Открийте ни и в

Култура

Валентина Шарра открива новия артистичен сезон в Гьоте-институт.

Avatar

публикувано

на

Валентина Шарра открива новия артистичен сезон в Гьоте-институт. 141

снимка: ПР

Видео инсталация на художничката

Можем ли да кажем сбогом на часовниците и да се разделим с традиционните си представи за времето – за неговата линеарност, необратимост и тоталност? Възможно ли е да спрем да го измерваме и вместо това да го възприемем като абстрактна субстанция, като лично усещане и фантастично пътешествие без фиксирана посока?

Гьоте-институт открива културната си програма за 2022-ра с видео инсталацията  „Разводът“ на Валентина Шарра, която се ангажира именно с тези въпроси. В този си проект тя следва импулса за преосмисляне, конструирайки своеобразен манифест на индивидуалното време.

Филмът е съставен от 11 части, представящи различни концепции и хипотези, които Шарра анализира в търсенето си на дефиниция на времето. Сюжетът ни среща с добре познатите негови постулати – продължителност, мигновеност, необратимост, старост, минало, настояще, бъдеще, сън и наяве.

В търсенето си Шарра ни предлага пътуване през времето и пространството като ни  отвежда в природата, по поречието на „каменната река“ на Витоша и в дълбините на морето, в застиналите мигове на горски пожар, среща ни с възрастни и деца, с обикновени хора, физици и мечтателни образи на италианското кино.

„Разводът“ ще има своята премиера в Гьоте-институт под формата на видео инсталация, която ще се открие на 3 февруари. Зад кадър стоят Райна Тенева (монтаж), Тилман Рьодигер (камера), Иво Паунов (музика и звук) и RaJa ElMad (глас).

Видео инсталация на Валентина Шарра – РАЗВОДЪТ

03.02. – 02.03.2022

Откриване: 03.02., 18:30 – 20:00 ч. 

Гьоте-институт България

ул. „Будапеща“ 1, София

Филмът е резултат от тримесечната резиденция на художничката в Академия Шлос Солитюд в рамките на обменната резиденция Radar.Ost със софийските организации Aether, Swimming Pool и Radar Sofia и с подкрепата на Гьоте-институт България.

Представянето на видео инсталацията е продължение на сътрудничеството на Гьоте-институт България с Академия Шлос Солитюд, както и на проекта Tempus Fugit, занимаващ се с различните понятия за време, и реализиран през 2021 г. в сътрудничество с Френски институт България, колектив „Метеор“ и Германо-френския културен фонд.

Реклама