Открийте ни и в

Lifestyle

Българин в швейцарския конкурс “Евровизия”

MIKA

публикувано

на

Българин в швейцарския конкурс "Евровизия" 26

Българинът Ганчо Бояджиев за втора поредна година ще се включи в надпреварата да представя Швейцария на „Евровизия”. През 2013-та песента му „Divine” („Божествен”) попадна в официалната селекция на швейцарския конкурс. И тази година ученикът на оперната легенда Гена Димитрова ще се възползва от правилото на Швейцария, според което граждани на чужди държави също могат да участват в песенния конкурс.
Само че този път музикантът залага на повече имена, италиански артисти с големи проекти зад гърба си. Песента се казва “You Are My Fantasy” („Ти си моята фантазия”), написана е специално за „Eвровизия”. Оригиналността на аранжимента идва от звученето в стил American ragtime (електроника с оперно пеене и гершуинг). Италианският композитор Stefano Baretta di Stefano трансформира филмовата музика в песенна, с примеси на американска класика ала Бродуей. Италианецът е популярен автор на филмова и симфонична музика. Композицията е първи опит на Ганчо за колаборация с Di Stefano, през идните месеци двамата ще се фокусират върху работата над общ албум.

Идеята за парчето и текста са на Ганчо Бояджиев, записът е направен от Andrea Zuppini в студиото му в Милано, миксиран и мастеризиран от DJ Twenty. Видеото е режисирано от Marco Gradara, на когото българинът се доверява за пореден път. Българката Вили Гаджева, която учи моден дизайн в Милано, е автор на грима ма Ганчо, а стайлингът на косата му е на на Salvatore Mezzola.
Ганчо Бояджиев вече се състезава за вота на швейцарската публика. Всеки, който има желание да подкрепи българския музикант, може да го направи на официалната страница на швейцарския конкурс.
Гласуването кой да представя Швейцария на „Евровизия” ще продължи до 17 ноември. Видеото можете да гледате и в youtube канала на Ганчо:

През август песента на Ганчо „Get out of my head” („Излез от ума ми”) се изкачи на 30 място в чарта на италианската официална музикална класация. Проектът на българина, който от 18 години живее в Милано, е съвместно с италианския хитов диджей DJ Twenty. Парчето е част от съвместния албум на двамата музиканти, който е почти финализиран. В него са включени няколко дуета, единият от които с италианския рапър Face Pimp, спечелил няколко големи конкурса за музика.
В момента Ганчо паралелно работи и над албума с концептуална музика „Lost without you” („Изгубен без теб”), записан заедно с италианския композитор Luca Lombardi. Дискът е с 14 композиции, две от които на италиански език, а останалите на английски. Албумът е мастеризиран от Antonnio Balgio, носител на Grammy за 2013 г. за Digital Mastering с невероятно качество. Продуциран е заедно с Patricio Simoninni, който работи с утвърдени имена от италианската музикална сцена.

Първият албум на певеца Gantcho “Music Is The Answer” („Музиката е отговорът”), продуциран от самия него, се появи преди 2 години. Записан е едновременно в Милано и София и е посветен на Гена Димитрова.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA

MIKA

публикувано

на

от

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA 27

Анелия Антова от Националната художествена академия е носителят на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week.

Колекцията й “The Exhausted Future” е вдъхновена от замърсяването и трупането на отпадъци не само в околната среда, но и вътре в хората. За моделите си тя използва авторски принтове и премодифицира дрехи втора употреба. В работатa си младата дизайнерка експериментира с конвенционални и неконвенционални материали,

създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории, вдъхновени от реалността и отвъд нея.

фотограф – Гьорги Десподов

гримьор – Мария Колева

модели- Джай Уей Ди и Бач Виет Ле

С голямата награда от 5000 лв. и професионалната автоматична машина, Анелия ще има възможност да започне собствен бизнес.

Втора награда в конкурса получи колекцията “Re:Seen The Un:Seen” на Еми Киселичка, студент в програма „Мода“ на НБУ. Моделите й са вдъхновени от ритъма на турския квартал Балат в Истанбул, който е популярен със своите цветни сгради. Малко от посетителите му обаче знаят, че освен с цветността си Балат е известен и с голяма престъпност и немотия. Именно на този контраст се гради и концепцията на колекцията. При изработването на моделите е използвана турската техника Ебру за рисуване с ръка върху вода, при която при смесването на точно количество растителна смола с вода се получава разтвор, върху който се накапва от боята и се получават желаните форми.

Младата дизайнерка Еми Киселичка получава възможността да продължи безплатно обучението си в магистърска програма „Мода“ на НБУ, както и две специални награди – професионална фотосесия в списание EVA и представяне на колекцията й в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

Двете победителки ще представят България на международния конкурс за млади дизайнери IYDC през есента на 2021 в Киев, Украйна.

Трета награда – мултифункционална шевна машина и професионална дискова ножица – получава съвместната колекция на Сандрела Канаан и Григор Георгиев „SILUR“. Моделите представят съчетание от архаични текстури и обеми, които създават мост между магията на древното и комфорта на съвременния контекст.

Общо 15 млади дизайнери достигнаха до финала на IDEAMODA. Те представиха колекциите си пред публика в залата на галерия „Оборище 5“. Победителите бяха избрани от жури с участието на изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи:

ЖУРИ:

  1. Adrian Roberts – директор в „Accademia Costume & Moda“, Рим
  2. Веселин Йорданов – моден дизайнер, Милано
  3. Myra Postolache – „The Secret Code of Fashion“,  Рим
  4. Владимир Каралеев – моден дизайнер, Берлин
  5. Николай Божилов,  Моден дизайнер и креативен директор в „НИКОЛАЙ БОЖИЛОВ
  6. Николай Пачев – Моден дизайнер, селекционер в AL LU Re Course ,лидер в Styling, НБУ
  7. Сандра Клинчева – Моден дизайнер и съосновател, „moré noir“, Моден редактор, списание EVA
  8. Милко Бояров – дизайнер на бижута, Swatch Group, Цюрих
  9. Нели Митева – дизайнер, „Иван Асен 22“
  10. Васил Германов – моден фотограф, PHOTOGRAPHER

Конкурсът IDEAMODA се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а целта му е да подпомогне и даде старт за развитието на младите дизайнери.

В момента дизайнерите, които имат смелостта да започнат и развиват собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.

Продължете понататък

Lifestyle

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“

MIKA

публикувано

на

от

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“ 28

За шеста поредна година BILLA България реализира съвместна благотворителна кампания с Българския Червен кръст, под надслов „Купи и дари“. Чрез инициативата, търговската верига и хуманитарната организация оказват подкрепа на представители на уязвими групи, като социално слаби български граждани, лица, търсещи закрила, институции за възрастни хора и деца.

Кампанията се реализира в магазините на BILLA в цялата страна. Всеки може да подкрепи каузата, като закупи трайни пакетирани хранителни продукти от магазините на БИЛЛА и ги постави в специално брандираните колички в следкасовата зона в обектите на веригата. Българският Червен кръст, чрез своите областни структури, организира транспортирането и предоставянето на хранителните продукти на бенефициентите. Към събраните продукти от магазините на месечна база, BILLA дарява и допълнително количество стоки от първа необходимост.

„Щастливи сме, че BILLA България е част от семейството на Българския Червен кръст, където всички помагаме заедно. Като лоялен партньор компанията винаги се е отличавала със своя професионализъм и готовност за подкрепа на най-уязвимите групи хора в страната.  Дълбоко сме признателни на клиентите и на екипа BILLA България за усилията, които полагат и за успешното ни сътрудничество през годините”, споделя акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

25 тона продукти на стойност близо 50 хил. лв. са обезпечени от кампанията „Купи и дари“ само в рамките на 2020 г. Дарение е било в помощ на близо 5000 души в страната, половината от които социално слаби граждани, а другата половина – лица, настанени в социални институции.

„Основен приоритет за BILLA България е оказването на подкрепа на хора в нужда. От началото на съвместното сътрудничество на BILLA и Българския Червен кръст са дарени над 102 тона храни и хранителни продукти, с които са подпомогнати над 40 000 нуждаещи се граждани и социални институции. Красноречивите резултати, възможни благодарение на активната подкрепа на нашите клиенти, ни мотивират да продължаваме да реализираме това успешно сътрудничество всяка следваща година,“ коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

Продължете понататък

Горещо