Connect with us

Интервю

Васил Петров: „Аполония е дълга традиция, но винаги те предизвиква да направиш нещо ново“

Avatar

Публикувано

на

DSC 6535 2

снимка: ПР

Васил Петров изпълни популярни рок и поп песни от 80-те и 90-те години на миналия век в суинг джаз аранжимент на 34-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония 2018. Проектът Rock Swings бe съвместен с Военния биг бенд на Стара Загора, който е част от духовия оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада с диригент кап. Цветомир Василев. Към военната формация принадлежат и младите фънкари от Overground Brass Band.

След това зашеметяващо изпълнение на авторски аранжименти в различен акомпанимент на биг бенд и щрайх на хитове на Metallica, Стинг, Soundgarden, AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin и др., имахме удоволствието да се срещнем и да разговаряме с невероятният Васил Петров.

Здравейте! Тази година отново силно развълнувахте публиката на ежегодния фестивал Празници на изкуствата Аполония. Как се почувствахте отново в Созопол и на сцената на Аполония?

Kакто обикновено, чудесно. Аполония е дълга традиция, но винаги те предизвиква да направиш нещо ново.

Advertisement

Имали сте участия на редица места, както в България, така и в чужбина. Къде е мястото, където имате най-добри спомени и където бихте искали да се завърнете за концерт?

Почти навсякъде, където съм бил. Очарованията са различни.

DSC 6393

снимка: ПР

Кои са музикантите, с които с най-голямо удоволствие работите?

Това са най-добрите български музиканти, с които, слава Богу, имам удоволствието да работя – Заберски-младши, Стунджи Янкулов и много други (без да се обиждат тези, които не споменавам). Чест е да работя и с музиканти извън България, разбира се.

Advertisement

Коя е музиката, която изпълнявате с най-голяма любов?

Талантливата.

Мислили ли сте с какво друго щяхте да се занимавате, ако не беше музиката и пеенето?

Харесвам почти всички останали изкуства, като приоритет ми е живописта без да подценявам киното, театъра и литературата. Бих се занимавал и с някоя прозаична професия, като например автомонтьор, за какъвто съм учил навремето.

На тазгодишното издание на Аполония представихте най-новия Ви музикален проект ROCK SWINGS в колаборация с Военния бигбенд на Стара Загора. Ще ни разкажете ли с няколко думи за концерта Ви и за емоциите, преживени на сцената?

Advertisement

…. И щрайх-квартет София. Беше вълнуващо, защото за първи път се сблъсквам с така направени рок и поп стандарти. В същото време, ме беше страх да не сбъркам нещо в сложно направените аранжименти. Орекстърът акомпанира, както и солира забележително. Адмирации за инструменталистите-солисти – Вальо Геров, Венци Благоев, Станислав Арабаджиев и много други.

Как се роди идеята за проекта ROCK SWINGS?

Тя е изцяло на диригента на Старозагорския Военен Биг Бенд – кап. Цветомир Василев. Имаше сериозна селекция, както и дискусия впоследствие кои песни да присъстват и кои не, но накрая постигнахме консенсус.

DSC03138f

снимка: ПР

Труд и талант стигат ли, за да станеш успешен музикант и изпълнител?

Advertisement

Заедно с добър мениджмънт, да.

БГ публиката проявява значителен интерес към джаз и суинг интерпретации на съвременни музикални хитове. Ще чуем ли някои от тях във Ваше изпълнение?

Последните ми проекти са свързани именно с това.

На 12 ноември тази година предстои второто издание на „СИНАТРА:ВЕГАС“. Бихте ли разказали какви изненади подготвяте?

Ако ви разкажа няма да има толкова изненади, но все пак мога да кажа, че спектакълът търпи развитие, както по отношение на репертоара, така и по отношение на дълбочината, пищността на шоуто, хореографията и театралността. Във второто издание специални гости са Брус Джонсън (САЩ), Михаела Филева и още един гост, който предстои да обявя скоро. За дизайна на новите костюмите на балета се грижи Кремена Халваджиян, а хореограф е Алекс Енева. Режисьори са Румен Григоров и Алекс Борназ.

Advertisement

Празниците на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

Повече информация за програмата на Аполония можете да намерите на: https://www.apollonia.bg/

И на Facebook страницата на Фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

Въпросите за МИКА подготви Дамян Симонски.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement