Открийте ни и в

Култура

Всички сме артисти – 100 години от рождението на Йозеф Бойс

MIKA

публикувано

на

Катрин Никълс, снимка: ПР

Догодина Германия и светът честват 100 години от рождението на художника Йозеф Бойс. Гьоте-институт България започва приготовленията си още отсега и в рамките на програмата „Изкуство и политика“ ще представи онлайн лекция на артистичната директорка на Националната инициатива „beuys 2021“ в Германия – Катрин Никълс. 

Допреди броени дни в столичната галерия „Структура“ можеше да се види изложбата „Изкуство и политика – Конфронтации и съжителства“ с произведения от колекцията на ifa – Германския институт за международни отношения и в партньорство с Гьоте-институт. Наред с произведенията на Ото Дикс, Герхард Рихте, Гюнтер Юкер и Хана Хьох, в нея можеха да бъдат видени и творби на друг легендарен германски художник – Йозеф Бойс.

Догодина се навършват 100 години от неговото рождение, което в Германия ще бъде отбелязано с редица изследователски проекти и изложби, целящи да преосмислят творчеството му и неговата актуалност и днес. Те ще бъдат обединени и координирани от националната инициатива „beuys 2021“, чиято артистична директорка, Катрин Никълс, трябваше в момента да гостува в София по покана на Гьоте-институт.

Предвид епидемиологичната обстановка, изкуствоведката Катрин Никълс няма да успее да пристигне в България, но вместо това ще се включи онлайн с лекция за наследството на Бойс и неговите политически измерения. С това, от една страна, ще завърши съпътстващата изложбата дискурсивна програма „Изкуство и политика“ на Гьоте-институт. От друга страна, така институтът ще даде и начало на поредица от събития, с които ще отбележи юбилея на Бойс тук в България през идната 2021 г. Догодина предстои и поредица от събития, които ще изследват творчеството и идеите на Бойс 100 години по-късно, както и възприемането им в България.

Лекцията на Катрин Никълс ще се проведе в събота, 5 декември, от 14:00 със стрийминг на живо в Youtube-канала на Гьоте-институт. 

Йозеф Бойс е смятал за своя най-важна (а и несъмнено единствена) работа неуморното популяризиране на една съвсем ясна идея: това че всеки един, абсолютно всеки един, независимо от своя произход, култура, сексуална ориентация, образование или професия, е артист – креативно същество по рождение, което може да формира и съответно да трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува. Лекцията на Катрин Никълс започва с изследване на тази „разширена концепция за изкуството“ на Бойс, която стои в основата на неговата творческа практика. Изследването включва редица източници: от Имануел Кант до гангстера Джон Дилинджър, от анархистката Ема Голдман до Джеймс Джойс, от католическия мистик Св. Игнаций от Лойола до Карл Маркс, от Чарли Чаплин до колеги артисти на Бойс като Марсел Дюшан и Анди Уорхоу. Лекцията продължава с преглед на начините, по които тази радикална универсална идея, а може би и последната по рода си утопия, заявява себе си в огромното и сложно творчество на артиста. На фона на събитията, включващи стогодишното честване »beuys 2021«, Катрин Никълс завършва лекцията си с критически анализ върху колективното въображаемо, предложено от Бойс, което напомня на съвремието ни. Може ли теорията за „социалната скулптура“ на Бойс, както самият той я нарича, да ни подкрепи да направим следващата крачка, а не само да потвърждаваме неговата критика на капитализма? Може ли тя да стимулира създаването на една по-демократична демокрация и на една убедителна, колективно-трансформативна практика, която да противодейства на ерозията на човешките, животинските и природните права, на възхода на популизма и на климатичната катастрофа, които наблюдаваме днес?

On Being Artists, All of Us // За това да сме артисти, всички ние

Онлайн лекция на Катрин Никълс

събота, 5 декември 2020, 14:00 ч.

на английски език

Излъчване на живо тук: https://www.youtube.com/user/goetheinstitutsofia

Йозеф Бойс

Йозеф Бойс (1921-1986) е германски художник, график, скулптор, преподавател, политик, активист. Заедно с Марсел Дюшан, Джон Кейдж и Анди Уорхол, той е един от най-влиятелните художници на 20-ти век. В своето творчество Бойс се занимава с въпроси на хуманизма, социалната философия и антропологията. По време на Втората световна война е тежко ранен, докато пилотира боен самолет в Крим. В следствие на това творческото му развитие и изкуството, което създава, са силно повлияни от ужасите на войната. Работата му е насочена към радикална демократизация на обществото. През 2021 г. светът на изкуството чества 100 години от рождението на големия немски художник, график и скулптор с поредица от изложби, пърформанси, театрални представления, филмови прожекции, концерти и лекции.

Катрин Никълс

Катрин Никълс се занимава с академична дейност в сферата на изкуствата и литературата. Тя е кураторка и писателка, базирана в Берлин. В сътрудничество с Ойген Блуме курира и няколко изложби, ангажирани с творчеството на Йозеф Бойс. Сред тях са: изчерпателната ретроспекция »Beuys: We are the Revolution« за Националната галерия в  Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin; последвана през 2013 от »The End of the 20th Century: The Best Is Yet to Come«; и експерименталната изложба от 2016 »Capital: Debt – Territory – Utopia«. В момента е артистичен директор на програмата »beuys 2021. 100 years of joseph beuys«, която включва повече от 30 културни събития в Северен Рейн-Вестфалия.

** Събитието е част от програмата „Изкуство и политика“ на Гьоте-институт България и се организира заедно с ifa (Институт за международни отношения на Германия) във връзка с програмата „Изкуство и политика“, съпътстваща изложбата „Изкуство и политика – Конфронтации и съжителства“ в галерия „Структура“, София и по случай 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс, която отбелязваме през предстоящата 2021 г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Практическа детска психология за модерни родители от издателство Книгомания

MIKA

публикувано

на

от

Да бъдеш родител е едно от най-предизвикателните, приятни, трудни, забавни и невероятни изживявания, които разделят живота на преди детето и след като се появи. Никой не знае как да бъде родител преди да стане такъв и даже не подозира колко малко се опознава и колко много има да се учи на търпение, приемственост, отговорност, всеотдайност, емпатия. Докато отглежда детето си, родителят има и шанса отново да изживее детството си: да прочете любимите си детски книги, да скача в локви с гумени ботуши, да прави ангели в снега… Но и да се справя с гневните изблици и страхове на малкия човек; да му е опора, когато плаче и е тъжно; да го забавлява, разбира, изслушва; да преоткрива света, защото „родителите са цялата му вселена и начинът, по който те се отнасят към него, се отразява на себеоценката му“. Да, от родителя се очаква да бъде и приятел. Балансът е труден. Затова наръчникът„Как мисли детето?“ предлага 100 от най-често срещаните сценарии през първите седем години на детето и какво се крие зад поведението му. Тя превежда неговите реакции на езика на възрастния, учейки го да ги тълкува по-добре. Изданието е цветно, с много илюстрации и инфографики, и с подходящо оформление на разиграните сценарии, а това ви помага асоциативно да запомните предложените решения. Друго удобство е, че наръчникът „Как мисли детето?“ може да се чете избирателно, по теми, или да потърсите решение на конкретна възникнала ситуация.

Целта на „Как мисли детето?“ е да усъвършенства общуването между родител и дете. Благодарение на развитието на невропсихологията, никога не се е знаело толкова за детското развитие колкото днес. Дадените препоръки са в реален контекст и макар събраните съвети да не обхващат всички възможни ситуации, двамата съавтори (които общо имат пет деца) подсказват на съвременните родители „правилните“ думи и действия в определени ситуации, за да се открие най-полезната стратегия. Изданието се позовава на задълбочени изследвания по детска психология и невропсихология и ни припомня как да види света през очите на детето.

Авторите, Танит Керет и д-р Ангард Ръдкин, правят паралел между преживяванията на всеки родител като дете, изискванията и отговорностите му, доколко се е привързвал към другите, как е изразявал чувствата си. Според тях това е път към откриването на собствен родителски модел. „Как мисли детето?“(от издателство Книгомания) изследва и ценностите на всеки родител, за да е наясно какви принципи ще следва при възпитанието на детето – как  и кога да отговаря на нуждите му, защо емпатията е толкова важна за развитието на малкия човек.

Продължете понататък

Горещо