Connect with us

Общество

Български фонд за жените откри кампания срещу насилието над жени в Парламента

Avatar

Публикувано

на

Otkrivane Vseki4ti Parliament small

Български фонд за жените (БФЖ) откри информационната си кампания „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието” в Народното събрание, с което беше отбелязан Международният ден за елиминиране на насилието над жените – 25 ноември. Събитието е част от световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“, която се провежда под егидата на ООН от 25 ноември до 10 декември – Международния ден на човешките права, и беше организирано от БФЖ и народната представителка Мариана Тодорова от ПГ на АБВ.

По време на откриването заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев отбеляза, че насилието над жени е едно от предизвикателствата, на които трябва да се търси ефективен отговор на национално и европейско ниво. Резултат може да има, само ако обединим усилията на институции, неправителствени организации, медии и на цялото общество, подчерта той. Всяка четвърта българка или един милион жени у нас са преживели физическо или сексуално насилие, но за проблема се говори трудно, отбеляза Димитър Главчев. Той подчерта, че насилието има различни лица, форми и измерения, но най-важното е то да бъде осъзнато от пострадалите и споделено, за да бъде спряно навреме. Димитър Главчев призова да се подаде ръка на жертвите и да се положат усилия за изграждане на общество, в което всяка жена може да разгърне своя потенциал и възможности в най-пълна степен. Като изключителен успех за България той отбеляза усилията на българската евродепутатка Мария Габриел 2016-та  да бъде обявена за Европейска година за борба с насилието над жени.

Посланичката на Великобритания Ема Хопкинс заяви, че подкрепя напълно идеята на кампанията да премести фокуса  от пострадалите от насилие върху тези, които го извършват. Важно е мъжете да бъдат включени в този дебат и да нарушат мълчанието си по този въпрос, за да се работи по-ефективно върху превенция на насилието, добави тя.  Ема Хопкинс отбеляза, че след подписването на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, т. нар. Истанбулска конвенция, Великобритания вече има съществен напредък в справянето с този мащабен проблем и се работи за ратифицирането ѝ от Обединеното кралство.

Когато говорим за превенция срещу насилието, трябва да говорим не само за преодоляване на срама и страха от жените за това да споделят и да говорят по тези проблеми, но и да потърсим генеалогията в нашето общество – готови ли са българите да говорят открито по темата и да спрат да толерират подобно поведение, заяви народната представителка Мариана Тодорова. Тя изрази благодарност към председателката на Народното събрание Цецка Цачева за предоставената възможност именно от високата трибуна на парламента да бъде дадено началото на кампанията „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието“. Над един милион българки са станали жертви на насилие, а в контекста на Европейския съюз спрямо всяка трета жена е била прилагана някаква форма на насилие. На този фон 67% от жените не са съобщили за преживяното – нито пред полицията, нито пред неправителствена организация или близки хора, посочи Мариана Тодорова. Тя подчерта, че, ако не споделят за преживяното, това ги прави съпричастни с насилието, защото не му дават гласност.

Директорката на Български фонд за жените Надежда Дерменджиева отбеляза, че целта на информационната кампания „#Всеки4ти” е да обърне фокуса и да попита провокативно: „Ако всяка четвърта жена в България е жертва на насилие, не е ли всеки четвърти мъж насилник?“.  Това не е обвинение, а послание за нуждата от сериозна работа по превенция и цялостен подход към проблема, уточни тя. Задачата ни трябва да бъде не да спасим всички жертви, а изобщо да няма жертви, което означава, да няма насилници, подчерта Надежда Дерменджиева. За да бъде постигнат напредък в борбата срещу насилието, основано на пола, от БФЖ са убедени, че е необходимо България да ратифицира Истанбулската конвенция, която е фундаментален документ, в чиито препоръки нашата страна е време да се вслуша.

Advertisement

На откриването на кампанията беше премиерно излъчен специалния видео клип и представен сайта на кампанията „#Всеки4ти: виж истинското лице на насилието“ – www.vsekichetvarti.org , който призовава към подписване на петиция, в подкрепа на ратифицирането на Истанбулската конвенция, и предлага начини за противодействие на насилието.

 

Continue Reading
Advertisement