Connect with us

Галерия

Валентина Владимирова и нейните черно-бели “МАГНОЛИИ”

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Валентина Владимирова разказва за трудните пътища, срещата с фотографията и какво е общото с психологията

Фондация BECA представя ново забележително събитие от поредицата си, насочена към представяне на начинаещи фотографи – изложбата „МАГНОЛИИ“ на Валентина Владимирова. Тази инициатива е част от стремежа на фондацията да подпомогне млади таланти във фотографията, стимулирайки тяхното творческо и професионално развитие.

Тя е млад документален фотограф, дете на дърворезбар и физик. Интересът ѝ към към човешката същност я отвежда към избора да изучава бакалавър и магистър по психология. Посвещава години на себевглеждане и изследване на човешки истории, но винаги търси подходящ подход и език, за да ги изрази и именно там се среща с фотографията. Завършва Мастър програмата по фотография във фотографска академия BECA, а днес фондацията към академията ѝ помага да реализира първата си самостоятелна изложба – “МАГНОЛИИ”, посветена на женското израстване и специфичните особености на този трансформиращ процес. За трудните пътища, срещата с фотографията и какво е общото с психологията – четем в интервюто.

Защо избра името “Магнолии”? 

Advertisement

Чух моя любима песен в правилния момент и в сравнително ранен етап от работата. Част от текста резонира като усещане, а и намерих думата “магнолия” за много благозвучна и реших това да е работното име на проекта. Впоследствие проучих и символиката на магнолиите в различните култури. Те са символ на женственост и устойчивост. Наистина нямаше по-правилен избор.

„Магнолии“, Валентина Владимирова

Каква е твоята лична история в тази изложба? Какъв е твоят период на израстване? 

Преминах през доста турбулентен период преди няколко години, породен от проблеми с психичното здраве на близък човек. Тези събития дълбоко повлияха на собственото ми благополучие, цели, на отношенията ми с другите. Трябваше да преосмисля разбирането си за света, а и за самата мен, за да мога сама да изградя нова стабилност в живота си. Тъмнината на това време вероятно доведе до първоначално необмисленото желание да заснема “Магнолии” в черно-бяло.

С какво тази тема те докосна? 

Advertisement

Нуждата да се съградя наново като личност ме изправи пред много въпроси. Една от големите теми беше къде в този процес стои себеусещането ми като жена. Използвах фотографията като инструмент да намеря отговори. Срещнах много подкрепа в обкръжението си, за което съм благодарна. Направи ми и впечатление, че част от жените около мен споделяха за сходни преживявания и трудностите на емоционалното израстване в такива периоди. Това ме насърчи да създада нещо, което е “споделено”.

Какъв беше процесът на заснемане и кой е куратор на изложбата? 

Куратори на изложбата са Димитри Стефанов и Велина Стефанов, които имаха много важна и ключова роля в оформянето на финалната секелкция. Признателна съм и на колегите си от BECA, с които обсъждахме проекта и чията обратна връзка беше много важна за мен. Относно самият процес, то той беше изключително интересен. Нещо като да редиш пъзел по спомен. Често с жените около мен говорим за това какво е женствеността, как я разбираме, как я разбира светът, какъв е бил техният път на себеосъзнаване и израстване. Тези натрупвания във времето много ми помогнаха да формулирам какво точно искам да предам като емоция с “Магнолии”.

Валентина Владимирова, снимка: Никола Съев

Каква е разликата в познанията ти за фотографията преди и след BECA? 

Advertisement

Спокойно мога да кажа, че преди не знаех нищо, освен как да оперирам с камерата си и може би доста базово бях запозната с комерсиална фотография. BECA изгражда силна основа в много посоки, сред които познание за спецификата на жанровете, анализиране на работата и наследството от други автори, разнообразни похвати и работа по дългосрочни проекти. Най-силен акцент се поставя върху отношението към работния процес – отдаденост, консистентност, уважение и подкрепа.

Какво е посланието, което отправяш с тази изложба?

Заради всичко случило се си дадох сметка, че поемането на контрол и посоката, в която ще продължа е въпрос на собствен избор. Човекът, жената, в която се превърнах е плод на собствено творение. Вярвам и, че повечето хора рано или късно са изправени пред нуждата да вземат решение кои искат да бъдат. Аз намерих много утеха в подкрепата и доверието по време на една зима в живота ми. Ето защо избор, споделеност и устойчивост, са думите, които се надявам да изникнат в съзнанието на хората, когато разгледат изложбата.

С какво те привлече фотографията? 

Винаги най-много ме е привличала способността да се докоснеш до нечий свят и изживяване. Обичам да чета и съм привлечена от умението да разказваме истории. Фотографията ни позволява да бъдем в ролята на автори, но вместо думи да използваме визуален похват.

Advertisement

Къде е общото с психологията? 

Паралелите са много. Фотографията също като психологията може да изследва човека и да бъде метод за отражение на случващото се вътре в нас. Фотографията може да изследва човешката същност и може да борави с визуални метафори, но също да онагледява емоции и процеси, през които минаваме. Тя може да има и своя терапевтичен ефект върху автора и героите в неговата история.

снимка: Никола Съев

Как планираш да развиваш този твой талант? 

С отдаденост към темите, които ме вълнуват. Със сигурност ще продължа да се уповавам на вдъхновението, което колегите в BECA носят – без тях и подкрепата, която споделяме, ежедневието би било доста по-сиво.

Advertisement

Благодарим на Валентина Владимирова за отделеното време и вдъхновението и ви напомняме, че откриването на изложбата „Магнолии“ е насрочено за 8 март в 19:00 часа в BECA Center of Visual Storytelling / Café Synthesis.

Continue Reading
Advertisement