Connect with us

Култура

България е част от световното турне на филм на Хилъри Клинтън в Световния месец за борба с ендометриозата

Avatar

Публикувано

на

1 Executive Producer Hillary Rodham Clinton sq jpg

снимка: ПР

За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза.

В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, гр.София, фондацията ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма “Below the belt” (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон.

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което засяга всяка девета жена, филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените.

Advertisement

„Толкова е влудяващо, че женското здраве все още бива пренебрегвано сериозно! Трябва да направим повече, за да продължим да повишаваме познанието за ендометриозата, и да мотивираме медицинската професия дотолкова, че да ни предостави подкрепата и услугите, от които наистина имаме нужда. Трябва ни подкрепа на национално ниво! След като изгледах филма, осъзнах важността на този проблем, и реших, че искам да направя каквото мога, за да помогна и да продължа този разговор в обществото, за да получим вниманието, което диагнозата ендометриоза заслужава!” – Хилъри Клинтън на премиерата на филма “Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата” (Below the belt) в САЩ.

Прожекцията на филма ще бъда последвана от кратка дискусия, в която ще се включат  изявени медицински специалисти, психолози, журналисти и пациенти. Основни партньори на събитието са МЦ “Д-р Щерев” гр.София и Гедеон Рихтер.

Повече за филма и събитието, можете да откриете тук: bit.ly/3jEfs7V

Както всяка година, фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” организира безплатни прегледи за жени с ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г. Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации ще бъде обявен тук до края на м.февруари 2023 г.

Друг акцент в Ендо Март 2023 г., ще бъде пациентската онлайн конференция под надслов “Ендометриоза – невидимата болест”, която ще бъде излъчвана на живо в две поредни недели – на 12 и 19 март 2023 г. Повече информация относно конференцията – записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията до 20 февруари 2023 г. – www.endometriosis.bg

Advertisement
Continue Reading
Advertisement