Connect with us

Култура

Влизаме в „В обувките на артиста“ онлайн на 10 и 15 март

Avatar

Публикувано

на

V obuvkite na artista 1

Арт проектите „Преди края…(на света)“ , „Ентропия на думите“ и „Фауст: Съдебен процес за душата“ са с вход свободен

Броени часове остават до първото онлайн представяне, част от инициативата „В обувките на артиста“. През февруари и март екипите на проектите – „Преди края…(на света)“, „Ентропия на думите“ и „Фауст: Съдебен процес за душата“ – проведоха изцяло онлайн творчески работилници с активното участие на зрителите. Преди и по време на тези „открити репетиции” артистите поставиха публиката си в позицията на съавтор, чрез интерактивни задачи и предизвикателства, а тя на свой ред им отвърна с креативни идеи и предложения за реализацията на проектите.

На 10 март от 20:00 ч. във Фейсбук може да видите през какво преминаха артистите и публиката на „Преди края… (на света)”. На 15 март от 19:00 ч., отново във Фейсбук, ще бъде представен проектът „Фауст: Съдебен процес за душата”. Третият проект от инициативата, „Ентропията на думите”, съвсем скоро ще се реализира в градското пространство на столицата.

Инициативата „В обувките на артиста“ се реализира от Фондация „Арт Бюро“, с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и програма „Кризата като възможност” на Столична Община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

„Преди края…(на света)“ е дело на двукратните носители на „Икар“ за „Съвременен танц и пърформанс“ Ива Свещарова и Вили Прагер (фондация Брейн Стор Проджект), в сътрудничество с хърватския драматург Ивана Ивкович. Думата „апокалипсис“ произлиза от гръцката дума apocalupsis, което означава „разкриване“. Представлявайки „откровение“ или „разкритие“, терминът има очевидни библейски конотации във връзка с библейското „откровение за бъдещето, дадено на св. Йоан“. Значението на думата апокалипсис обаче, дори в библейския смисъл, е тясно свързано с унищожаването и трансформацията на физическия свят. Екипът изследва темата за края на света, стъпвайки върху интерпретациите ѝ от популярната култура и разглежда начините, по които апокалипсисът се представя като проектирано събитие. Проектът ще бъде представен на 10 март от 20:00 часа.

Advertisement

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/1333042530407979

Зад концепцията на „Ентропия на думите“ стоят актьорът, продуцент и носител на „Икар“ за „Съвременен танц и пърформанс“ Стефан А. Щерев, графичният дизайнер Теодора Симова и д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет. Интердисциплинарният проект представлява създаване на авторски текстове с техниката на blackout поезията, при която, чрез визуална и звукова елиминация, написаният и записаният текст придобиват ново значение в нова форма. Авторите разработват идеята за необратимостта на новата артистична форма през призмата на физичната величина „ентропия“ като мярка за безпорядъка. Представянето на „Ентропия на думите“ ще се състои в градското пространство на София, а публиката отново може да се включи, като изпраща снимки на създадените с похватите на blackout поезията творби на Фейсбук страницата на Фондация „Арт Бюро”.

Във „Фауст: Съдебен процес за душата“ испанските артисти Мигел Понсе де Леон и Оскар Исаак Фернандез си партнират с Димитър Стефанов и Димитър Живков от българска страна, като си служат едновремнно с изразните средства на кукления театър и илюзионното изкуство. Четиримата обединяват идеите и усилията си в нов прочит на Гьотевия „Фауст“ в контекста на виртуалното ни съвремие. Проектът се реализира под формата на импровизиран съдебен процес, по време на който трябва да се реши дали Фауст заслужава душата си. Зрителите ще влязат в ролята на своеобразното жури от съдебни заседатели, което, освен да се запознае с всички доказателства по делото, трябва да определи и присъдата на обвиняемия. Те ще се включат пряко в „заседанията“ на 15 март от 19:00 часа.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/191471949403345.

Advertisement

Повече информация за проекта може да намерите тук: artbureau.bg/artists-shoes-bg/

Continue Reading
Advertisement