Connect with us

Култура

България се включва в световен маратон на филма на Шон Пен

Avatar

Публикувано

на

Sean Penn Dane Waters

снимка: ПР

България се включва в световен маратон на филма на Шон Пен и Аарон Кауфман – „Суперсила”, част от инициативата на „Човечество за свобода”

Правителството на Украйна подкрепи създаването на нова международна организация – Humanity for Freedom („Човечество за свобода“), която подкрепя смелостта на президента Володимир Зеленски и борбата на Украйна срещу авторитаризма. Глобалната организация с нестопанска цел е ръководена от американския политически стратег Дейн Уотърс и световноизвестния режисьор и продуцент Аарон Кауфман. Фондацията цели да подпомогне борбата срещу авторитарните правителства чрез своята образователна и застъпническа дейност.

Инициативата стартира с глобалното събитие „72 часа за свобода“, което включва излъчването по цял свят на документалния филм „Суперсила“ по съвместна режисура на Шон Пен и Аарон Кауфман. Филмът цели да представи на зрителите хората, за които се бори фондацията „Човечество за свобода“ и да демонстрира героизма на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Филмът на Шон Пен и Аарон Кауфман ще се излъчи в рамките на 72 часа на шест континента в повече от дузина държави, част от които е и България. Първата прожекция на „Суперсила“ ще бъде в Лондон на 6 юни, а последната във Вашингтон на 8 юни. Останалите градове в програмата включват Рим, Тбилиси, София, Абуджа, Токио, Сидни и Буенос Айрес.

Advertisement

През 2022 година в епицентъра на военните действия в Украйна Шон Пен и Аарон Кауфан посещават държавата шест пъти, за да създадат документален портрет на украинския президент Володимир Зеленски и на неговото военно ръководство. Още преди да бъде окончателно завършен документалният филм бива избран да открие международния филмов фестивал „Берлинале“ 2023, където получава бурни овации и изключително положителни отзиви.

В подкрепа на инициативата началникът на кабинета на президента Зеленски – Андрий Ермак, заяви: „Свобода и справедливост – именно за това се бори Украйна. За нас е чест, че Шон Пен и фондацията „Човечество за свобода“ застават редом с нас в защита на тези ценности и оказват огромно влияние за разпространяване на истината за бруталната руска агресия по целия свят“.

Шон Пен от своя страна допълва: „Идеята на „Човечество за свобода“ и „Суперсила“ е да издигнат гласовете на надеждата и да повишат осведомеността за важността на борбата на Украйна за свобода и справедливост.“

„Горд съм, че посредством нашия филм привличаме вниманието към жестокостите, които се извършват в Украйна. „Суперсила“ представя лидера, който олицетворява най-доброто от своя народ: издръжлив, силен и безкрайно независим. С помощта на света Украйна ще гарантира, че свободата ще надделее.“, добави Аарон Кауфман.

Министърът на стратегическите отрасли на промишлеността на Украйна – Олександър Камишин, добави: „Щастливи сме, че имаме истински и доверен партньор в лицето на „Човечество за свобода“, докато продължаваме да се борим и да изтласкваме руснаците от Украйна. Усилията на фондацията да върне нашите деца от капана на Путин и непоколебимия им призив за продължаване на световната подкрепа за нашата свобода ги затвърждава като безценен съюзник.“

Advertisement

„Те са на фронтовата линия и настояват откраднатите ни деца да бъдат върнати от Русия, а Путин и неговите съюзници да бъдат изправени пред съд за престъпната си агресия. Народът на Украйна винаги ще оценява активните призиви на Шон Пен и „Човечество за свободата“ по целия свят за повече подкрепа за нашите войници и граждани“, добави министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.

Президентът на „Човечество за свобода“ Дейн Уотърс заяви: „Мисията на фондацията е ясна – трябва да спрем ерозията на свободата. Украйна е бойното поле, физически и метафорично, на тази решаваща битка. Пред нас стои един елементарен въпрос: На чия страна сме? На мира и човечността, или на насилието и омразата? Ако не успеем да изберем мъдро, ерозията на свободата в световен мащаб ще бъде невъзможно да бъде спряна. Преди няколко години никой украинец не би повярвал, че кварталите в родината му ще бъдат арена на военни престъпления, че деца ще бъдат отвличани от любящите им родители, че ще виждат смърт и разрушение на всяка крачка.“

Continue Reading
Advertisement