Connect with us

Кино

Вернер Херцог: „Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин”

Avatar

Публикувано

на

Cover Pytevoditel za ozadachenite

На 30 септември излезе от печат „Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин” (ИК „Колибри“), една забележителна книга, посветена на легендата на немското кино Вернер Херцог.

Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин(превод: Надя Баева, 528 стр., 32 лв.) включва диалози с прочутия творец и представлява своеобразен форум на неговите завладяващи възгледи, идеи и мнения за хората, с които е общувал и работил. Международната му слава идва през 1973 г. с Агире, гневът Божи, в който Клаус Кински играе побъркан конквистадор. Във Всеки за себе си, бог срещу всички Херцог взема за главната роля човек, прекарал по-голямата част от живота си по клиники за душевноболни. Две години по-късно хипнотизира целия актьорски състав при снимките на Сърце от стъкло. Втурва се към заплашен от неизбежна катастрофа карибски остров, за да заснеме Ла Суфриер. Отдава почит на Мурнау във впечатляващ римейк на Носферату. А през 1982 г. пренася цял кораб през планина в амазонската джунгла за Фицкаралдо

Вернер Херцог е роден на 5 септември 1942 г. в Мюнхен. Ре­жисьор, сценарист и актьор, той е жива леген­да на немското кино. През 1968 г. снима първия си пълнометражен филм и бързо се превръща в един от воде­щите режисьори на авангардното кино, известен с предизвикателните си сюжети. Основоположник е на ново­то течение в немската кинематография заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Маргарете фон Трота, Фолкер Шльондорф и Вим Вендерс. Героите му са предимно ексцентрични лич­ности с невъзможни мечти или странни таланти. Паралелно с игралните филми Вернер Хер­цог е режисьор и на множество документални заглавия.

Българската публика ще има възможност да види филма „Фицкаралдо”, един от най-грандиозните проекти на Вернер Херцог, в рамките на предстоящия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе от 5 до 16 октомври. Билетите за двете прожекции вече са в продажба на касите на съответните киносалони и на ticketportal.bg.

Прожекции в столицата:

Advertisement

7 октомври, петък, кино „Одеон“, 19:00 ч.

11 октомври, вторник, Дом на киното, 19:00 ч.

Continue Reading
Advertisement