Connect with us

Музика

„Булгара” и Ники Станоев стават част от балкански фестивал „Бохеми”

Avatar

Публикувано

на

Bulgara logoWhite

Малкият балкански град Банско става домакин на най-мащабния, пъстър и звучен фестивал в страната – Балкански фестивал „Бохеми”, на 26-27 юни! „Булгара” е новата изненада в шарената китка от изпълнители, а водещ на голямото събитие ще е най-усмихнатото лице в ефира – Ники Станоев, обявиха организаторите „Бохемия Ентъртейнмънт”!

Наред с Каролина Гочева, Желко Йоксимович, Иво Папазов – Ибряма, „Барка Брас Бенд”, на музикалната люлка на музикантите се качват и българската инструментална формация – „Булгара”. Групата е създадена през 2002 г. от Константин Генчев (кавал), самият той е оркестрант и композитор в Оркестъра за народна музика към БНР , солист в „Мистерия на българските гласове”, участник във френско-българския проект „Одисей” и др, и композиторът Кирил Добрев (барабани), работил за поп и хип-хоп изпълнители като Ъпсурт и Братя Мангасарян, автор на музикални и звукови картини в спектаклите „Дивото”, „Размислите на един учител за народното творчество”, в кино лентата „Кецове”, и много други. Двамата дават воля на въображението и създават музика на базата на дръм-енд-бейс, фънк и броукън бийтс, така че да подчертаят несравнимата красота на българския фолклор. А за да е още по-запомнящо се тяхното звучене, добавят малко лют джънгъл, див рок и чист джаз. С други думи, стилът им може да бъде вместен в модерното понятие уърлд фюжън. Константин се ангажира с фолклорния елемент в звученето на „Булгара”, а Кирил, с опита си на идеен лидер на „Fake”, прави аранжиментите, създавайки саунд и семплинг дизайна на парчетата.

????????????????????????????????????

[/media-credit] ????????????????????????????????????

Останалите музиканти в „Булгара”, са уникалният перкусионист Стоян Павлов, солистът в Оркестъра за народна музика към БНР, гайдарят Петьо Костадинов, диригентът Димитър Христов, който владее и изящните струни на тамбурата, басът е във вещите ръце на Чавдар Асенов. Гъдулката е истинско бижу, когато Христина Белева (ансамбъл „Филип Кутев”) свири на нея, а другата дама във формацията е Ева Перчемлиева – мелодичен вокал и перкусии.

„Булгара” са носители на „Аскеер” за театрална музика към спектакъла „Дивото” по текстове на Николай Хайтов, имат безчет участия – клубни и фестивални, в страната и по света, множество фенове, за които през 2005 г. създават авторския си албум „Меча сватба”, а през 2012, „Bulgara Live”.

Ники Станоев, познат добре на българската публика, ще бъде водещ на Балкански фестивал „Бохеми” 2015! Той е толкова лъчезарен и забавен, че всяка негова дума е повод за усмивка. Организаторите се спират на младия актьор за куратор на събитието, заради неподражаемото му чувство за хумор и заразителна игра с публиката. Николай е победител във формата „Народен артист” -„Шоуто на Слави”, след което работи три години в предаването. Запомнящи са ролите му в сериала „Домашен арест”, както и в игралния филм „Love.net”. Театърът е вторият му дом, а в амплоата му на водещ, ще го видим на 26-27 юни, на централния площад в град Банско.

Advertisement

Вход свободен, Балкански фестивал „Бохеми“, 26 и 27 юни 2015 г., гр. Банско.

С подкрепата на Община Банско!

За още новини следете на страницата на фестивала.

Continue Reading
Advertisement