Открийте ни и в

Lifestyle

Българка се бори за място в Топ 10 на най-изявените млади личности

Avatar

публикувано

на

Българка се бори за място в Топ 10 на най-изявените млади личности 141

Българката София Калинова е избрана за финалния кръг на световния формат на Junior Chamber International (JCI) – Десетте най-изявени млади личности на света за 2015 (The Outstanding Young Persons in the World).

През месец май тази година тя беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ в националния кръг на наградите. След признанието в България бе номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят.

От днес до 19.08.2015 г. всеки може да даде своя глас за София, като натисне бутона „Like“ тук. Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи 10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Каназава, Япония.

София Калинова е отличена в България и достига до полуфиналния кръг в световния формат на TOYP заради непрестанната си дейност в защита правата на глухонемите. Тя самата е глухоняма и като ученичка преживява сериозен сблъсък с образователната система, когато разбира, че не може да се яви на матура по английски език заради частта със слушане на текст. Това я провокира да се бори срещу дискриминирането на глухите в България и днес благодарение на нея всеки български ученик с увреден слух има право на изпит по чужд език на матурите. София е посветила живота си на осигуряването на достъп до образование, професионално развитие и социално равенство на глухонемите в България. Дейността й е силно обвързана с прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания в България и Европа. Освен това отличената се е ангажирана с редица доброволчески дейности в младежки организации.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г.

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е – от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

Реклама