Connect with us

Кино

„Бунт“ на Андреас Серано ще бъде показан премиерно у нас

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

В рамките на първата му самостоятелна изложба в България – Torture (Изтезание), от 19:30 ч. утре, 16 септември, ще бъде показан и първият пълнометражен филм на Анрес Серано – “Бунт” (Insurrection). 

Премиерната прожекция в България на “Бунт”, първият пълнометражен филм на световноизвестния визуален артист Андрес Серано, ще се състои утре, 16 септември, от 19:30 ч. в Балната зала на Националната галерия – Двореца, София.

Освен първия пълнометражен филм на Серано, “Бунт“ е изключително личен и безапелационен разказ, който описва кулминацията на събитията във Вашингтон пред стълбите на Капитолия на 6 януари 2021. Включени са стотици клипове, качени в социалната медийна платформа Parler от атакуващите в деня на нападението. Поредицата от сцени препраща към скандалния филм „Раждането на една нация“ на Дейвид Уорк Грифит от 1915.

“Бунт” представя както личното, така и общото емоционално отчаяние, патриотизъм и дълбоко вкоренен гняв, които тласнаха хора от цялата страна пред барикадите на Капитолия. Филм е продуциран от a/political – организация с нестопанска цел, базирана в Лондон, която си сътрудничи със Серано и за филма му The Game: All Things Trump с премиера в Ню Йорк през 2019.

Advertisement

Лентата ще бъде показана за първи път у нас с вход свободен от 19:30 ч. утре, 16 септември, в Балната зала на Националната галерия – Двореца като част от фотографската изложба Torture (Изтезание), която се откива отново утре от 17:30 ч. в Двореца. Torture ще остане в България до 27 октомври. Това е първата самостоятелна изложба в България на американски артист Андрес Серано, добил скандална известност с творбата си Piss Christ (1987), която успява да предизвика истинска културна война в края на 80-те и началото на 90-те на миналия век.

Изложбата Torture включва двадесет широкоформатни фотографии, подобни на  ренесансовите композиции – част от огромен по обхвата си проект, насочващ вниманието ни към разрухата в самите устои на обществото.

Torture показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. Серано фотографира известни активисти срещу изтезанията, както и жертви, които охотно се съгласяват да разкажат своята история. За малко повече от месец в промишления град Мобурже, Югозападна Франция, Серано влиза в ролята на мъчител. Използвайки арт центъра The Foundry (Леярната) за своя „тъмна стаичка”, той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители. С дейното участие на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части, са използвани различни техники за физически и психологични изтезания.

Визуализирам целия спектър на изтезанието. В този процес аз поех ролите едновременно на артиста и на мъчителя. Като артист, показвам на публиката това, което виждам. Във втората роля ми се наложи да мисля като мъчител и да поема пълен контрол. Лесно е да изтезаваш хора, над които имаш власт”, казва Андрес Серано.

След световни премиери като самотоятелна изложба в Collection Lambert (Франция), VOID (Северна Ирландия), Музея за съвременно изкуство “Стейшън” (САЩ) и Фотографския център “Стилс” (Шотландия), Torture пристига у нас благодарение на платформата “Майстори на фотографията”, която се организира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София за 2022 и се осъществява от фондация МУСИЗ в партньорство с Националната галерия и съдействието на Гранд Хотел София. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на фондация “Лъчезар Цоцорков” и УниКредит Булбанк.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement