Connect with us

Събития

Втори сме в Европа с най-добра репутация на пивоварния сектор и бирената категория

Avatar

Публикувано

на

Reputation Institute данни

Българските пивовари и бирената категория в страната имат изключително висок имидж и  печелят силно одобрение от страна на сънародниците ни, стана ясно от данни от европейско проучване на международния Reputation Institute, анонсирани в края на месец октомври. Според резултатите от изследването репутацията на пивоварната индустрия в България е получила 73,7 пункта одобрение (от 100 възможни точки) и по този показател сме втори в Европа, след Чехия, където респондентите са оценили имиджа на пивоварния бранш със 78,3 точки.  След чешките и българските пивовари с най-висок престиж се ползват колегите им от Полша – 73,2 т., Испания – 73,1 т., Германия – 73,0 т., Белгия – 72,3 т. В дъното на класацията са Турция и Кипър.

По отношение на бирената категория българите я оценяват също с много висок рейтинг. Репутацията на пенливата напитка  в България събира 78, 1 точки и отново е  на второ място, спрямо оценките за категорията в другите европейски страни. С първенеца по този показател – Италия със 78,2 точки,  България дели първите места в класацията, като не й достига само една десета, за да е с най-високия рейтинг. Със 76,7 т. оценяват потребителите бирата в Испания, което отрежда на страната трето място по този показател. Следват  Полша – 75,0 т., Румъния – 74,1 т. , Словакия – 73,4 т. Отново последни в тази класация за Турция и Кипър.

Според мнението на потребителите високата оценка за  категорията най-много  се влияе от вкуса и продуктовото разнообразие на пивото, възприемането на бирата като питие подходящо за всякакви поводи и социализация, качествата и натуралността на напитката. За имиджа на индустрията от най-съществено значение е високото качество на продукта и икономическия  принос на бирените компании.  За страните от стария континент средно претеглено репутацията на бирената индустрия се оценява на  66 точки, а на бирената категория – 65,5 точки. Резултатите са измерени чрез RepTrack метод, който е запазена марка на Reputation Institute.

„Прави впечатление, че българските потребители дават изключително високи оценки и за имиджа на пивоварната индустрия у нас, и за бирената категория. Ние сме единствената страна от ЕС, където възприемането на потребителите за цялостното представяне на производителите и на продукта явно е в пълен синхрон. “ – коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Според изследването на Reputation Institute  75,6 % от пълнолетните българи твърдят, че пият бира поне веднъж на 2 седмици или по-често, а 11,6 %  – веднъж месечно или по-рядко. Консуматорите, които пият бира поне веднъж на 2 седмици или по-често, оценяват категорията с 88,1 точки, което е впечатляващ рейтинг в сравнение с другите европейски страни, а репутацията на пивоварните компании – с 81,4 точки.   12, 8% от българите твърдят, че не пият бира, но въпреки това споделят изненадващо висока степен на позитивно отношение към категорията с 54,6 точки и още по-висок рейтинг за пивоварния бранш – 60 т.  В страните от ЕС всеки пети пълнолетен гражданин декларира, че е въздържател.

Advertisement

Икономическите данни за европейския бирен пазар през 2015 г. също потвърждават, че българските пивовари се справят все по-добре. През миналата година обемът на продажбите на бира в ЕС е малко над 356 милиона хектолитра, т.е. с 4 млн. хектолитра повече в сравнение с 2014 г. България е една от 11-те европейски страни с ръст на продажбите на бира през 2015 г. и на 12 място по консумация на пиво на глава от населението.

„Резултатите на Reputation Institute  и статистиката за развитието на сектора на европейско ниво още по силно ни мотивират да продължим да бъдем иновативни и отговорни производители, работодатели и партньори, за да отстояваме безупречната репутация на категорията и индустрията. Само така ще заслужим още по-високо доверие и подкрепа от нашите потребители и обществото като цяло.” – добави изпълнителният директор на българската организация на пивоварите.

Reputation Institute е една от най-уважаваните международни организации,   специализирана в изследвания на имиджа и репутацията. Данните за европейското проучване върху бирената категория и индустрията е проведено през м. август т.г. То включва т.нар. „Pulse findings“ за 29 европейски страни, както и  допълнителни дълбочинни количествени и качествени изследвания.

Continue Reading
Advertisement