Connect with us

Култура

Виртуозният пианист Людмил Ангелов работи с млади музиканти от пет държави

Avatar

Публикувано

на

Ludmil Angelov

снимка: ПР

14 млади музиканти от пет държави имат възможността да се учат от виртуозния пианист Людмил Ангелов в рамките на неговия майсторски клас в Нов български университет. Изпълнителите бяха избрани лично от Маестро Ангелов след прослушване. До 25 юли пианисти от България, Китай, Турция, Южна Корея и Япония ще почерпят опит и вдъхновение от един от големите съвременни интерпретатори на Шопен.

Майсторският клас ще достигне своята кулминация със заключителен концерт на 26 юли, в Камерна зала „България“ от 19ч. По традиция след спектакъла Маестро Ангелов ще присъди награди на най-добрите участници в класа. Изявените млади пианисти ще получат възможността да участват в концерт със симфоничен оркестър през следващия музикален сезон, както и стипендия за обучение при проф. Людмил Ангелов в Нов български университет.

Изпълнителите ще имат участие и в някой от концертите на българските фестивали „Пиано Екстраваганца“ или „Софийски музикални седмици“, както и представяне в City Mark Art Center, Sofia.

Людмил Ангелов е признат като един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. През сезон 1987/1988 той представя всички творби за соло пиано на композитора в цикъл от дванадесет рецитала, за което получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. През 1999 изпълнява с огромен успех интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания, а десет години по-късно представя отново Шопеновия интеграл в България и Испания. Проф. Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос и член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 е награден от Министерството на културата на Полша с медал “ГЛОРИА АРТИС“ за заслуги в популяризирането на полската музика по света, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. Канен е за жури на международни конкурси, между които „Фр. Шопен“ във Варшава през 2010,  2015 и 2020 г.

Advertisement

През 2010 година проф. Людмил Ангелов провежда своя първи майсторски клас в НБУ. През 2011 година Академичният съвет на Нов български университет присъди престижното звание „почетен професор“ на маестро Людмил Ангелов за неговите заслуги към българската музикална култура и популяризирането й в Европа и по света.
От учебната 2011-2012 година проф. Ангелов води редовни курсове по пиано, камерна музика и интерпретация в НБУ, департамент „Музика“.

Continue Reading
Advertisement