Connect with us

Полезно

Все повече малки населени места без достъп до пари в брой

Avatar

Публикувано

на

1 2 scaled

снимка: ПР

Все повече малки населени места в България остават без директен и бърз достъп до пари в брой. Това показва проучване на водещата международна финансова компания Euronet. Наблюдава се тенденция клоновете на банките в отдалечени райони да затварят, а банкоматите да се премахват, което създава редица проблеми за местните жители. Те често са принудени да пътуват десетки километри до съседния град, за да се сдобият с кеш.

Без достъп до пари в брой са най-вече райони с население предимно от възрастни хора, които изпитват най-големи затруднения с придвижването до друго населено място и в същото време не знаят как да използват онлайн банкиране и дигитални услуги. Проучването на Euronet показва, че за по-малко от 2 години без банкомати са останали редица села*, сред които Крупник, Долно Осеново и Гърмен в област Благоевград, Семерджиево, Пиргово и Базън в област Русе, Горица и Каблешково в област Бургас и други. Сред водещите причини за деинсталирането на ATM устройства обикновено са високите разходи за поддръжката им, както и стратегията на банките все по-активно да дигитализират повечето си услуги.

Тенденцията за оттегляне на банките от отдалечени райони и закриването на банкомати тревожи както жителите, така и местната власт. Парите в брой остават основно разплащателно средство, като повече от 80% от плащанията у нас са кешови. Този процент е дори още по-висок извън големите градове.

За да допринесе за разрешаването на проблема, световният лидер в платежните услуги Euronet стартира мащабна кампания за създаването на бърз и лесен достъп до кеш в отдалечени райони в България. Инициативата „ATM за общността“ е специално създадена за общини и кметства, които желаят да осигурят възможност за теглене на пари на своите жители. Необходимо е те да предоставят подходящо място, а Euronet изцяло поема отговорност за инсталирането на банкомата, поддръжката му и всички операции. Първото ATM устройство от кампанията „ATM за общността“ беше поставено в хасковското село Ябълково, където дълго време местните жители не са имали достъп до пари в брой.

Advertisement

„Проучването, което нашата компания проведе, ни показа, че проблемът с оттеглянето на банките от малките населени места се задълбочава все повече. Открихме, че редица села и дори градове вече нямат достъп до пари в брой, което създава не само неудобства, но и затруднения за местното население. Амбицията ни е да допринесем за разрешаването на този проблем, като предложим услугите си. Отворени сме да обсъдим възможността за инсталиране на банкомат на Euronet с всяко кметство или община, което иска да осигури по добър достъп до пари в брой на жителите си и така значително да улесни живота им“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.

За повече информация и запитвания за услугата можете да посетите www.euronetATMs.bg или да се свържете с компанията на email sales-bulgaria@euronetworldwide.com или на следните телефони: 0878598835, 0878958511 и 0878301854.

*Данните са в резултат на проучване, извършено в периода ноември 2020 – февруари 2021.

Continue Reading
Advertisement