Connect with us

Lifestyle

Българските картодържатели плащат онлайн най-често за облекло

Avatar

Публикувано

на

MasterIndexBG2016 infographic

 

 Дамите са по-склонни да пазаруват онлайн дрехи и обувки (69%) в сравнение с мъжете (48%),  сочи проучването MasterIndex България 2016 на MasterCard

Българските картодържатели плащат онлайн най-често за облекло,  показва проучването на МasterCаrd MаsterIndex България 2016. Данните бяха представени вчера на официално медийно събитие в Галерия 2.0 от Ваня Манова, Мениджър на MasterCаrd за България и Македония. Докато жените пазаруват основно дрехи и обувки (приблизително 70%), мъжете са по-активни в покупките на електроника (52%) и в това отношение изпреварват дамите с около 27%.

Онлайн разплащанията в България бележат почти трикратен ръст – 92% от анкетираните през 2016 г. заявяват, че пазаруват и плащат онлайн, което е увеличение в сравнение с 2015 г., когато 88% от картодържателите потвърждават, че извършват такива разплащания, при едва 37% през 2013 г.“, коментира Ваня Манова.

Най-честите причини за онлайн трансакции са покриване на битови сметки (47%) и закупуване на електроника (39%), следвани от разходите за туристически резервации (28%) и пътувания в чужбина (27%).

Проучването, проведено сред активните картодържатели в България за четвърта поредна година, отчита ръст в честотата на онлайн покупките  – над 8% повече хора пазаруват онлайн поне веднъж месечно в сравнение с 2015 г.

Advertisement

През 2016 г. по-добрите цени и оферти продължават да бъдат основният стимул за онлайн пазаруване (72%) както за мъжете, така и за жените. Безплатната доставка (37%) и по-големият избор от стоки (32%) също са сред основните фактори , стимулиращи българските картодържатели да правят покупки онлайн.

Данните от  MasterIndex 2016 показват желанието на потребителите да използват карти по-често и за покупки на по-малка стойност, отколкото през 2015 г. Приблизително 85% от анкетираните на възраст от 18 до 64 г. заявяват, че използват картата си всяка седмица, в сравнение с 82% през 2015 г., а средната сума, заплащана с дебитна карта, е намаляла от 123 лв. през 2015 г. до 116 лв. през 2016 г.

Когато става въпрос за навиците при пазаруване, банковите карти се използват главно за закупуване на храна и за онлайн покупки. Притежателите на дебитни карти посочват на първо място в отговорите си закупуването на хранителни продукти (47%), следвано от онлайн пазаруването (42%), докато сред притежателите на кредитните карти преобладава онлайн пазаруването (42%), следвано от покупките на храна (40%) и дрехи (28%). Според проучването, държавната администрация и общинските институции продължават да са местата с най-високо търсене на ПОС-устройства (23%), следвани от куриерските услуги – за заплащане в момента на доставката (20%).

 „Резултатите от проучването потвърждават наблюденията ни, че българите стават все по-грамотни финансово, имат доверие в банковите карти и са готови да приемат новите решения като безконтактни и мобилни плащания, които позволяват извършването на още по-сигурни и бързи трансакции“, добави още Манова.

 Българските картодържатели приемат положително безконтактните и мобилни технологии за разплащания

Според проучването MasterIndex 2016 приблизително 70% от картодържателите споделят, че биха искали да пазаруват и плащат чрез мобилно устройство, а едва 17% предпочитат традиционните методи на плащане, което показва, че българските потребители са готови и склонни да възприемат  нови технологии за разплащания.

Advertisement

MasterIndex отчита още, че безконтактните плащания  са  нараснали с 18%  в сравнение с 2015 г. –  32% от анкетираните през 2016 г. заявяват, че  използват безконтактни методи на плащане в сравнение с 14% миналата година. За по-голямата част от потребителите (92%) основното им предимство е скоростта на трансакцията, следват лесното използване (54%) и сигурният достъп (12%).  Картодържателите използват този тип услуга предимно в супермаркетите – това е най-честият отговор за близо 90% от тях, следван от плащане на бензиностанции (43%), в магазини (38%) и таксита (12%).

 

Continue Reading
Advertisement