Connect with us

Култура

Българо-италианска копродукция с премиера в ефира на италианското радио “PsyMedTypes”

Avatar

Публикувано

на

White Personare FB Cover white

На 14 декември в 19:00 часа (българско време) на честотите на независимото онлайн радио “PsyMedTypes”, достъпно от цял свят на spettro.info/PsyMedTapes, за пръв път ще имаме възможност да чуем въвеждащия епизод на подкаста на Виторио Донати – “Personare”, реализиран съвместно от  „Тихо пространство“ (София) и “Spettro” (Бреша, Италия). Това е първата поява на младия италиански звуков артист в дигиталното пространство, чиято запазена марка са електронното модулиране на гласа и специфичната му употреба на акустични ефекти.

Роден през 1990 г., Виторио посяга към музиката, когато е на 24 години, възстановявайки се от тежък пътен инцидент. Шеговито определя себе си като “ларингофон-артист”, тъй като от 2012 година насам способността му да говори е пряко зависима от употребата на това устройство. За творчеството си споделя, че е силно повлияно от Мика Вайнио, Lil Peep, Daft Punk и Стивън Хокинг, а в своето ефирно време обещава да разкаже повече.

В ролята на продуценти и сътрудници в работата по “Personare” се включват италианският звуков артист Франческо Фонаси, българският ембиънт музикант Ангел Симитчиев и режисьорът Младен Алексиев. “Събрахме се около фигурата на Виторио, тъй като той се намира в специфичната ситуация да може да изразява себе си единствено и само благодарение на електронно устройство. Неговият особен поглед върху житейската му ситуация и отличителният му начин на осмисляне на това, което се случва с всички нас, ни накара да окуражим и подпомогнем неговата изява и споделянето на работата му с повече хора.” – споделят те.

С намесата си, тримата продуценти дават възможност за първото публично представяне на музиката на Донати, с което ни подготвят и за излизането на неговия предстоящ дебютен албум със същото име. По думите на Донати, за него този подкаст е едно “подгряване” преди издаването на албума, но в най-голяма степен – една възможност да се осмели и да представи публично своята работа, която досега е споделял единствено в своя тесен приятелски кръг.

Очакваме неговия албум през следващата година.

Advertisement

Информация за следващи дати можете да намерите на fb/sayitagainslowly

PERSONARE

 • Подкаст на Виторио Донати
 • Излъчване в ефир на въвеждащия епизод на подкаста: 14 декември от 19:00 (българско време) на честотите на независимото онлайн радио “PsyMedTypes”, достъпно от цял свят на spettro.info/PsyMedTapes
 • Осъществен от: Франческо Фонаси, Ангел Симитчиев, Младен Алексиев
 • Изпълнителен продуцент: Светлозара Христова
 • Графичен дизайн: Стоян Атанасов
  Допълнителни преводи: Атанас Игов
 • Комуникации: Културна фондация А25
 • С професионалните съвети на:  доц. Люба Друмева, д-р Александрина Малинова, д-р Иван Станчев, Десислава Иванова, Мартин Грозданов
 • PERSONARE е създаден в осъществяване на проект Numero,  финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и се реализира в сътрудничество  с Тихо пространство (София), Spettro (Бреша) и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (София).
 • На английски език.

Франческо Фонаси е италиански артист, музикант и изследовател на звука, чиято работа от 2006 г. насам гравитира в сферата на живата музика, съвременното и трансмисионното изкуство, и експерименталната музика. Творбите му, в които той си служи с живи акции, записи, пространствени конфигурации, радио трансмисии, сесии за слушане, скулптурни прототипи, експериментална музика и специално създадени аудиовизуални и сензорни пространства, са показвани в различни институции, музеи, фестивали и независими пространства в Европа, Азия и САЩ.

Ангел Симитчиев е музикант и композитор, който осъществява свои солови проекти и често работи съвместно с артисти, занимаващите се в видео, късометражно кино, инсталации, реклама, мода, театър, съвременен танц и пърформанс. Завършва магистратура по „Медийна композиция и електроакустична музика“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, от 2013 г. преподава „Саунд арт“ в Национална художествена академия, а от 2017 г. работи по своята докторантура в Института за изследване на изкуствата на БАН.

 

Младен Алексиев е театрален режисьор и автор на текстове за сцена. Завършва Театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Стипендиант е на Akademie Schloss Solitude (Германия) и Stiftung Insel Hombroich (Германия). Участник в обучителната програма на DasArts – Master of Theatre (Холандия) и Field Kitchen Academy (Германия). Автор е и режисьор на изпълнителски и радио-проекти, изследващи съчетаването на различни медии. Съучредител на АСТ – Асоциация за свободен театър, основател на „Тихо пространство“ и инициатор на дългосрочния артистичен изследователски проект Splendor Solis.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement