Открийте ни и в

Култура

Вторият том на бестселъра „Енциклопедия на кристалите” вече по книжарниците

MIKA

публикувано

на

Вторият том на бестселъра „Енциклопедия на кристалите” ще ви запознае с над 200 допълнителни кристала, включително високовибрационни камъни за духовна алхимия, както и с наскоро откритите гренландски камъни. Великолепните илюстрации и пълното ръководство ще ви представят лечебните им качества, влиянието им върху заобикалящия ви свят и кармата ви. Този богат справочник включва кристали за усилване на енергията, пречистване на пространството и структурата на кристалното лечебно колело.

В енциклопедията са включени освен характеристики, лечебните свойства, и специфични цветове и форми на всеки от кристалите, също и теми като: как да почистим кристалите, как да ги активираме, как да ги избираме и съхраняваме.Обясняват се и още редица понятия като какво представлява кристалното лечебно колело и как се разполагат кристалите в дома или по тялото (според чакрите). В изданието се включени текстове, разясняващи:

  • Многообразие на кристалите
  • Вибрации на кристалите
  • Историята на кристалите
  • Структура на кристалите
  • Защита с кристали
  • Гренландски кристали

МНОГООБРАЗИЕТО НА КРИСТАЛИТЕ

В това продължение на „Енциклопедия на кристалите“ ще намерите повече от 200 нови кристала и комбинации, които не са описани в първия том, както и няколко нови, които са били подложени на допълнително задълбочено изследване. Това ново издание се оказа необходимо, защото многообразието от кристали на пазара е огромно. Повечето притежават високи вибрации, които подпомагат духовната алхимия и мултиизмерното лечение. Някои са по-високи резонанси на съществуващи кристали, например гренландитът на авантюрина или спектролитът на лабрадорита, като издигат енергията им на по-високи нива. Други кристали се използват от хилядолетия и за щастие, най-накрая са станали по-достъпни за всички, благодарение на износа на кристали от Русия на запад. Същото правят както Китай, така и Хималаите, като разкриват своето богатство. Макар и не така проучени, древните скали на Гренландия, които се оголват под топящите се ледове, също предоставят уникални кристали.

Не само че на пазара вече се предлагат и нови кристали, но и интернет със своите сайтове аукциони ни помага да се сдобием с камъни от цял свят почти на мига. Докато онлайн описанията на кристалите, особено на големината им, трябва внимателно да се проверяват преди покупка; от друга страна, чрез интернет можем да се сдобием с наистина отлични камъни, а тръпката от търга прави процеса по-специален – успеете ли да спечелите камъка, значи той е предназначен наистина за вас.

Когато си купувате кристали, помнете, че най-голямото невинаги е най-доброто, нито най-красивият камък е най-мощният. Освен това изобщо не е задължително да търсите обработен камък. Макар от шлифованите камъни да се получават великолепни бижута и да са красиви на външен вид, необработените могат да бъдат също толкова мощни – зависи какво искате да постигнете с тях. Опитайте се да намерите „подходящия за целта“, когато правите покупката си, и се съобразете с енергията на всеки отделен камък. Когато сърцето ви почувства енергията му, значи сте избрали разумно.

Справочникът на кристалите съдържа подробно описание как всеки отделен камък въздейства духовно, кармично, върху околната среда, психологически, умствено, емоционално и физически, така че да сте в състояние да подберете правилния кристал за нуждите си. Като се посочва къде точно да поставите кристала, за да ви въздейства максимално силно и с пълния си лечебен потенциал, справочникът ви помага как и къде да комбинирате камъните, за да подсилвате енергията, да защитите средата си, да отворите чакрите и енергийните си меридиани и да пътешествате безопасно в много- и междупространствените светове, които са навсякъде около нас. Всички кристали имат нужда от почистване и активиране преди употреба, затова в края на книгата ще намерите „Кратък справочник“, който да ви помогне ги използвате правилно, както и указател на чакрите.

ИСТОРИЯТА НА КРИСТАЛИТЕ

Може да смятате, че кристалите са кратковременна „ню ейдж“ мода, но всъщност те са една от най-древните форми на лечение и винаги са били използвани за защита. Кремък, дали под формата на камъче или изгладен като брадва, е намиран в многобройни гробове от неолита, а кристалите са били смятани за свещени в древния свят. Спекуларитът например се е добивал в Африка още преди 40 000 години за козметични и ритуални цели, като е символизирал кръвта на Земята и хиляди години е бил разпръскван над телата на мъртъвците. Според древни медицински текстове преди 5500 години в Ирак около живи хора са били подреждани лазурит и яспис за лечение на различни заболявания, а срещу болести на кръвта се е ползвал халцедон – точно както правим и днес. През 1900 г. пр.н.е. в Египет около вратлетата на новородените са подреждали лазурит, яспис, карнеол (Кръвта на Изида) и тюркоаз, за да ги предпазват при идването им на този свят.

Кристалите са неотделима част от митологията. Носейки своя накит от лазурит, шумерската богиня Инана (предшественица на Афродита и Венера) слиза в преизподнята и измерва продължителността на живота на всеки човек. Вярвало се е, че кристалите са плътта на божествата, и те са същества, изградени от кристали. Либийският златен тектит, Кръвта на Изида, лазуритът и тюркоазите в погребалните накити на Тутанкамон били не само обикновено украшение – те са защитавали и съпровождали душата му към следващия свят.

Либийското злато за скарабея на гърдите му е донесено от разстояние над 800 км, като целта на накита е да изобрази дневния път на ладията на Слънцето и Луната през небосвода.

В Индия астрологичните лечебни камъни се използват от хиляди години и точно както в Египет митологията ни разказва, че по време на битката между двете небесни змии, потта им капела на земята под формата на скъпоценни камъни. В Китай кристалите са също част от божествения пантеон, като в Китай и Япония се смятало, че скъпоценните камъни са част от небето, откъсват се от него и падат на земята като дъжд. Много култури са си представяли как небето е покрито с низ от кристални куполи, около които обикалят планетите, а звездите не променят местата си.

Австралийските аборигени вярвали, че вкаменелостите и скъпоценните камъни са част от Епохата на сънищата, космологичен период, идентичен с Райската градина на християнството. Норвежките викинги издигнали храм на остров Ман, чийто под бил настлан с кварцови плочи, а вътре имало реликварий от кварц – вероятно за да подсили енергията на светите кости в него. От хиляди години кварцът се използва за усилване на енергията и за конструиране на каменни кръгове. Създателите на Стоунхендж в английското графство Уилтшър съвестно са пренесли долерит от Пресели, намиращ се на около 400 км от центъра на техния свещен лечебен кръг.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Кино

Epic Drama в три епохи

MIKA

публикувано

на

от

“Бялата кралица”, снимка: Epic Drama

Новият сезон на култовия „Вавилон в Берлин“, хитовият „Бялата кралица“ и ТВ класиката „Криминалните случаи на г-ца Марпъл“ дебютират в дома на епичната драма в следващите три седмици

Историята, сценографията, актьорският състав, музиката, (засега) 13-те награди и 11 номинации от цял свят, възторжените отзиви сред критиците…  всички са съгласни, че “Вавилон в Берлин” е сериал, който определено не бихте искали да пропуснете!

Трети и засега последен сезон на създадената от Хенк Хандлоегтен, Том Тиквер и Аким фон Борис и считана за най-скъпа до момента европейска продукция е с премиера по Epic Drama на 28 януари, четъвъртък, от 22:00 часа и повторение в събота срещу неделя.

„Вавилон в Берлин“, снимка: ПР

Отново ще видим вече любимите на публиката Фолкер Брух като инспектор Гереон Рат и Лив Лиса Фрис като Шарлот Ритър.

В бурните седмици преди срива на пазара в Черния петък, на тях именно е поверено разследването на насилствената смърт на актрисата Бети Уинтър. Докато Гереон се опитва да се справи с проблема си с наркотичната зависимост и да се адаптира към новия семеен живот, Шарлот се бори да бъде призната в доминираното от мъже полицейско управление.

За определени герои обаче тези трудни времена предоставят нови възможности. Докато филмите със звук завладяват големия екран и оставят мнозина без работа, непочтеният арменец се пробва като филмов продуцент. 

Други се борят за политическа власт – “Черният Райхсвер” се събира отново в опит да унищожи демокрацията и погребението на скандално известен нацист предоставя идеалната възможност да се провокират нови сблъсъци с комунистите.

Изглежда съмо през нощта всички терзания изчезват и градът танцува до самозабрава…

„Бялата кралица“ дебютира в ефира на Epic Drama на 3 февруари, сряда, от 22:00 часа с повторение в неделя от 22:55 часа. 

Това е първата от поредицата адаптации по книгите на Филипа Грегъри, издадени и на български, които ще покажем тази година. По-късно през 2021 г. ще продължим с епохата преди Тюдорите с “Бялата принцеса” и “Испанската принцеса”.

В главните роли са Ребека Фъргюсън, която очакваме в предстоящия на голям екран тази година „Дюн“, и Макс Айрънс, когото вероятно сте забелязали в минисериала „Тутанкамон“ – също в ефира на Epic Drama.

Годината е 1464 г., преди династията на Тюдорите да управлява Англия. Бушува война за установяването на законния крал – драматичен спор между двете страни на едно семейство – Йорк и Ланкастър.

Младият и привлекателен Едуард IV от Йорк е коронясан като крал на Англия с помощта на майсторските манипулации на лорд Уоруик, но когато Едуард се влюбва в красивата Елизабет Удвил, дъщеря на семейство от среден ранг от Ланкастър, плановете на Уоруик да контролира кралството се провалят.

Свирепа битка с високи залози следва между Елизабет, най-яростната й противничка Маргарет Бофорт (в ролята Аманда Хейл) и Ан Невил (в ролята Фей Марси) – пионка в играта за власт на баща си, всяка от които се бори за короната.

Присъединете се към г-ца Джейн Марпъл в многобройните й криминални приключения – от 6 февруари, събота, в 22:00 часа. 

В първия сезон се запознаваме с непрофесионалната детективка, която живее в спокойното английско селце Сейнт Мери Мийд. Тя има аналитичен ум и сякаш по някакъв начин привлича всички мистериозни престъпления и убийства наоколо.

Макар и неохотно, местната полиция скоро открива, че нейните детективски умения могат да са полезни. 

Г-ца Марпъл разследва мистериозната смърт на непопулярния полковник Протеро, убийство във влак, тяло на млада жена в библиотека и убийство, което още не се е състояло.

„Криминалните случаи на г-ца Марпъл“, снимка: ПР

Първият сезон на “Криминалните случаи на г-ца Марпъл” беше номиниран както за “Еми”, така и за награда “Сателит” през 2005 г.

Джералдин Макюън получи номинация за награда “Сателит” за превъплъщението си като емблематичната героиня на Агата Кристи.

Продължете понататък

Култура

Разкошно издание на „Приказки от Братя Грим“ в превод на Димитър Стоевски

MIKA

публикувано

на

от

Издателство „Колибри“ предлага на децата ново издание на любимите приказки на братя Грим с разкошни илюстрации на Джон Б. Груел, Р. Емет Оуън, Рай Креймър, Уолтър Крейн и др. От 7 януари в книжарниците!

Настоящото издание на „Приказки от Братя Грим“ (превод: Димитър Стоевски) е предназначено за децата от втори и трети клас като четиво за лятната ваканция. Братя Якоб и Вилхелм Грим са известни с публикуваните от тях сбирки от немски приказки. Първата колекция „Детски и семейни приказки“ вижда бял свят през 1812 г., а вторият том – две години по-късно. Без да навлизаме в биографични, исторически или политически подробности, с които изобилстват и животът на братята, и историческата обстановка, в която живеят и творят, заслужава си да кажем, че седемте издания на приказките им носят огромна известност и признание. Единствено Библията и Шекспировите пиеси са продали повече екземпляри в световен мащаб от приказките на братя Грим. Повече от два века те са източник на вдъхновение не само за производителите на филми като Уолт Дисни, а и за милиони деца по цял свят.

Братя Грим са Якоб (1785-1863) и Вилхелм (1786-1859) Грим, родени в Ханау до Франкфурт. Учат във Фридрихгимназиум в Касел. По-късно и двамата преподават в Марбургския университет. Там създават общност от учени, които си поставят за цел да записват из цяла Германия песни, легенди, обичаи, вярвания, за да бъдат събрани преди да изчезнат. Проектът на Грим всъщност не постига успех във все още силно раздробената Германия. През 1812 г. публикуват сборника с немски приказки „Детски и семейни приказки“, а две години по-късно и втори том, с което записват имената си в аналите на световната литература.

Продължете понататък

Горещо