Connect with us

Tехнологии

Българите пазаруват в работно време на Черния петък

Avatar

Публикувано

на

eBay 1

Дори работата в офиса не може да попречи на българите да търсят добри оферти онлайн на Черния петък, показват статистически данни на eBay. Водещата в света платформа за пазаруване споделя информация за навиците на пазаруване на българите около намаленията на Черния петък.

Що се отнася до покупките на Черния петък на българския пазар, по-голямата част от тях обикновено се извършват от 12:00 до 14:00 ч., като обикновено пикът е между 11:00 и 13:00 часа. (През 2019 г., за разлика от предходните години, има и два пика в 2 ч. и 6 ч. сутринта!) Пикът на активното пазаруване е последван от спад в покупките (обикновено от 14 до 20 ч.), а след 20 ч. има нов ръст. Този модел се наблюдава през последните три години, от 2017 до 2019.

Що се отнася до каналите за онлайн пазаруване в eBay, на предходните Черни петъци се наблюдава нарастващата популярност на мобилното приложение: през 2019 г. 28% от всички артикули са закупени чрез него и 7% чрез мобилната версия на уебсайта, докато през 2017 г. това било съответно само 19% и 6%. Версията за настолни компютри остава основният източник за онлайн пазаруване на eBay на Черния петък, макар и с малък спад: през 2017 г. 76% от покупките са направени чрез нея, докато през 2019 г. е 65%. И така, виждаме, че българските купувачи постепенно откриват удобството на приложението.

Най-скъпите покупки през последните три години включват нов часовник Omega за 2 695 долара през 2017 г., компютър тип „копач на криптовалути“ на стойност 3 161 долара през 2018 г., а миналата година – професионален обектив Canon за 2 420 долара.

Най-популярните категории като обща стойност на закупените стоки на Черен петък са  подаръци като ръчни часовници, технически продукти като лаптопи, смартфони и аксесоари, последвани от модни находки – дънки, рокли и обувки. Сред Топ 10 на популярните категории са също предметите, свързани с хобита, спорт и развлекателни дейности – риболовни въдици и макари, електронни четци, видеоигри.

Advertisement

Челната позиция на категорията Мобилни и смартфони през 2017 г. в класацията е заменена от Ръчните часовници през последните две години, но винаги остава в челната тройка.

top1

Що се отнася до общия брой на продуктите, закупениот българи на Черния петък през изминалите три години, съвсем други категории оглавяват класациите. Модата и артикулите за лична грижа са сред най-популярните и желани артикули в класацията, оглавявана в трите последователни години от технологични аксесоари.

top2

За предстоящия Черен петък в края на тази седмица eBay предоставя талон за отстъпка за клиентите си в цял свят, валиден за всички продуктови категории, освен нумизматичната. Талонът ще дава различни отстъпки в приложението и на уебсайта / мобилната версия на уебсайта, като максималната отстъпка ще бъде налична в приложението. Талоните ще бъдат активни от 09:00 ч. българско време на 27 ноември и ще спрат да функционират в полунощ на същия ден. Важно е да знаете, че всеки потребител ще получи възможност да осребри талона си само веднъж – или в приложението, или на уебсайта, или в мобилната версия на уебсайта.

Тъй като трафикът ще е значителен през целия ден, eBay предлага няколко съвета за Черния петък, за да сте наистина удовлетворени в края на деня:

  • отделете си няколко дни за предварително преглеждане на продуктите, които искате да закупите, и ги маркирайте
  • проверете какви са най-добрите възможности за доставка на избраните артикули
  • проверете салдото на вашата платежна карта
  • ако искате да се възползвате от възможно най-добрата отстъпка, предлагана от eBay, не забравяйте да инсталирате предварително eBay приложението
  • бъдете бързи и поръчвайте преди изчерпване на количествата
  • изгответе списък с алтернативни оферти в случай на изчерпване на количествата на желания от вас продукт
  • ако на този ден няма да се възползвате от работа от къщи, но все пак предпочитате да пазарувате в работно време, дръжте новинарски или друг уебсайт отворен на вашето устройство и превключвайте между различните „прозорци“, за да не поставите под риск отношенията с колегите и ръководителите си

eBay ви пожелава приятно пазаруване на Черния петък!

Advertisement
Continue Reading
Advertisement