Connect with us

Lifestyle

Втората лекция за съвременно изкуство в Пловдив поставя в центъра на вниманието художника

Avatar

Публикувано

на

След успешния старт на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ с над 90 регистрирани участници на 4 април, безплатният курс продължава тази събота с темата „В центъра е художникът.“ Лекторът Весела Ножарова ще говори за историята на изкуството, тълкувайки я през произведенията на художниците. Ще бъдат разгледани произведения и автори, които променят разбиранията за съвременното изкуство и създават различни артистични стратегии. Публиката ще има възможност да участва в дискусия, гледайки и коментирайки образци на съвременното изкуство. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info, тъй като местата са ограничени.

Първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство” се състои от пет лекции на Весела Ножарова – куратор и критик на съвременно изкуство, част от Фондация „Изкуство – дела и документи“. Весела има десетки реализирани проекти като куратор и изкуствовед и в момента работи по доктората си по История на изкуството в Национална художествена академия. Всички събития в Пловдив ще се провеждат в Lucky Дом на киното ул. „Гладстон“ 1 в съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа (всички поредни съботи без 11 април и 9 май).

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 г. по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Сариев“ и е разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекст на съвременното изкуство в България. През 2015 г. безплатният образователен курс се случва за пета поредна година, като за първи път събитията излизат извън София и стъпват и в Пловдив.

Vyvedenie_Plovdiv

Освен специализирания образователен курс, платформата включва отворени лекции, разговори с творци и колекционери и други събития. Образователната серия е за всеки, които иска да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече за идеите, които движат изкуството от 60-те години на 20 век до днес. Той е насочен към публика, която няма теоретична подготовка по история на изкуство, но има афинитет и интерес към съвременната култура и изкуство.

График и теми на лекциите:

Advertisement

04 април 2015 – Какво представлява съвременното изкуство?
18 април 2015 – В центъра е художникът.
25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство.
2 май 2015 – История на българското съвременно изкуство – I част
16 май 2015 – История на българското съвременно изкуство – II част

Организатор: Фондация „Отворени изкуства“
С подкрепата на Община Пловдив
Партньор:  Общинска фондация „Пловдив 2019“
С медийната подкрепа на: Радио Пловдив, Dnevnik.bg,  LIGHT , plovdiv-online, plovdiv24.bg, Programata, Timeart, PodTepeto, Kapana, Меdiacafe,  PlovedivClubs, PLOVEDIV

Continue Reading
Advertisement