Connect with us

Събития

Впечатляваща изложба представя непознатото лице на Токио

Avatar

Публикувано

на

1

снимка: ПР

Парк „Заимов“ в София ще бъде домакин на уникална изложба „Мрежи от независими пространства, Токио“. Официалното откриване на експозицията ще е на 10 октомври от 16:00 часа. Изложбата е част от програмата на Дните на японската култура 2020 и ще гостува в столицата до 25 октомври. Входът е свободен за всички посетители. Събитието ще бъде съпътствано от форум на 17 октомври от 11:00 ч., който ще съпостави независими пространства  в София и Токио и ще търси допирни точки между тях.

„Мрежи от независими пространства, Токио“ показва един по-различен, непознат облик на Токио. Измежду токийските релси, магистрали, мостове и небостъргачи, проектът представя малко познати, закътани пространства, които приютяват ежедневните занимания на местните жители. Изложбата разказва за красивите тайни на любимите на мнозина градски места за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детски игри, забавления и квартални общности в най-големия метрополис в света.

Проектът „Мрежи от независими пространства: Токио“ е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 г. в лабораторията на професор Йошихару Цукамото в Токийския институт по технологии. Идеята за изложбата е да разкрие на един не толкова познат образ на Токио, като представи архитектура, ползване, поведение и управление на единични примери и мрежи от независими пространства.

Съпътстващият форум ще представи и анализира в детайли избрани примери от изследването на независими пространства в Токио, както и такива места в София. Съпоставката между контекстуални примери в двата града ще изяви тяхната локална проблематика, добри и лоши практики. Това ще даде възможност да се потвърди или преосмисли начина, по който независимите пространства в България биват планирани, реализирани и управлявани. Форумът ще се проведе на локацията на изложбената инсталация на 17 октомври от 11:00 часа.

Организатор на събитието е Сдружение „Трансформатори“ и Посолство на Япония в България. Изложбата се осъществява с подкрепата на Японската фондация и със съдействието на Лаборатория „Йошихару Цукамото“ – Токийски институт по технологии, Архитектурен факултет – Университет по Архитектура Строителство и Геодезия, Направление Архитектура и Градоустройство – Столична Община, Съюз на Архитектите в България, Медия Сърф Комуникации.

Advertisement

Пълната програма за 31-вите Дни на японската култура можете да прочетете в брошурата тук: https://www.bg.emb-japan.go.jp/files/100095706.pdf

Continue Reading
Advertisement