Connect with us

Спорт

Владимир Урумов, Стилиян Грозев и Иван Марков са сред българските фаворитите за спечелване на медал от Европейското първенство по вдигане на тежести

Avatar

Публикувано

на

Eurosport Logo

От 2 април, неделя, зрителите на Евроспорт ще могат да наблюдават състезанията от Европейското първенство по вдигане на тежести в Хърватия. Непосредствено преди началото на първенството експертът на Евроспорт Делян Кючуков обясни новостите в събитието тази година и сподели своите очаквания за българското представяне:

„Това ще бъде първото голямо първенство, откакто Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) изравни броя на категориите при мъжете и жените – по осем, въвеждайки категория до 90 кг и категория над 90 кг при дамите. Освен това ще бъде и първото по влезлия в сила от 1 януари 2017 г. нов правилник за провеждане на състезанията. Най-интересното от него е, че, при равни постижения на щангистите, критерият за класирането им няма да е тяхното лично тегло, а дали резултатът им е постигнат в по-ранен опит. Целта на IWF с тази промяна е състезанията да станат по-атрактивни за зрителите, а спортистите да се стремят да вдигнат поне с 1 кг. повече от опонентите си вместо да разчитат на това кой е успял да свали повече грамове в сауната“, обясни Кючуков.

„Българските представители в Сплит ще бъдат общо осем, само при мъжете. Бронзовият медалист в категория до 62 кг от Евро`2016 Владимир Урумов отново е сред фаворитите за отличие. Неговата предварителна заявка, както и тази на другия ни представител в категорията – Стилиян Гроздев, са най-силните сред 15-те участници. В категория до 69 кг ще видим братята Златко и Диян Минчеви. Юндер Бейтула ще вдига в категория до 77 кг, а резултатите му на последните контролни дават надежди за влизане в първата шестица. Същото се отнася и за Георги Шиков в категория  94 кг“, сподели Кючуков очакванията си.

Ето какво още добави коментаторът на Евроспорт: „Голямата надежда за титла е европейският шампион от 2014 г. и двукратен световен вицешампион Иван Марков (85 кг), който се завръща на състезателния подиум след близо две години, а постиженията му на тренировки са като за златен медал. В категория до 105 кг Васил Господинов е един от тримата, заявили най-големия двубой и това дава надежди, че той ще печели отличие и при мъжете след титлата от европейското първенство за младежи в Израел миналия декември.“

Българските участници в гр. Сплит са:

Advertisement

До 62 кг – Владимир Урумов и Стилян Гроздев

До 69 кг – Златко Минчев и Диян Минчев

До 77 кг – Юндер Бейтула

До 85 кг – Иван Марков

До 94 кг – Георги Шиков

Advertisement

До 105 кг – Васил Господинов

Европейското първенство по вдигане на тежести започва в ефира на Евроспорт 2 в неделя, 2 април, от 12:45 ч. Състезанията могат да се наблюдават и на Eurosport Player.

Пълната програма на Евроспорт можете да видите тук: http://www.eurosport.bg/#watch-schedule__wrapper

Continue Reading
Advertisement