Connect with us

Култура

„Братовчедката на Зорбас“ от Рене Карабаш – книжния хит на лятото

Avatar

Публикувано

на

Rene Karabash 3

снимка: Георги Казаков за #URBN

След култовия роман „Остайница“, който спечели престижната литературна награда „Елиас Канети“ и беше номиниран за роман на годината от НФ „13 века България“, Рене Карабаш ни изненада с новата си, дългоочаквана, поетична книга „Братовчедката на Зорбас“, разбира се, със знака на Издателство „Жанет-45“. Това е втората ѝ поетична книга, след няколко-тиражната ѝ стихосбирка „Хълбоци и пеперуди“, номинирана за Нацинална поетична награда „Иван Николов“.

Новата ѝ книга не отстъпва на предишните две и още при обявяването на предварителните ѝ продажби, издателството беше затрупано с поръчки. Книгата вече може да бъде намерена в по-добрите книжарници. Може да се разпознае по атрактивната розово-лилава корица, която сама по себе си е истинско изкуство, дело на илюстраторката на големите Къмингс, Елиът и Ферлингети – Люба Халева. Рене отново е избрала за редактор на своята книга носителката на най-голямата френска награда за поезия, „Аполинер“ – Аксиния Михайлова.

Писателят Георги Господинов, който разби книжните класации за продажби с новия си роман „Времеубежище“ сподели за „Братовчедката на Зорбас“ :

„Има нещо естествено и директно, нещо осезаемо в най-добрите стихотворения тук. Като да усетиш семката от домата между зъбите си, сцепената вежда, вкуса на смъртта и детството. Личен репортаж за пътя и порастването – подир трабанта на миналото, бащата – градинар и гробар, пътешествията на майката през магнитите от чужди градове на хладилника, запушените с дъвка ключалки, през които все пак успяваш да зърнеш – смърт няма. Прямо и лично, намерило себе си писане.“

Силни думи за книгата написаха и актрисата Снежина Петрова („Медея“) и главният редактор на списание L’Europeo, водещ на Култура.бг  и сценарист– Димитър Стоянович. А списание ELLE написа:

Advertisement

„Aко човек просто я слуша или чете, тя сякаш е на нашата земя от много по-отдавна. Пораснала, помъдряла и толкова, толкова земна. „

Рене Карабаш представи по-миналото лято романа си на плажа на морския курорт Лозенец, като атрактивно пристигна за своята публика по вода, ескортирана от рапъра Венци Венц. Литературната кариера на Рене започна с литературните четения, в които участваше с двамата млади поети Илиян Любомиров и Константин Трендафилов (Папи Ханс), които събираха стотици млади хора, омаяни от харизмата на поетичната троица, която в крайна сметка пое в различни посоки.

Bratovchedkata na Zorbas Rene Karabash

Само Рене остана вярна на литературата, в която изкачва все по-високи върхове. Романът ѝ „Остайница“ предстои да излезе до края на годината в Египет, на арабски език. А съвсем скоро предстои и френското издание на романа.

Четирите награди за най-добра актирса за филма „Безбог“ (реж. Ралица Петрова) и театърът, не я отклониха от една от най-важните за нея цели – да помага на пишещите хора в България със своята Творческа Академия „Заешка Дупка“, която преди няколко дни обяви приемът за есенните си писателски курсове, които са отворени за всички, които искат да се гмурнат в света на словото и да работят с писатели като Здравка Евтимова, Владимир Зарев, Калин Терзийски, Алек Попов, Захари Карабашлиев и други звездни имена.

Освен в книжарниците „Братовчедката на Зорбас“ може да бъде намерена и онлайн с отстъпка, в сайта Booklover.bg, в сайта на издателство “Жанет-45“ и в други онлайн книжарници. Рене официално отложи премиерата за есента, поради Covid  ситуацията. Ще очакваме, както винаги, една нестандартна книжна премиера, тъй като нейна отличителна черта е експеримента, използването на нестандартни изразни средства в литературата, киното и театъра, и то без претенция, по един фин и чувствителен начин. Както само тя може.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement