Connect with us

Събития

Веско Ешкенази бе удостоен с „Кристална лира” 2022

Avatar

Публикувано

на

313901437 795516585066328 2096303074223767954 n jpg
снимка: ПР
Веско Ешкенази беше отличен от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Кантус Фирмус и Classic FM радио с „Кристална лира“ за проекта „ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“ с Плевенската филхармония с диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК – София. В програмата: Албинони, Вивалди, Монти, Менделсон, Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Пиацола, Карлос Гардел, Влади Ампов-Графа, Дани Милев, Ангел Заберски, Артур Пантелеев и др.
Маестро Ешкенази беше отличен като Лауреат в категорията „Инструменталист“. Наградата „Кристална лира“ беше връчена на официална церемония по награждаването в Народния театър от проф. Ганка Неделчева, СУ „Св. Климент Охридски“ на бащата на маестрото – Пантелей Пантелеев, който беше придружен в залата и от съпругата си Марта Пантелеева. Родителите на маестрото също са част от „ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“, програма с която именитият цигулар и Плевенската филхармония зарадваха почитателите си в много градове на България.
Националните награди „Кристална лира“ за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство се организират от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Кантус Фирмус и Classic FM радио и представляват статуетка и грамота. Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения. Церемонията се състоя на 1-ви ноември за 25-та поредна година и по традиция беше открита от Станислав Почекански, председател на СБМТД. Близо 3000 души са независимо гласувалите за отличията тази година.
Сърдечни поздравления за наградата към маестро Веско Ешкенази поднесоха от Ръководството на Плевенската филхармония, както и благодарности, че този така значим проект е реализиран съвместно с културния институт.

Веско Ешкенази е световноизвестен български цигулар, възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, където учи цигулка при Ангелина Атанасова и проф. Петър Христосков. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер” с диригент проф. Влади Симеонов. През 1992 г. завършва двугодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол скул” в Лондон, със стипендия от Британския съвет и получава Solo Recital Diploma.

Лауреат е на международните конкурси за цигулари „Виенявски” в Познан – Полша, Китайски международен конкурс в Пекин и на „Карл Флеш” в Лондон. Носител е на наградата „Музикант на годината 2010” на предаването „Алегро виваче” на Българското национално радио. През 2011 г. е отличен със специална награда „Кристална лира” за камерния цикъл през сезон 2010/2011 година „Веско Пантелеев-Ешкенази и приятели“. През 2016 г. специална награда „София” на Столична община в рамките на „Кристална лира” е връчена на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов за концерта „Танго” в зала „България” в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум. С „Кристална лира“ 2022 в категорията „Инструменталист“ е отличен маестро Ешкенази за проекта „ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ НА 50“ с Плевенската филхармония, диригент Мартин Пантелеев на 16 април 2022 г. в зала № 1 на НДК – София. През 2022 г. маестро Ешкенази е част и от „Моите будители” в благотворителната инициатива за 1-ви ноември 2022 г., Ден на Народните будители.

Веско Ешкенази е концермайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г., с който реализира концерти на най-престижните световни сцени. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, симфоничните оркестри на Монте Карло и на Мексико сити, Нидерландския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин. Свири под диригентството на Марис Янсонс, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис Рикардо Шайи, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Сейджи Озава, Емил Чакъров, Мартин Пантелеев и др.

От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов, изнасят поредица концерти в Европа. През 2019 г. именитият цигулар е удостоен с отличието „Почетен гражданин” на София.

От 2000 г. свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement