Connect with us

Култура

Висенс Виляторо и Луис Басат у нас за премиерата на „Завръщането на Басат“

Avatar

Публикувано

на

Cover Zavryshtaneto na Basat

Българското издание на „Завръщането на Басат”  излиза от печат на 27 февруари, когато ще се срещнем с автора на книгата – видния каталонски интелектуалец, журналист и писател Висенс Виляторо, и с човека, ръководил най-големите рекламни и PR кампании в Испания и Латинска Америка – Луис Басат!

 „Да разбереш и обясниш историята на едно странстващо семейство, е да разбереш и обясниш историята на всички странстващи семейства”. Така авторът на „Завръщането на Басат“ (превод: Елица Попова, изд. „Колибри“) обобщава мотивите си да се впусне в едно забележително географско, историческо, литературно пътешествие в миналото. Според него сефарадският евреин  носи във въображението си тъга по една древна и изгубена родина, разстлана по краищата на Средиземноморието, където след дълго отсъствие и много носталгия се завръща. Но не историята сама по себе си е важна, а паметта, митичната памет. Историята на Басат е изживявана като история на завръщането в Сефарад: това е основополагащият мит на семейството – разказ, върху който то гради своята идентичност за настоящето и бъдещето. Авторът умело съчетава факти и свидетелства от реалния живот с разсъждения за културното наследство на европейския континент, неразривно свързано с диаспората на евреите, със злощастията и благополучията на техните съдби.

Висенс Виляторо (р.1957 г.) е изтъкнат каталонски писател и журналист, директор на Центъра за Съвременна Култура на Барселона и на Фондация „Рамон Люл“ – за разпространение и утвърждаване на каталонския език и култура. Личност ерудирана и дейна, той е автор на редица романи, сред които „Сиво евангелие”, „Памет на предателя”, „Хотел Европа”, „Отиващият си”, на стихосбирки, мемоари, детска литература и текстове на песни, съавтор е на филмови сценарии. Негови творби са превеждани на испански, немски, френски, италиански, а сега и на български. Носител е на престижни награди за каталонска литература, като „Сан Джорди“, „Сан Джоан“, „Град Барселона“, „Документа“ и други.

Премиерата на „Завръщането на Басат” ще се състои на 27 февруари от 19:00 ч. в присъствието на Висенс Виляторо и Луис Басат!

Continue Reading
Advertisement