Connect with us

Литература

Вече и на български език: „Черната къща“

Avatar

Публикувано

на

Cover Chernata kyshta

На 24 март излиза „Черната къща” на Питър Мей, един изкусно написан, спиращ дъха трилър с потресаващ обрат на самия финал.

С „Черната къща“ (превод: Деян Кючуков, изд. „Колибри“) е книга 1 от нашумялата трилогия за остров Луис, спечелила няколко престижни отличия. Брутално убийство на най-отдалечения и красив остров в Шотландия довежда тук детектив Фин Маклауд, който разследва друг случай със същия почерк в Единбург. Сам израснал на това забулено в мъгли място, Фин бързо се потапя в спомени за миналото си, белязано от ужасна трагедия. Мъжете на острова ревностно пазят древна традиция – ежегодния лов на птицата гуга. Той неизбежно поставя на тежки изпитания духа и тялото на участниците. Докъде ще отведе съдбите им този път? „Черната къща“ е майсторски заплетен психологически трилър, чийто сюжет осветлява тъмната страна на душата и затвърждава подозрението, че от миналото си не можеш да избягаш.

Шотландският писател и сценарист Питър Мей се превърна в истинска сензация – книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а трилогията за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка. „Черната къща“ – първата част от поредицата, – която излезе най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри Crime Thriller Hound, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година.

Continue Reading
Advertisement