Открийте ни и в

Култура

Българо-италианска копродукция с премиера в ефира на италианското радио “PsyMedTypes”

MIKA

публикувано

на

Българо-италианска копродукция с премиера в ефира на италианското радио “PsyMedTypes” 26

На 14 декември в 19:00 часа (българско време) на честотите на независимото онлайн радио “PsyMedTypes”, достъпно от цял свят на spettro.info/PsyMedTapes, за пръв път ще имаме възможност да чуем въвеждащия епизод на подкаста на Виторио Донати – “Personare”, реализиран съвместно от  „Тихо пространство“ (София) и “Spettro” (Бреша, Италия). Това е първата поява на младия италиански звуков артист в дигиталното пространство, чиято запазена марка са електронното модулиране на гласа и специфичната му употреба на акустични ефекти.

Роден през 1990 г., Виторио посяга към музиката, когато е на 24 години, възстановявайки се от тежък пътен инцидент. Шеговито определя себе си като “ларингофон-артист”, тъй като от 2012 година насам способността му да говори е пряко зависима от употребата на това устройство. За творчеството си споделя, че е силно повлияно от Мика Вайнио, Lil Peep, Daft Punk и Стивън Хокинг, а в своето ефирно време обещава да разкаже повече.

В ролята на продуценти и сътрудници в работата по “Personare” се включват италианският звуков артист Франческо Фонаси, българският ембиънт музикант Ангел Симитчиев и режисьорът Младен Алексиев. “Събрахме се около фигурата на Виторио, тъй като той се намира в специфичната ситуация да може да изразява себе си единствено и само благодарение на електронно устройство. Неговият особен поглед върху житейската му ситуация и отличителният му начин на осмисляне на това, което се случва с всички нас, ни накара да окуражим и подпомогнем неговата изява и споделянето на работата му с повече хора.” – споделят те.

С намесата си, тримата продуценти дават възможност за първото публично представяне на музиката на Донати, с което ни подготвят и за излизането на неговия предстоящ дебютен албум със същото име. По думите на Донати, за него този подкаст е едно “подгряване” преди издаването на албума, но в най-голяма степен – една възможност да се осмели и да представи публично своята работа, която досега е споделял единствено в своя тесен приятелски кръг.

Очакваме неговия албум през следващата година.

Информация за следващи дати можете да намерите на fb/sayitagainslowly

PERSONARE

 • Подкаст на Виторио Донати
 • Излъчване в ефир на въвеждащия епизод на подкаста: 14 декември от 19:00 (българско време) на честотите на независимото онлайн радио “PsyMedTypes”, достъпно от цял свят на spettro.info/PsyMedTapes
 • Осъществен от: Франческо Фонаси, Ангел Симитчиев, Младен Алексиев
 • Изпълнителен продуцент: Светлозара Христова
 • Графичен дизайн: Стоян Атанасов
  Допълнителни преводи: Атанас Игов
 • Комуникации: Културна фондация А25
 • С професионалните съвети на:  доц. Люба Друмева, д-р Александрина Малинова, д-р Иван Станчев, Десислава Иванова, Мартин Грозданов
 • PERSONARE е създаден в осъществяване на проект Numero,  финансиран от Програма „Култура“ на Столична община и се реализира в сътрудничество  с Тихо пространство (София), Spettro (Бреша) и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (София).
 • На английски език.

Франческо Фонаси е италиански артист, музикант и изследовател на звука, чиято работа от 2006 г. насам гравитира в сферата на живата музика, съвременното и трансмисионното изкуство, и експерименталната музика. Творбите му, в които той си служи с живи акции, записи, пространствени конфигурации, радио трансмисии, сесии за слушане, скулптурни прототипи, експериментална музика и специално създадени аудиовизуални и сензорни пространства, са показвани в различни институции, музеи, фестивали и независими пространства в Европа, Азия и САЩ.

Ангел Симитчиев е музикант и композитор, който осъществява свои солови проекти и често работи съвместно с артисти, занимаващите се в видео, късометражно кино, инсталации, реклама, мода, театър, съвременен танц и пърформанс. Завършва магистратура по „Медийна композиция и електроакустична музика” в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, от 2013 г. преподава „Саунд арт“ в Национална художествена академия, а от 2017 г. работи по своята докторантура в Института за изследване на изкуствата на БАН.

 

Младен Алексиев е театрален режисьор и автор на текстове за сцена. Завършва Театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Стипендиант е на Akademie Schloss Solitude (Германия) и Stiftung Insel Hombroich (Германия). Участник в обучителната програма на DasArts – Master of Theatre (Холандия) и Field Kitchen Academy (Германия). Автор е и режисьор на изпълнителски и радио-проекти, изследващи съчетаването на различни медии. Съучредител на АСТ – Асоциация за свободен театър, основател на „Тихо пространство“ и инициатор на дългосрочния артистичен изследователски проект Splendor Solis.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

MIKA

публикувано

на

от

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 27

Невероятно амбициозен и безкрайно човечен литературен епос се появи на българския книжен пазар благодарение на издателство ICU. „Годината на бягствата” носи на своя автор – британския писател с индийски корени Санджив Сахота – Европейската награда за литература 2017, става финалист за Man Booker през 2015 г. и е обявен за книга на годината от Washington Post и Boston Globe. Световноизвестният писател Салман Рушди пък казва за романа: „Можете само да се оставите – с наслада – на неговото въздействие.“. И действително – силни емоции и съпреживяване очакват всеки, който поеме на пътешествие заедно с четиримата главни герои.

„Годината на бягствата“ се разгръща в рамките на една разтърсваща година, в която пътищата на Автар, Рандип, Точи и Нариндер се пресичат и преплитат необратимо. И четиримата носят непосилно тежко бреме и търсят спасение. Спасението е винаги отвъд тяхната родина, тяхната каста, отвъд техните възможности, отвъд тях самите. Обречени да бягат от всичко това, те търсят своето място в света. Чувството за дълг и срам обаче ги държи в окови, от които не е така лесно да се освободиш.

„Красотата на нашето съвремие е, че не си прикован към едно-единствено място – възможно е да „принадлежиш“ на няколко различни места и към няколко различни групи едновременно. Те просто добавят нов аспект към личността ти“, казва Сахота в свое интервю.

Темата за принадлежността и търсенето на идентичност е ключова в романа. Той ни разкрива страданието, което емигрантският живот носи. Книги като тази не само ни правят по-добри хора, те ни предлагат да надзърнем в светове, които трудно бихме открили по друг начин. Авторът събира своите истории „от улицата” и макар творбата му да е художествена, тя носи автентичността на действително случили се съдби, някои от тях трагични.

Читателите неусетно ще преминат през една шеметна и динамична година и след последната страница няма да са същите. Защото именно това е силата на истински добрите истории.

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби, Великобритания. Потомък на имигранти от Индия, преселили се на Острова през 60-те. Следва математика в лондонския Импириъл Колидж, но точните науки не са неговият път. Първия си роман, „Среднощни деца“ от Салман Рушди, прочита осемнайсетгодишен и оттогава Рушди се превръща в негово вдъхновение – не само като читател, но и като писател.

Дебютният роман на Сахота „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer го нарича „безспорно изключителен“, а Times определя книгата като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература (2017) и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетимата най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40 години“.
От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

Превод от английски: Надежда Розова
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Люба Халева
Оформление: Асен Илиев

Продължете понататък

Култура

Започва Фестивалът за нова драматургия

MIKA

публикувано

на

от

Започва Фестивалът за нова драматургия 28

Между 12 и 16 май фестивалът New Stages Southeast, организиран от Гьоте-институт България, поставя фокус върху новата драматургия от България, Германия и региона на Югоизточна Европа. Очакват ни пет дни, богати на пърформанс-четения, театрални инсталации, семинари, дискусии и др.

Фестивал за нова драматургия // New Stages Southeast

12.05.–16.05.2021

Локации на място: Гьоте-институт България и театър „Възраждане“

Излъчване на живо: онлайн в YouTube канала на Гьоте-институт тук

Фестивална програма: тук

Тази година е първото издание на Фестивала за нова драматургия, организиран от Гьоте-институт България, който ще се проведе от 12 до 16 май 2021 г.  Откриването в сряда,  12-и май 2021 г. от 19:00 ч. в театър „Възраждане“ е с пърформанс-четене на „Стари грижи“ (реж. Крис Шарков) от германската драматуржка Мария Милисавлйевич – един текст, все още непредставян на публиката в Германия. Друг акцент в програмата поставя „Аристократите“ (реж. Гергана Димитрова) – текст на Заша Мариана Залцман, още една актуална авторка на германската театрална сцена, която ще бъде представена в рамките на фестивала.

Освен пърформанс-четения, привличащи публиката към алтернативните съвременни театрални форми, фестивалът осигурява платформа за обмен между млади драматурзи, известни немскоезични сценични автори и местната публика. Редом със семинари, участие в които ще вземат млади български драматурзи, в неделя, 16 май, в сградата на Гьоте-институт България, ще се състои и Форум нова драматургия, повод за професионални срещи и обмен между драматурзи, режисьори, директори и хора, работещи в сферата на театъра и независимите сценични изкуства. Форумът ще модерира театралната изследователка Виолета Дечева, а входът е свободен с предварителна регистрация тук.

Разнообразната програма на New Stages Southeast включва и две театрални инсталации по текстове на румънската авторка Сабина Балан и на Бюрхан Керим, резиденти на „Радар София“ и „Драма пакт“. Експерименталните арт инсталации са на дебютиращите режисьори Николай Йорданов и Кристина Беломорска и ще могат да бъдат видяни на 15 и 16 май в Гьоте-институт България. Освен с двете театрални инсталации, „Радар София“ и „Драма пакт“ взимат участие във фестивала и с експерименталния пърформанс „Разговор след представлението“ по авторския формат Block Game на холандския театрал Ян Рицема. Под формата на разговор след представление, което не се е състояло, участниците от неформалната платформа „Драма пакт“ ще дискутират за театъра и за това как гледаме, разбираме и мислим за новата драматургия.

Не на последно място Фестивалът за нова драматургия ще бъде и домакин на десетото, юбилейно издание на платформата ПроТекст на Организация 36 маймуни, което тази година ще представи нови български пиеси, избрани от международната мрежа за съвременна драматургия EURODRAM. Форматът, създаден с намерението да популяризира съвременната чуждестранна и българска драматургия, се провежда като поредица от пърформанс-четения. Избраните български млади автори са: Мартина Новакова, Мирослав Христов и Пресиян Кузов.

Пълната фестивална програма ще откриете тук. Билетите за пърформанс-четенията в театър „Възраждане“ вече са изчерпани, но всички желаещи ще имат възможност да гледат събитията на живо онлайн в YouTube-канала на Гьоте-институт България, както и на Фейсбук страницата на института.

Продължете понататък
Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021 29
Музикапреди 6 часа

Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 30
Полезнопреди 7 часа

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 31
Tехнологиипреди 8 часа

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 32
Културапреди 9 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 33
Музикапреди 9 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 34
Lifestyleпреди 9 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 35
Lifestyleпреди 9 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 36
Lifestyleпреди 9 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 37
Lifestyleпреди 9 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 38
Културапреди 9 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Горещо