Connect with us

Tехнологии

Бош създава обединение за борба с рака

Avatar

Публикувано

на

1 SO 22364

снимка: PR

Болница „Роберт Бош“ (RBK), Фондация „Роберт Бош“ и Група Бош ще се борят заедно с рака. Тримата партньори се обединиха в съюз и стартираха редица инициативи. Централните елементи на обединението са новосъздаденият Център за туморни заболявания „Роберт Бош“ (RBCT) в Щутгарт, както и сътрудничеството с Германския център за изследване на рака (DKFZ). С тази цел на 18.07.2016 г. представители на RBK и DKFZ подписаха декларация за намерения. Фондация „Роберт Бош“ ще подкрепи изграждането на RBCT с допълнително финансиране, освен основните средства за медицински изследователски проекти, които получава болница „Роберт Бош“. До 2020 г. в целевото изследване на рака ще бъдат инвестирани общо 24 милиона евро. Освен това, Група Бош предоставя на заболелите от рак служители незабавен достъп до най-модерната диагностика в  RBK и DKFZ. Всяка година за тази цел ще бъдат отделяни по 1 милион евро. „И болницата, и фондацията, и компанията принадлежат към света на Бош и споделят ценностите на Роберт Бош. Той е дал истински пример за социална отговорност, основавайки болницата „Роберт Бош“ през 1940 г. С обединението против рака ние продължаваме нашата ангажираност в сферата на здравеопазването, като всеки партньор предоставя средствата, с които разполага“, заяви проф. Йоахим Рогал, изпълнителен директор на фондация „Роберт Бош“.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“640″]1-SO-22366[/media-credit]

Броят на раковите заболявания продължава да расте

Мотивът за обединението е силно нарасналият брой на раково заболелите. Световната здравна организация предвижда годишният ръст на новозаболелите да достигне 20 милиона до 2025 г. Броят им през 2012 г. вече е 14 милиона. Само в Германия всяка година 224 000 души умират от рак. Това е втората причина за смъртност след сърдечно-съдовите болести.

Най-новите научни резултати за възможно най-добрата терапия

Advertisement

Новият Център за туморни заболявания „Роберт Бош“ ще бъде част от болница „Роберт Бош“ и ще разшири дейността й за изследване на рака в сътрудничество с DKFZ. Лечението на онкоболните в RBK ще се осъществява заедно с Университетската клиника в Тюбинген. Това партньорство, познато като Обединен онкоцентър Тюбинген-Щутгарт, се осъществява успешно от 2014 г. „Чрез тясното си сътрудничество с Университетската клиника Тюбинген и DKFZ искаме да предоставим на пациентите индивидуализирана терапия със средствата на модерната прецизна онкология. Тя ще включва най-новите открития в изследването на рака и ще предложи най-обещаващото лечение на болните,“ поясни проф. д-р Марк Доминик Алшер, медицински директор на болница „Роберт Бош“. „За изграждането на изследователски център и разширяването на екипа от учени-медици е предвидено солидно финансиране. Планирани са и две нови професорски катедри за стимулиране на научно-изследователската дейност“.

Robert Bosch GmbH Dr. Volkmar Denner

[/media-credit] Robert Bosch GmbH Dr. Volkmar Denner

Пациентите ще се възползват от бързия трансфер на най-новите открития в терапията

„Много се радваме да работим заедно със силен партньор като Бош за нашата мисия“, сподели проф. Михаел Бутрос, ръководител на Научния съвет на DKFZ. „С откриването на нови професорски позиции искаме да стимулираме иновативните проучвания в областта на рака за доброто на пациентите.“ Със своите над 3 000 служители Германският център за изследване на рака (DKFZ) е най-големият биомедицински научен институт в Германия. Над 1 000 научни работници в DKFZ изследват канцерогенните фактори и търсят нови стратегии за предотвратяване на онкозаболяванията. Разработват се нови методи за по-прецизна диагностика на туморите и по-успешно лечение на пациентите. Съвместно с Университетската клиника Хайделберг DKFZ създаде Националния център за туморни заболявания (NCT) в Хайделберг, където многообещаващите методики от онкоизследванията се прилагат в клиничната практика. Комбинацията от ефикасно лечение и модерна експериментална дейност в DKFZ играе огромна роля за подобряване на перспективите пред болните от рак.

Бош предлага програма за помощ на своите служители

Група Бош предоставя на онкоболните си служители по-широка подкрепа от предлаганата от стандартното здравно осигуряване. „Като компания, посветена на девиза „Техника за живота“, заедно с нашите партньори започваме борба с рака“, заяви председателят на Управителния съвет на Бош д-р Фолкмар Денер. Всички служители с туморни заболявания ще получат достъп до най-модерната диагностика в RBK за сметка на фирмата. В рамките на инициативата „OncoCure – Лечение на рака“ ще бъдат включени най-напред служителите в Германия, а по-късно тя ще обхване и сътрудниците на Бош от цял свят. За целта компанията ще предоставя по 1 милион евро годишно. „Целта ни е ясна – с помощта на прецизната диагностика искаме да увеличим шансовете за успешна терапия на рака и да помогнем на засегнатите служители, на техните семейства и приятели – и не на последно място, на техните колеги. По този начин продължаваме социалните традиции на нашия основател Роберт Бош“, каза Денер.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement