Connect with us

Музика

Василена Серафимова и Тома Енко с нов албум, вдъхновен от творчеството на Бах

Avatar

Публикувано

на

Василена Тома

Кредит: Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Поръчайте албума на CD тук и на винил тук

Музиката на Йохан Себастиан Бах продължава да пътува във времето и да вдъхновява нови поколения артисти и до днес. Векове след раждането ѝ в Бароковата ера, тя живее нов живот и във втория дуетен албум на  популярната българска перкусионистка Василена Серафимова и френския пианист Тома Енко – BACH MIRROR. Всяко от 13-те произведения в класическата колекция е отражение на композиции на вечния виртуоз, пресъздадени по красив и освободен начин.

Василена Серафимова и Тома Енко са сред най-обичаните класически музиканти именно заради умението си да създават вълнуващи произведения от просто мотив, хармония или настроение, и да карат гладкия и топъл звук на маримбата да танцува с кристалното звучене на пианото по неповторим начин.

Advertisement

Прочутата перкусионистка Василена Серафимова е родена в Плевен през 1985 г., а Тома Енко – във Франция три години по-късно. И двамата израстват, съпроводени от музика, с родители перкусионист и аранжор при Василена и класически музиканти при Тома. Експериментират с всякакви стилове музика – изискана и популярна, авторска и импровизирана, и двамата учат цигулка, след което откриват призванията си в други инструменти – Василена в маримбата, Тома в пианото. Василена тръгва на път, за да усъвършенства техниката си и печели редица награди от най-престижните европейски конкурси в Мюнхен и Щутгарт, след което се мести във Франция. Тома пък израства, слушайки най-великите джаз музиканти и свиквайки от ранна възраст с пушека и интензитета на клубовете. На 16 години издава първия си албум, след което стартира международна кариера. Като две деца на музиката, двама пътуващи млади гения, които са и изпълнители, и композитори, Василена и Тома се срещат през 2009 г. на сцената. Оттогава са изпълнявали заедно в целия свят, често представяйки нови творби. През 2016 г. издават и първия си албум като дует – Funambules, а година по-късно печелят второ място на международния конкурс Osaka International Chamber Music Competition в Япония.

Continue Reading
Advertisement