Connect with us

Култура

БНТ 2 с премиерна документална поредица за Йовков

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Гледайте „Срещи на първия ред: Любомир Котев с Йордан Йовков“ в събота от 20:30

В седмицата, посветена на 140 години от рождението на големия български писател и хуманист Йордан Йовков, БНТ 2 ще излъчи премиерата на „Срещи на първия ред: Любомир Котев с Йордан Йовков“.

Един необичаен, загадъчен, безмерен и раздиран от бурни страсти свят пали въображението. Това е светът на българина, изграден в творбите на Йордан Йовков. В него класикът представя символни образи на реални хора, изведени от своето историческо време и битие, за да видим демоните, които похабяват и рушат духовните ни гени, но и силите, които ги пречистват и даряват с живот.

Този, непознат досега в литературната ни история, ирационален подход към Йовковите герои, е защитен по разтърсващ начин от писателя Любомир Котев в една от последните му книги „Българинът според Йовков“.

Advertisement

  Йовков е не само голям писател, изключителен белетрист, но и недостижим народопсихолог. Можем да съпоставим творчеството му с най-добрите книги на първенците в родната литература. А тя е романтична литература.

Широко проповядваният реализъм, призван да бъде нейна плът, всъщност никне не където трябва и не както трябва. Реализмът сякаш е плевел в нашата литературна нива. Плевел, но всякога красиво, макар и ненужно цвете, което аленее сред златните, но равни жита. Абсурдно е, но истински реалистичните произведения, които показват българина такъв, какъвто е, остават някак непрочетени или неоценени. Типичен пример е „Женско сърце“ – подминаваната или замълчавана книга, която ни показва каквито сме, но каквито не искаме да ни видят, казва Любомир Котев.

Новото познание за света на Йовков дължим на Любомир Котев. То ни дарява с други, по-нюансирани, по-разнообразни, по-пластични и живи изображения на герои като Индже, Шибил, дядо Гуди, Рада или Гърбавото. Дори себе си Любомир Котев превръща в образ от същия този свят.

Не пропускайте едно поучително житие на българския характер в поредния епизод на документалната поредица, реализирана от регинолания телевезионен център в Благоевград.

Гледайте „Срещи на първия ред“  тази събота, 14 ноември, от 20:30 ч.  по БНТ 2.

Още филми по творби на Йовков ще видите тази седмица в каналите на БНТ. 

Advertisement

В ефира на БНТ 1 ще се излъчи екранизацията по романа „Чифликът край границата“ – „Нона“ (на 14.11 от 14:00 часа), в филма участват Стефан Данаилов, Стефан Пейчев, Катя Паскалева, Йосиф Сърчаджиев. Действието се развива в началото на ХХ век в Добруджа, където зрителите стават свидетели на трагичната любов между дъщерята на чифликчията – Нона и офицера Галчев…

По БНТ 2 – 24 часа дъжд“ (на 15.11 от 16:00 часа) с участието на Ева Шикулска, Стефан Мавродиев, Стефан Димитров, Никола Дадов, Кирил Варийски и др. Сюжетът разказва за гранична застава, на която пристига пътуващ цирк. На двамата от групата, г-ца Елиза и г-н Фуджияма, визите са пресрочени. Началникът на заставата, капитан Антонов, отказва да ги пусне. Вечерта той решава да устрои банкет. Капитанът се напива и започва да ухажва Елиза.

Шест-серийния тв сериал „На границата“ ще бъде излъчван в ефира на БНТ 2 от 9 до 16.11 от 16:00 часа. Повторенията може да гледате по БНТ 4. Във филма участват Димо Алексиев, Мартин Димитров, Валентин Танев, Борис Луканов, Николай Урумов, Асен Данков. Сценарист е Димитър Стоянович. Режисьор Станимир Трифонов, оператор  Цветан Недков, музика – Георги Стрезов.

По БНТ 4, в две поредни вечери, зрителите ще видят екранизация на „Вечери в Антимовския хан“ (на 14 и 15.11 от 11:00 часа) с участието на Невена Коканова, Георги Георгиев – Гец, Васил Димитров, Илия Караиванов и др.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement