Открийте ни и в

Събития

Бойко Илиев празнува четвърт век на частен театър „Диалог”

Avatar

публикувано

на

Бойко Илиев празнува четвърт век на частен театър „Диалог” 141

25 години от създаването на първия частен театър „Диалог” ще отбележи на 3 юни режисьорът Бойко Илиев с представлението „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла”.

Режисьорът ще отпразнува юбилея на сцената на „Сълза и смях” в компанията на актьорите Иван Радоев, Елена Петрова и Мариела Тупалова. Бойко Илиев е автор на документалната пиеса по писма на Яворов, Лора и Мина и я посвещава на 100 години от смъртта на големия поет. Постановката е продукция на Драматичен театър „Антон Страшимиров” – Разград в колоборация с продуцентска къща „Евро Диалог”.

През есента на 1988 г. група актьори от ДТ „А. Страшимиров” – гр. Пазарджик, под ръководството на Бойко Илиев, създават два спектакъла: „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев” и „Стриптийз в открито море” от Сл. Мрожек, с което поставят началото на Театър „Диалог”. Официална рождена дата на театъра е 31 май 1989 г. във Военният клуб в София с „Убийството на Гонзаго” от Н. Йорданов. Поетът и драматург Недялко Йорданов, вече сериозно име в българската литература и поезия по онова време, се превръща в своебразен  кръстник на театъра. Той присъства на премиерата на „Убийството на Гонзаго” и връчва символично един голям кръст на Бойко Илиев. Режисьорът го приема с благодарност и като че ли този кръст предопределя пътя му по-натам.

Следват „Житие и страдание” по Софроний Врачански, „Това е абсурд” от Иван Кулеков /спряна на 4 ноември 1989 г. от ГПУ и разрешена след февруари 1990г./, „Подли, отчаяни, ненужни” от Д. Милев, „Гърдите се събуждат първи” по Иван Кулеков, „Реквием за Хамлет” по Х. Мюлер и Том Стопард, „Бог” от Уди Алън, „Калигула” от А. Камю, „Макбет” от Х. Мюлер и Шекспир, „Смърт” от Уди Алън, „Хубавата Клара” от Фасбиндер, „Идиот” по Достоевски, „Стига ми толкова, оставам в леглото” от Кренделсбергер, „Постоянството на веселието и мръсотията” по Р. Кьоно, В. Ерофеев, „Пътуване към Нирвана” от А. Копит, „Плъховете” от П. Турини, „След репетицията” по Бергман, „В полите на Витоша” от Яворов, „Нора” от Ибсен, „Красотата ще спаси света” по Достоевски, „Кожа и небе” от Д. Динев, „Брачната илюзия” от Е. Асус и други.

Бойко Илиев за работата на режисьора:

„Всеки режисьор сам търси своя път към актьора и би трябвало да бъде верен на себе си в зависимост от това какъв театър иска да прави. Режисьорът не бива да преминава отвъд човешките взаимоотношения в името на една илюзорна цел – т. нар. страхотен, гениален спектакъл. Най-благодарен съм, когато успея да предавам моите мисли и емоции на актьора отсреща, а той ги поеме, развие ги и твори сам. Защото актьорът е този, който се среща с публиката , неговите очи, неговитя дух, неговият мозък прескачат рампата и стигат до зрителя. Режисьорът е посредник между драматурга и актьора, межуд актьора и публика. Затова той трябва да бъде много внимателен какво съдава.”

В документалната пиеса на Бойко Илиев обаятелната Елена Петрова е Лора, Иван Радоев е Яворов, а младата актриса Мариела Тупалова пресъздава ефирния поетичен блян на поета – Мина. Елена Петрова споделя, че образът на Лора не й е чужд с целия му драматизъм, сила, страст и крайни чувства. Тя разкрива, че е трябвало да работи по дълго и да дълбае навътре в себе си, за да придаде на героинята си автентичност и истинност.

Любовта на Лора и Яворов, нейният трагичен край напомнят за древна поема за любовта и смъртта. Писмата на Лора и Мина сами по себе си са произведения на изкуството и ги разкриват като необикновени човешки същества, създадени извън всякакви мерки.  Техните две имена са се слели завинаги, обкръжени от светлините на поезията и легендата. Яворов, окаяният слепец, отхвърленият от обществото, сиромахът без средства за съществуване, опозореният от мълвата, заподозреният в убийство не престава да повтаря до смъртта си: „милата ми Лора”.  В мрака на своята слепота той вижда неизмеримото величие на любовта, по-силна от живота и смъртта…

Постановката ще бъде представена на 18 юни във Варна в театър „Балгаран”.