Connect with us

Tехнологии

Българи спечелиха световна награда за мобилно приложение

Avatar

Публикувано

на

Ekip na Brandly Collective Snimka Ivan Kolovos

снимка: ПР

Българи получиха награда за дизайн на мобилно приложение от най-големия в света конкурс за дизайн A’ Design Award & Competition. Сребърното отличие се връчва на екипа на дигиталната агенция Brandly Collective за прототипа на апликацията DeafUP, подпомагаща професионалното развитие на глухите хора в Източна Европа.

Лауреатите са единствените българи сред победителите в категорията „Мобилни технологии, приложения и дизайн на софтуер”. Дизайнът на апликацията ще бъде представен на изложбата „Най-добрите дизайни на годината” в Комо, Италия и в специално печатно издание за конкурса. Главният дизайнер на прототипа и основателят на агенцията Brandly Collective – Златина Петрова, получи и номинация за „Дизайнер на годината”.

„Нашата мисия е да подпомагаме социалните предприемачи и компаниите да изградят устойчиви дигитални брандове, проекти и бизнеси с мисия, които да подобряват средата около нас. Това отличие е признание за нашата усърдна работа и ни показва, че сме на прав път. За нас е чест да приемем наградата!” – сподели Златина Петрова.

Приложението DeafUP ще даде възможност на глухите хора да работят с чуващи ментори от бизнеса във видео разговори с жестов преводач, да се обучават чрез видео уроци със субтитри и да общуват в чат. Прототипът ще бъде програмиран за iOS и Android. Екипът на Brandly Collective планира и допълнителни фукнционалности, баизрани на Machine Learning и Artificial Intelligence.

„Достъпът до образование и професионално развитие на глухите хора е ограничен. DeafUP ще ги подпомогне да бъдат равноправни специалисти, да придобият конкурентен практически опит и да реализират своя потенциал. Приложението ще направи комуникацията между глухите и чуващите възможна в бизнеса и ще подобри социалните умения и на двете страни. Нечуващите ще бъдат по-мотивирани и по-активни в света на слуха, а „глухият“ свят ще стане по-достъпен за чуващите хора.”- допълни Златина Петрова.

Дизайнът на DeafUP е изцяло съобразен със специфичните потребности на глухите хора, които имат силна визуална памет и се ориентират добре при ярки цветове. Протoтипът съдържа светли тонове синьо и жълто, които са международните цветове на глухата общност. Дизайнът е създаден на програмите Sketch и InVision и следва препоръките на iOS и Android. Журито на A’Design присъди 96% кредит на проекта за неговото usability.

Advertisement

В тазгодишното издание на A’ Design Award & Competition са отличени 2094 победители от 107 държави в 104 дизайн дисциплини. Сребърното отличие на конкурса се връчва на топ 5% от дизайните на най-високо ниво. Лауреатите и техните проекти се представят в платформите World Design Rankings, Design Classification, на уебсайта DesignMag.org, отразяващ най-добрите дизайни от целия свят, както и в международни медии.

Continue Reading
Advertisement