевизия е първата, която прави това. Ние помагаме не само на незрящите хора да „видят“ новините през техните устройства. С плейлистите на „Чуй новините днес“ младите и активни зрители ще имат на своя таблет или телефон БНТ от всяка точка“ допълва Кошлуков.  

БНТ има ясна стратегия за развитие и дигитализацията е един от основните приоритети в работата на екипите. През изминалата година медията обнови сайтовете си, пусна на пазара безплатно мобилно приложение, което за кратък период се нареди в топ 3 сред най-търсените и сваляни апликации за новини. Обществената телевизия стана първата, която има подкаст канали във всички големи платформи и създава собствено съдържание по различни теми.

След като през декември пуснахме робот, който прочита новината вместо потребителя, много хора ни писаха и ни поздравиха за тази нова функция на сайта и в приложението ни. Затова решихме да продължим разработката и да създадем плейлисти, в които можеш да слушаш всички най-важни новини. Най-добре прието от потребителите е, че новината може да се слуша докато човек прави нещо друго на телефона си. Продължаваме да подобряваме възможностите и да добавяме функционалности“, казва Борислав Чоранов, директор „Мултимедия“ в БНТ.

Чуй новините днес съдържа в една плейлиста всички важни теми от деня. Така хората могат бързо и лесно да изберат какво искат да чуят, да настройват бързината и силата на звука и да слушат новините от всяка точка и устройство. В следващите седмици предстои да се добави и възможност за персонализиране на листите за слушане и опция да се избират новините по категории и рубрики и според личните предпочитания и интерес.

„Чуй новините днес“ е достъпно на bntnews.bg за потребители на Android и iOS, както и през десктоп версиите на всички устройствата.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement