Открийте ни и в

Общество

Българско военно чудо: Епопеята при Драва

MIKA

публикувано

на

Десетият епизод на поредицата „Българско военно чудо“ разкрива славната Дравска операция от края на Втората световна война, когато България се озовава в конфликт с почти целия свят. След преврата на 9 септември, новите управляващи се опитват да смекчат обстоятелствата и да сключат примирие с Антихитлеристката коалиция, с надеждата страната ни да получи статут на „съвоюваща“ и да си осигури по-леки условия за бъдещия мирен договор.

В началото на 1945 година Втори и Трети украински фронт приближават Будапеща и установяват фронт по река Дунав, река Драва и брега на езерото Балатон. За да защитити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на атаката застава Първа българска армия с численост 130 000 души, която осигурява крайния южен фланг и тила на Трети украински фронт. Задачата на българите е твърде отговорна, но те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат едва 25 танка.

През нощта на 5 март германските войски настъпват в три направления, като нанасят най-силния си удар срещу Трети украински фронт, а едновременно атакуват и българските части на фронта на река Драва. Упоритостта на българската армия обаче не е достатъчна, за да възпре далеч по-многобройния противник, който успява да се насочи на север и да превземе селата Драва Чехи, Драва Палконя, докато по улиците на Драва Соболч се организират ожесточени сблъсъци.

Битката обаче претърпява преврат сутринта на 6 март с българската контраатака, в която вземат участие дори лекарите, каруцарите и чиновниците. Водейки кръвопролитен бой при съотношение 8:1 в жива сила и 10:4 в бойна техника в полза на противника, 3-а пехотна дивизия още първия ден притъпява настъпателния порив на германците. „Упоритата съпротива на българите ни принуди да преминем към отбрана”, гласи донесението на командир на германски полк.

По време на ожесточени боеве за укрепените пунктове по река Драва, 133-ти съветски корпус се притичва на помощ на българската армия и силите се изравняват… Развръзката на драматичната схватка с доскорошния съюзник – Германия, която записва с кървави букви славната Дравска епопея, обезсмъртила имената на хиляди български воини, вижте във видеото:

Десетият  късометражен филм от документалната поредица „Българско военно чудо“ е част от образователната инициатива на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. Тя има за цел да разкаже чрез десет късометражни продукции по интригуващ начин за ключовите битки на българската армия след Освобождението, като въвлече учениците в славните моменти на нашата история. Документалните филми се прожектират в десетки образователни заведения в страната, като от „Българска история“ изнасят открити уроци пред учениците. Късометражните филми  се предоставят на учителите за образователни цели, за да може да обогатят учебните часове и да запалят интереса на учениците към родната история.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Общество

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Тази неделя, гост на ВенЗи и Йоанна Драгнева в забавно-музикалното предаване „Музика, музика“ ще бъде чаровната певица Тони. Тя ще изпълни най-новите си песни в акустичен вариант, специално подготвен за предаването.

Тони ще разкаже повече за миналото, настоящето и бъдещите си проекти. А зрителите ще видят, как ще се справи с хип-хоп танците!

Гледайте „Музика, музика“ тази неделя,  24 януари 2021 г. от 13:30 ч. по БНТ 1.

Продължете понататък

Общество

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

MIKA

публикувано

на

от

Авторът ще гостува в предаването „Операция История“ на 24 януари

Камен Невенкин е българин от Панчарево, посветил преди 20 години живота си на военната история. Той е най-издаваният български автор, пишещ само на английски език за Втората световна война и издаван само в чужбина. През 2020 година с книгата си „Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица” печели най-авторитетната класация на сайта за книги за военна история – Стоунбукс.

Той печели състезанието в съревнованието с над 20 000 заглавия. Още по-ценна за него е оценката на редакторите на книги за военна история, които нареждат творбата  му сред шестте най-стойностни книги на тази тематика, издадени през 2020 година в целия свят. Престижното признание за българина може да се определи като спечелване на „Оскар” за военна история за 2020 година. Книгата му за Будапеща е в два тома, над 1600 страници, e преведена и на унгарски език и е определяна като едно от литературните събития на годината в Унгария.

Оказва се обаче, че Камен Невенкин е далеч по-известен в чужбина, отколкото у нас. Благодарение на участията си в предаването „Операция История” документите и фактите, до които е достигнал по време на своите изследвания стигат и до българските зрители, а не само до неговите читатели в чужбина. Негова книга за немските танкове през Втората световна война, издадена през 2008 година, в момента се продава в Amazon за 579 долара, тъй като се счита за библиографска рядкост.

Тази неделя, от 16:30 часа, в историческото предаване в ефира на Bulgaria ON AIR той ще разкрие фактите и митовете за англо-американските въздушни удари над София през Втората световна война. Ще отговори и на спорни въпроси, като използвани ли са специални детски играчки-бомби, искал ли е СССР бомбардировките да спрат или напротив е проявил желание те да бъдат продължени и защо всъщност България е обявила война на САЩ и Британската империя.

Продължете понататък
Обществопреди 2 минути

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 8 минути

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Кинопреди 41 минути

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

Културапреди 3 часа

Как продължава най-скъпият германски сериал досега: Това виждаме в трети сезон на „Вавилон в Берлин“

Музикапреди 4 часа

Olivia Rodrigo постига рекорди с “drivers license”

Музикапреди 5 часа

Hayley Williams продължава редицата си от кавъри на песни

Обществопреди 5 часа

Димитрис Папайоану открива13-ото издание на международния фестивал за съвременен танц 

Обществопреди 19 часа

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Lifestyleпреди един ден

Кампанията за медийна грамотност “Проект 48” започва месечни онлайн срещи с честен разговор за медиите

Музикапреди един ден

Виктория с три награди за най-добър онлайн концерт

Горещо