Открийте ни и в

Култура

Всички сме артисти – 100 години от рождението на Йозеф Бойс

MIKA

публикувано

на

Катрин Никълс, снимка: ПР

Догодина Германия и светът честват 100 години от рождението на художника Йозеф Бойс. Гьоте-институт България започва приготовленията си още отсега и в рамките на програмата „Изкуство и политика“ ще представи онлайн лекция на артистичната директорка на Националната инициатива „beuys 2021“ в Германия – Катрин Никълс. 

Допреди броени дни в столичната галерия „Структура“ можеше да се види изложбата „Изкуство и политика – Конфронтации и съжителства“ с произведения от колекцията на ifa – Германския институт за международни отношения и в партньорство с Гьоте-институт. Наред с произведенията на Ото Дикс, Герхард Рихте, Гюнтер Юкер и Хана Хьох, в нея можеха да бъдат видени и творби на друг легендарен германски художник – Йозеф Бойс.

Догодина се навършват 100 години от неговото рождение, което в Германия ще бъде отбелязано с редица изследователски проекти и изложби, целящи да преосмислят творчеството му и неговата актуалност и днес. Те ще бъдат обединени и координирани от националната инициатива „beuys 2021“, чиято артистична директорка, Катрин Никълс, трябваше в момента да гостува в София по покана на Гьоте-институт.

Предвид епидемиологичната обстановка, изкуствоведката Катрин Никълс няма да успее да пристигне в България, но вместо това ще се включи онлайн с лекция за наследството на Бойс и неговите политически измерения. С това, от една страна, ще завърши съпътстващата изложбата дискурсивна програма „Изкуство и политика“ на Гьоте-институт. От друга страна, така институтът ще даде и начало на поредица от събития, с които ще отбележи юбилея на Бойс тук в България през идната 2021 г. Догодина предстои и поредица от събития, които ще изследват творчеството и идеите на Бойс 100 години по-късно, както и възприемането им в България.

Лекцията на Катрин Никълс ще се проведе в събота, 5 декември, от 14:00 със стрийминг на живо в Youtube-канала на Гьоте-институт. 

Йозеф Бойс е смятал за своя най-важна (а и несъмнено единствена) работа неуморното популяризиране на една съвсем ясна идея: това че всеки един, абсолютно всеки един, независимо от своя произход, култура, сексуална ориентация, образование или професия, е артист – креативно същество по рождение, което може да формира и съответно да трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува. Лекцията на Катрин Никълс започва с изследване на тази „разширена концепция за изкуството“ на Бойс, която стои в основата на неговата творческа практика. Изследването включва редица източници: от Имануел Кант до гангстера Джон Дилинджър, от анархистката Ема Голдман до Джеймс Джойс, от католическия мистик Св. Игнаций от Лойола до Карл Маркс, от Чарли Чаплин до колеги артисти на Бойс като Марсел Дюшан и Анди Уорхоу. Лекцията продължава с преглед на начините, по които тази радикална универсална идея, а може би и последната по рода си утопия, заявява себе си в огромното и сложно творчество на артиста. На фона на събитията, включващи стогодишното честване »beuys 2021«, Катрин Никълс завършва лекцията си с критически анализ върху колективното въображаемо, предложено от Бойс, което напомня на съвремието ни. Може ли теорията за „социалната скулптура“ на Бойс, както самият той я нарича, да ни подкрепи да направим следващата крачка, а не само да потвърждаваме неговата критика на капитализма? Може ли тя да стимулира създаването на една по-демократична демокрация и на една убедителна, колективно-трансформативна практика, която да противодейства на ерозията на човешките, животинските и природните права, на възхода на популизма и на климатичната катастрофа, които наблюдаваме днес?

On Being Artists, All of Us // За това да сме артисти, всички ние

Онлайн лекция на Катрин Никълс

събота, 5 декември 2020, 14:00 ч.

на английски език

Излъчване на живо тук: https://www.youtube.com/user/goetheinstitutsofia

Йозеф Бойс

Йозеф Бойс (1921-1986) е германски художник, график, скулптор, преподавател, политик, активист. Заедно с Марсел Дюшан, Джон Кейдж и Анди Уорхол, той е един от най-влиятелните художници на 20-ти век. В своето творчество Бойс се занимава с въпроси на хуманизма, социалната философия и антропологията. По време на Втората световна война е тежко ранен, докато пилотира боен самолет в Крим. В следствие на това творческото му развитие и изкуството, което създава, са силно повлияни от ужасите на войната. Работата му е насочена към радикална демократизация на обществото. През 2021 г. светът на изкуството чества 100 години от рождението на големия немски художник, график и скулптор с поредица от изложби, пърформанси, театрални представления, филмови прожекции, концерти и лекции.

Катрин Никълс

Катрин Никълс се занимава с академична дейност в сферата на изкуствата и литературата. Тя е кураторка и писателка, базирана в Берлин. В сътрудничество с Ойген Блуме курира и няколко изложби, ангажирани с творчеството на Йозеф Бойс. Сред тях са: изчерпателната ретроспекция »Beuys: We are the Revolution« за Националната галерия в  Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart – Berlin; последвана през 2013 от »The End of the 20th Century: The Best Is Yet to Come«; и експерименталната изложба от 2016 »Capital: Debt – Territory – Utopia«. В момента е артистичен директор на програмата »beuys 2021. 100 years of joseph beuys«, която включва повече от 30 културни събития в Северен Рейн-Вестфалия.

** Събитието е част от програмата „Изкуство и политика“ на Гьоте-институт България и се организира заедно с ifa (Институт за международни отношения на Германия) във връзка с програмата „Изкуство и политика“, съпътстваща изложбата „Изкуство и политика – Конфронтации и съжителства“ в галерия „Структура“, София и по случай 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс, която отбелязваме през предстоящата 2021 г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Кино

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В средата на месец февруари 2021 г. се очаква да излезе новият филм за един от най-великите българи – Христо Ботев.

„Ботев – отвъд понятното“ е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев факти. В него се дава гласност на факти, които са свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер.

Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията „Радецки – Козлодуйски бряг“.

Ботев е признат още и за европейски връх за своето творчество в литературата от Парижкият университет, известен още като „Сорбоната“, а със златни букви бива увековечен в книга, разположена в частната колекция на университета.

Във филма в ролята на Христо Ботев се превъплащава Иван Тренев, а образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров. Актьорският състав е събран от родолюбиви българи, които припознават мисията да познаваме своята история, за да имаме едно по-устойчиво бъдеще като нация.

Филмът е заснет в различни локации в градовете Козлодуй, Сливен и Карлово.

„Целта е чрез този документален филм да покажем най-накрая истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да премахнем  някои измислени митове, които дегероизират Ботев.“ – споделят от екипа за своите мотиви да създадат документалния филм.

Режисьор на „Ботев – отвъд понятното“  е Ивалина Василева, оператор е Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев с помощта на продуценти от радио „ Гама“ – Видин.

Освен всеотдайният труд на целия екип, документалният филм не би могъл да бъде факт без подкрепата и съдействието на редица българи, които припознават мисията на филма.

Продължете понататък

Култура

Как продължава най-скъпият германски сериал досега: Това виждаме в трети сезон на „Вавилон в Берлин“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Epic Drama

Babylon Berlin предприема едно запомнящо се пътуване през 1920-те на Германия, в хаотичните години на Ваймарската република. В последния засега сезон инспектор Рат и Шарлоте Ритър разследват убийството на актриса и докато сриващият се фондов пазар разтърсва демокрацията из основи, тандемът осъзнава, че светът на киното е толкова прогнил, колкото подземния свят.

Сезон 3 на „Вавилон в Берлин“ дебютира на 28 януари, четвъртък, в 22:00 часа по Epic Drama с повторение в неделя след 23:30 часа, а тук ни вълнува огромната арка на европейската продукция.

За да си представим мащаба на начинанието, трябва да се върнем в 2016 г., когато опитният германски продуцент Щефан Арнд (The White Ribbon, Cloud Atlas) започва да изпада в паника:

снимал е дългогодишната си мечта, Babylon Berlin – който по първоначални планове е трябвало да струва 40 млн. евро, но се оказва 55 млн. евро, след необходимите преснимания – точно тогава му минава мисълта, че бидейки заснет на немски, сериалът ще е невъзможен за дистрибуция на международния пазар.

снимка: Epic Drama

За щастие, Том Тиквер (Run Lola Run, Perfume: The Story of a Murderer), който също участва в режисирането и писането на сценария, заплашва, че ако се отклонят от първоначалните си планове, ще напусне. Арнд с неохота се съгласява, а за радост опасенията му се оказват напълно безпочвени: премиерата на двата едновременно заснети сезона от по 8 епизода е гледана от 8.5 млн зрители в Германия, а в последствие е излъчена в 100 страни.

Жанрът на Babylon Berlin е нео-ноар: въпреки многото вероломни герои, мотивирани от желанията си за секс, наркотици и престъпления, със заплетените си истории и билянтни диалози, сериалът превръща в главен герой самия Берлин – в 20-те години на 20-ти век – един от най-модерните градове в света, който в последствие се поддава на хаоса, от който се ражда Третият райх.

Доказателство за изключителното влияние на сериала, според Лив Лиза Фрис, която е в ролята на Ритър, е това, че много от приятелите й се обръщат към нея, за да попитат как да си направят прическата на Шарлоте;

Но това не е всичко: те са във възторг от начина, по който нейната героиня си проправя път в свят, доминиран от мъже, което вдъхновява много жени.

Фолкер Брух, който играе инспектор Рат, е особено доволен, че епоха, за която в учебниците обикновено има по ред-два, е изобразена на екрана с помощта на толкова много експерти – дори им взимат специален учител по Чарстон.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 11 часа

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 12 часа

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 12 часа

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 12 часа

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Кинопреди 13 часа

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

Културапреди 15 часа

Как продължава най-скъпият германски сериал досега: Това виждаме в трети сезон на „Вавилон в Берлин“

Музикапреди 16 часа

Olivia Rodrigo постига рекорди с “drivers license”

Музикапреди 17 часа

Hayley Williams продължава редицата си от кавъри на песни

Обществопреди 18 часа

Димитрис Папайоану открива13-ото издание на международния фестивал за съвременен танц 

Обществопреди един ден

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Горещо