Открийте ни и в

Събития

Втори сме в Европа с най-добра репутация на пивоварния сектор и бирената категория

MIKA

публикувано

на

Българските пивовари и бирената категория в страната имат изключително висок имидж и  печелят силно одобрение от страна на сънародниците ни, стана ясно от данни от европейско проучване на международния Reputation Institute, анонсирани в края на месец октомври. Според резултатите от изследването репутацията на пивоварната индустрия в България е получила 73,7 пункта одобрение (от 100 възможни точки) и по този показател сме втори в Европа, след Чехия, където респондентите са оценили имиджа на пивоварния бранш със 78,3 точки.  След чешките и българските пивовари с най-висок престиж се ползват колегите им от Полша – 73,2 т., Испания – 73,1 т., Германия – 73,0 т., Белгия – 72,3 т. В дъното на класацията са Турция и Кипър.

По отношение на бирената категория българите я оценяват също с много висок рейтинг. Репутацията на пенливата напитка  в България събира 78, 1 точки и отново е  на второ място, спрямо оценките за категорията в другите европейски страни. С първенеца по този показател – Италия със 78,2 точки,  България дели първите места в класацията, като не й достига само една десета, за да е с най-високия рейтинг. Със 76,7 т. оценяват потребителите бирата в Испания, което отрежда на страната трето място по този показател. Следват  Полша – 75,0 т., Румъния – 74,1 т. , Словакия – 73,4 т. Отново последни в тази класация за Турция и Кипър.

Според мнението на потребителите високата оценка за  категорията най-много  се влияе от вкуса и продуктовото разнообразие на пивото, възприемането на бирата като питие подходящо за всякакви поводи и социализация, качествата и натуралността на напитката. За имиджа на индустрията от най-съществено значение е високото качество на продукта и икономическия  принос на бирените компании.  За страните от стария континент средно претеглено репутацията на бирената индустрия се оценява на  66 точки, а на бирената категория – 65,5 точки. Резултатите са измерени чрез RepTrack метод, който е запазена марка на Reputation Institute.

„Прави впечатление, че българските потребители дават изключително високи оценки и за имиджа на пивоварната индустрия у нас, и за бирената категория. Ние сме единствената страна от ЕС, където възприемането на потребителите за цялостното представяне на производителите и на продукта явно е в пълен синхрон. “ – коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Според изследването на Reputation Institute  75,6 % от пълнолетните българи твърдят, че пият бира поне веднъж на 2 седмици или по-често, а 11,6 %  – веднъж месечно или по-рядко. Консуматорите, които пият бира поне веднъж на 2 седмици или по-често, оценяват категорията с 88,1 точки, което е впечатляващ рейтинг в сравнение с другите европейски страни, а репутацията на пивоварните компании – с 81,4 точки.   12, 8% от българите твърдят, че не пият бира, но въпреки това споделят изненадващо висока степен на позитивно отношение към категорията с 54,6 точки и още по-висок рейтинг за пивоварния бранш – 60 т.  В страните от ЕС всеки пети пълнолетен гражданин декларира, че е въздържател.

Икономическите данни за европейския бирен пазар през 2015 г. също потвърждават, че българските пивовари се справят все по-добре. През миналата година обемът на продажбите на бира в ЕС е малко над 356 милиона хектолитра, т.е. с 4 млн. хектолитра повече в сравнение с 2014 г. България е една от 11-те европейски страни с ръст на продажбите на бира през 2015 г. и на 12 място по консумация на пиво на глава от населението.

„Резултатите на Reputation Institute  и статистиката за развитието на сектора на европейско ниво още по силно ни мотивират да продължим да бъдем иновативни и отговорни производители, работодатели и партньори, за да отстояваме безупречната репутация на категорията и индустрията. Само така ще заслужим още по-високо доверие и подкрепа от нашите потребители и обществото като цяло.” – добави изпълнителният директор на българската организация на пивоварите.

Reputation Institute е една от най-уважаваните международни организации,   специализирана в изследвания на имиджа и репутацията. Данните за европейското проучване върху бирената категория и индустрията е проведено през м. август т.г. То включва т.нар. “Pulse findings” за 29 европейски страни, както и  допълнителни дълбочинни количествени и качествени изследвания.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Музика

Royal Blood с нов сингъл и предстоящ албум

MIKA

публикувано

на

от

Royal Blood, снимка: Dean Martindale

 

След 2 позиции за #1 албум в Обединеното Кралство, 2 милиона албумни продажби и голямо международно одобрение, може би вече сте си мислели, че знаете какво да очаквате от Royal Blood. Тези предубеждения бяха разбити, когато бандата пусна ‘Trouble’s Coming’ миналото лято. Комбинирайки яростни рок рифове и танцувални бийтове, те показаха нещо свежо, неочаквано и все пак изцяло в хармония с това, с което изковаха репутацията си.

Реакцията беше феноменална, а заглавните моменти включват 20 милиона стрийма, премиера като Hottest Record на Annie Mac’ и вмъкване сред най-добрите на Radio 1 . Бандата се появи на корицата на престижната глобална плейлиста на Spotify ROCK THIS и спечели алтернативна радио подкрепа и медийно внимание по света. Накратко, Royal Blood са готови да бъдат по-големи от всякога преди. Тази увереност ще бъде показана, когато пуснат нетърпеливо чакания трети албум ‘Typhoons’ на 30 април чрез  Warner Records.

Когато Mike Kerr и Ben Thatcher сядат да разговарят за правенето на нов албум, те знаят какво искат да постигнат. Това включва съзнателно завръщане към корените, когато са правили музика, повлияна от Daft Punk, Justice и Philippe Zdar Cassius. Това предизвика подобен подход на завръщане към по-простичките и важни неща, които направиха поименния им дебютен албум толкова вълнуващ, интуитивен и оригинален.

“Донякъде се препънахме на това звучене и веднага стана забавно да играем“, спомня си Kerr. “Това запали креативността в новия албум, преследването на това чувство. Въпреки това е странно – ако се замислите обратно за ‘Figure it Out’, той горе-долу съдържа ембриона на този албум. Осъзнахме, че не се налага напълно да унищожим каквото сме създали досега; трябваше просто да го обърнем, променим. На хартия, това е мало преоткриване. Но когато го чуеш, звучи толкова свежо“.

Всичко това пулсира в новия сингъл и заглавен трак. Спираловидният басов риф на Kerr разпръсква хипнотична привлекателност, която расте интензивно, докато вокалите му превключват между сурово рок ръмжене и емоционален фалцет. Песента е подкрепена от гръмотевичните бийтове на Thatcher, напрегнати ритми, смесени с ритмични фусове..

След като тонът е даден с ‘Trouble’s Coming’,  албумът се отваря със стремглав и убедителен стил, а ‘Who Needs Friends’ докосва с дълбока интуитивност. Royal Blood по-късно отнасят свежа последователност от влияния, разгръщайки вокодирани вокали в ‘Million & One’ преди динамично да превключат между най-големите контрасти от звучене с ‘Limbo’. Вече редовен любимец на феновете по време на концертите на дуото през 2019, ‘Boilermaker’ оправдава репутацията си и е повече от достоен с ‘Mad Visions’, който напомня за супер агресивен Prince. Албумът завършва в последната изненада като пиано баладата ‘All We Have Is Now’, уязвимо и разкриващо напомняне да живееш за момента.

Откритие емоции дават на албума финал на избавление. Независимо дали директно или с намеци, албумът се фокусира върху изследването на обратната страна на успеха, който изживяват. Той идва от осъзнаването, че успехът е много по-сложен отколкото изглежда, и  времето за възвръщане на перспективата е скъпоценна стока, която се изплъзва все повече. Ситуация, изискваща размисъл и промяна, която Kerr отнася в Las Vegas.

Този нов подход се проявява в решението на дуото само да продуцира голяма част от ‘Typhoons’. ‘Boilermaker’ е продуциран от фронтмена на Queens of the Stone Age, Josh Homme, двете банди за първи път се свързват, когато Royal Blood ги подкрепят на голямото им северноамериканско турне. Междувременно, носителят на няколко награди  Grammy, Paul Epworth, продуцира ‘Who Needs Friends’ и допринася допълнително към ‘Trouble’s Coming’.

‘Typhoons’ е наличен за предварителна поръчка  тук и ще излезе дигитално, на плоча и CD. Официалният магазин на Royal Blood предлага делукс издание на плоча с еднократни 8000 копия по света. То ще съдържа полупрозрачна розова/ непрозрачна черна 12” плоча в облечка с метално фолио в пакет с ексклузивен 7” сингъл, съдържащ допълнителния трак  ‘Space’ с гравирана Б страна. Пакетът ще бъде завършен от книжка в голям формат и индивидуално номериран 12” арт принт с алтернативна корица, ексклузивна само за този сет.

Amazon и подбрани независими магазини ще имат в наличност собствени ексклузивни цветни плочи, докато HMV ще пакетират стандартната плоча с ексклузивен арт принт. Касета същo ще бъде налична от официалния магазин на Royal Blood.

Сега достъпен дигитално, сингълът ‘Typhoons’ също ще излезе на лимитирана черна 7” плоча тук. Б страната ще съдържа гравиран текст от песента.

Продължете понататък

Култура

Документалните фаворити на Sofia MENAR

MIKA

публикувано

на

от

Всички заглавия от фестивала са достъпни онлайн на Neterra TV+ още 10 дни

Тазгодишното издание на фестивала Sofia MENAR продължава с изключителен успех на платформата Neterra TV+. До 31 януари почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, включени в програмата му.

Сред акцентите в документалната селекция на фестивала са филмите на Ян Артюс-Бертран „Човек”, „Алжир отвисоко” и „Земя”, които са специално избрани по повод предстоящия 75-годишен юбилей на прочутия фотограф. През 2016 г. Бертран лично дойде в София, за да представи режисьорската версия на „Човек” и до ден днешен е един от верните приятели на фестивала, чиито филми винаги намират място в селекцията на Sofia MENAR.

Като един от фаворитите на зрителите до момента се очертава „Крилете на Киргизстан” на Софи Диа Пегръм и Джен Милър, които прекарват повече от година сред безкрайната шир на Киргизстан, изследвайки живота на номадите и техните най-добри приятели – конете.

Друг любим на зрителите филм от тазгодишната селекция е „Между стената и света” на режисьора Самир Кумсие, който решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и след безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите на определени райони по света.

Най-провокативният филм в документалната селекция на Sofia MENAR тази година е „Пънк завинаги” на французойката Доминик Кобе, която изследва пънк сцената в Мароко. В продължение на 8 години тя е плътно до своя главен герой Стоф, едно от лицата на ъндърграунд културата в Казабланка. Снима го навсякъде: от музикалните фестивали, през срещите му с приятели и чак до посещенията в затвора, след като Стоф е осъден по време на снимките на филма.

Освен на документалните заглавия в тазгодишното издание на фестивала, до 31 януари може да се насладите и на специалните акценти, включващи най-доброто от иранското и турското кино.

Домакин на Sofia MENAR тази година е Neterra TV+ където могат да бъдат гледани всички филми от селекцията. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Абонаментите са налични на: https://neterra.tv/festival/menarfest

Neterra TV+ е нова българска онлайн платформа, в която всички киномани могат да наемат или да закупят за гледане най-новите и качествени български филми, чужди заглавия, събития на живо и друго авторско съдържание. Платформата е част от Neterra.TV, която вече 15 години предоставя на сънародниците в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Каталогът на https://neterra.tv/plus е достъпен без необходимост от абонамент и се обновява непрекъснато.

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Продължете понататък

Горещо